ACTUALITATE 19 decembrie 2013

„Românii să-și iubească țara și să se simtă acasă aici!”

de Monica Vrânceanu | 535 vizualizări

Interviu cu IPS Ioan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, în pragul Sărbătorii Nașterii Domnului

Aflați încă în Post, creștinii se pregătesc pentru cea mai mare Sărbătoare a creștinătății, care marchează nașterea lui Iisus Hristos – Crăciunul. O sărbătoare plină de învățăminte și farmec, care însă a fost transformată în ultima perioadă a civilizației și într-o ocazie pentru îndeletniciri nu tocmai în concordanță cu învățămintele Bisericii. Și asta pentru că, uneori, semnificația reală a Crăciunului trece în plan secund, iar cei mai mulți dintre noi dau mai multă importanță aspectului comercial al acesteia. Cum ar trebui să fim în această perioadă și cum ar trebui să privim Crăciunul, ne-a explicat Înalt Prea Sfințitul (IPS) Ioan Selejan, arhiepiscop al Covasnei și Harghitei.

IPS Ioan

– Înalt Prea Sfințite Ioan, ce înseamnă Crăciunul cu adevărat și cum îi putem readuce în actualitate semnificațiile?

– Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos o prăznuim în fiecare an pe 25 Decembrie, însă din nefericire, azi chipul acestei sărbători este acoperit de o lumină a comerțului, prin care în prim-plan sunt așa-zisele cadouri. Și deși acestea nu sunt în contradicție cu viața noastră creștină, cel mai mare dar pe care îl putem face copiilor și semenilor noștri rămâne însuși Hristos. Asta înseamnă să redăm semnificația Crăciunului, vorbindu-le celor din jur, celor dragi, despre Iisus – cum a venit din Cer, s-a născut din Fecioara Maria, în peștera din Bethleem, iar prin cuvintele și învățăturile sale prin Sfânta Evanghelie, ne-a umplut viețile. Așa se face că tot ceea ce trebuie să știm se află în Sfânta Evanghelie, unde Iisus i-a îndemnat pe contemporanii săi să fie mai buni, mai înțelegători și mai îngăduitori cu semenii. Au urmat apoi Sfinții Apostoli, care au preluat Evanghelia și au propovăduit-o până la marginile lumii, către toate popoarele.

– Dar bucuria Crăciunului cum o putem simți, dincolo de mese îmbelșugate și cadouri generoase – astfel încât să simțim sărbătoarea și la un nivel spiritual?

– Eu mă bucur că iată, deja cu câteva zile înainte de Crăciun, primim și vedem grupurile de colindători – au apărut pe ulițele satelor, pe străzile orașelor. Prin cântul lor, acești tineri, care păstrează spiritul Crăciunului tradițional, aduc vestea Nașterii lui Iisus în toate spațiile comunităţilor, iar colindele sunt o formă plăcută și emoționantă prin care sărbătorim. Și înainte de aceste momente, creștinii s-au curățat trupește și sufletește prin Post, un demers pe care nu au cum să-l ignore ori să nu-l știe, atunci când sunt aproape de Biserică.

– Și ce altceva ar trebui să mai facem în aceste zile, pentru ca Sărbătoarea să ne dea acea mulțumire sufletească și puterea pentru un nou an?

– Pentru un creștin autentic, un adevărat român ortodox, nu-i suficient doar să asculte o colindă. Nu-i destul să ne declarăm buni creștini, ci trebuie să trecem de la colind la faptă. Să fim mai atenți la cele bisericești și la cei din jurul nostru, să primim cu sufletele deschise tot ce înseamnă Crăciunul și să conștientizăm că există în jur oameni care au nevoie de ajutor, de îngăduință și iertare – așa cum ne învață Iisus Hristos în propovăduirile sale. Adică această lege a iubirii de aproapele, pe care eu o doresc semănată în toate școlile și bisericile, în tot ceea ce este generator de cultură – căci așa ajunge la oameni și aceștia, cât de diferiți ar fi între ei, o vor înțelege cu siguranță, spre binele tuturor.

– Cu toate greutățile zilnice, mai suntem însă aproape de Biserică, de credință și spiritualitate?

– Eu cred că da, aproape de spiritualitate suntem întotdeauna. Pot spune însă că în general, aceste mari sărbători – cum e Crăciunul, mișcă și adună oamenii laolaltă. Iar viața spirituală creștină e simțită, într-adevăr, mai intens. Și bine ar fi dacă, cumva, am reuși să ne menținem mereu măcar la acest nivel, în care oamenii vin la biserică, ascultă slujbele, urmează ritualurile creștine și se despovărează oarecum de supărări și neajunsuri. Cred în bunătatea omului și nealterarea sa, astfel că am convingerea că suntem cu toții apropiați de Biserică și Dumnezeu, cu gânduri bune.

– Ce mesaj aveți pentru românii din județul Covasna, acum, în prag de Crăciun și An Nou?

– În primul rând, îi îndemn pe toți să participe cât mai mult la sfintele slujbe orânduite de Biserică în această perioadă. Să se roage pentru familiile și cei apropiați lor, dar să nu uite ca în rugăciunile lor să-i ceară Bunului Dumnezeu să păzească țara de necazuri, frământări și tulburări, așa cum vedem că se întâmplă azi în atâtea alte țări. Românii din Covasna și Harghita, din acest spațiu atât de special tocmai prin diversitatea sa, nu trebuie să uite de țara pe care Dumnezeu le-a orânduit-o pentru a trăi în ea, să o iubească și să o prețuiască, să se simtă acasă pe aceste meleaguri binecuvântate! Și le transmit tuturor că sunt alături de ei, dorindu-mi pentru fiecare un Crăciun plin de împliniri și un An Nou mai bun!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.