ACTUALITATE 24 martie 2014

Românii și maghiarii își pot respecta reciproc sărbătorile?

de Monica Vrânceanu | 539 vizualizări

Dezbaterea inedită de la Sfântu Gheorghe va avea loc miercuri în Pavilionul din Parcul Central

Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe organizează o ediție specială a întâlnirilor Saint George Debate Corner, a cărei temă este una extrem de actuală: Românii și maghiarii își pot respecta reciproc sărbătorile? Alegerea unei astfel de teme este una firească, mai ales dacă ne raportăm la situațiile ivite în ultimii ani, atât de 1 Decembrie – Ziua Națională a României cât și de 15 Martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Dezbaterea va avea loc miercuri, 26 martie, în Pavilionul din Parcul Central din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 18 și este deschisă publicului.

Organizatorii au anunțat că oricine dorește poate lua cuvântul pentru câteva minute în cadrul evenimentului, atâta vreme cât se ține cont de regulile bunului simț și nu se monopolizează discuția.

„Suntem convinși că cei care au ceva de spus pe acest subiect vor dori să vină să-și susțină punctul de vedere, fie ei români sau maghiari, cu speranța că dezbaterile publice sunt una dintre căile cele mai eficiente de a ne apropia unii de alții și de a răspunde provocărilor din ce în ce mai crescute ale secolului în care trăim”, a declarat coordonatorul Saint George Debate Corner, Mădălin Guruianu.

Dezbaterea propusă acum vine după ce, în ultimii ani, sărbătorile românilor și maghiarilor au fost marcate de incidente ori acțiuni nedorite, care au întristat ambele comunități. Astfel, în vreme ce unii reprezentanți ai autorităților locale refuză să participe la manifestările de 1 Decembrie susținând că pentru ei această zi e una „de doliu”, unii tineri maghiari, membri ai unor organizații extremiste au încercat, nu mai departe de 1 Decembrie 2013, să umbrească sărbătoarea prin diverse mesaje negative. Nici zilele de 15 martie din ultimii ani nu au fost însă respectate ca atare, în opinia maghiarilor, căci tinerii români s-au afișat în aceste zile fie cu bentițe tricolore – cazul Sabinei de la Covasna, fie au pozat cu tricolorul în apropierea celor care sărbătoreau 15 martie – cazul lui Cosmin de anul acesta. În plus, anii trecuți au fost marcați și de incidente mai scandaloase – cum ar fi cel din martie 2011, când un extremist maghiar l-a „spânzurat” pe Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc. Toate acestea au declanșat reacții atât de o parte cât și de alta, fiecare susținând că nu se simte respectat; și asta chiar dacă, cel puțin la modul declarativ, cele două comunități au căzut de acord că fiecare trebuie să respecte sărbătorile celeilalte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.