ACTUALITATE 18 martie 2014

Restrângere de activitate pentru aproape 60 de profesori covăsneni

de Monica Vrânceanu | 300 vizualizări

Keresztély Irma consideră că noțiunea de titular” ar trebui desfiinţată

Școlile românești nu ar mai trebui să producă, cel puțin o perioadă, educatori și învățători, acestea devenind aproape sigur „meserii pentru șomeri” – este de părere inspectorul școlar general al județului Covasna, Keresztély Irma. Afirmația a fost făcută marți, în cadrul unei conferințe de presă, unde Keresztély a arătat că începând cu anul școlar 2014/2015 se va face restrângere de activitate pentru 58 de cadre didactice titulare. Potrivit lui Keresztély, există inclusiv situații care implică 30 de cadre didactice titulare pentru care situația nu a fost definitivată încă din anii școlari anteriori, în vreme ce situația este apărută în acest an pentru restul de 28 de cadre didactice.

Cauza restrângerilor de activitate o reprezintă în primul rând scăderea populației școlare, care se resimte de la an la an. S-a făcut o analiză distinctivă la nivelul fiecărei unități școlare”, a declarat Keresztély, arătând că există o întreagă procedură, care implică și evaluarea cadrelor didactice, în vederea restrângerii de activitate.

Keresztély a admis că mobilitatea cadrelor didactice pe posturile disponibile și vacante temporar îi afectează cu adevărat pe cei care nu sunt titulari, chiar dacă, uneori, un astfel de cadru didactic poate avea o mai bună activitate la catedră decât unul titular.

Pornind de aici, aceasta a arătat că, în opinia sa, sistemul este încâlcit, încărcat și mai ales prost conceput încă din 1990 începând.

Schimbarea din 1989-1990 ne-a prins pe picior greşit – după ani de zile într-un regim strict și totalitar, ne-am trezit peste noapte cu o libertate prea mare, prea greu de dus, bruscă. Asta a adus schimbări masive și în învățământ, iar prima mare greșeală a fost reducerea normei cadrelor didactice de la 28 de ore pe săptămână la 18 sau 16 în unele cazuri. În vreme ce în Occident nimeni nu lucrează mai puțin de 40 de ore săptămânal; nu există nicio țară în Europa în care un profesor să lucreze doar 18 ore. A doua mare greșeală a fost introducerea titularizării – așa, unii stau la locul lor „călduț” și alții, poate mai buni, se zbat. (...) Dacă nu erau toate astea, poate nu mai ajungeam nici la reducerile de personal, la șomerii din învățământ. De ani de zile spun că nu mai e nevoie de învățătoare și educatoare, căci o armată întreagă așteaptă la coadă. Până când nu sunt posturi vacante titularizabile, prin formarea învățătoarelor și educatoarelor producem șomeri. Dar sunt părinți și tineri care preferă să aibă o meserie, deși vor fi șomeri”, a mai spus Keresztély.

Inspectorul şef a precizat că acest lucru a fost perpetuat de faptul că s-a mers mulți ani și pe „suplinitorii calificați”, însă a atras atenția că scăderea numărului de copii va ajunge să elimine aceste situații. Pe de altă parte, inspectorul general a arătat că există și cadre didactice titulare care „se joacă cu sistemul”, luându-și concedii și revenind la catedră atunci când doresc, fără a ține cont de faptul că asemenea mișcări îi afectează crunt pe alţii – atât pe colegii care nu sunt titulari cât și pe elevi. În acest context, Keresztély consideră că noțiunea de „titular” ar trebui desfiinţată, astfel încât fiecare să aibă acces, într-un mediu concurențial, la posturile din învățământ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
io, 19 martie 2014
Daca ascultati cam ce zic elevii despre unii profesori stai si te intrebi ce cauta acestia la catedra, nu mai vorbim de acei ingineri de diferite specialitati,care nu au nici macar 5 ani de productie, citeste integral
lus, 19 martie 2014
Trebuia SA FIE BOUL.
lus, 19 martie 2014
Directorul sa aiba mana libera. Preda cine vrea el ca aia care au luat un examen de titularizare, grad, definitivat nu s buni. Prof. preda citind de pe foi si cand mai intreaba un elev ceva se uita ca citeste integral
Kviatkovski, 19 martie 2014
Auzi d-na Irma ? Eu cred ca d-ta ar trebui sa fii desfiintata nu posturile de titulari.Cine dracu ne-a facut rost de voi d-le ? Siiii... daca vrei sa stii de ce am facut aceasta remarca,te mai intreb citeste integral
io, 19 martie 2014
Restrangere de activitate la profesori se face, pe cand o restrangere de activitate la inspectoratul scolar???? La ce rezultate s-au obtinut in ultima perioada la BAC si Capacitate , la nivel judet, citeste integral
lili, 19 martie 2014
Adica invatamantul romanesc este orice altceva decat ceea ce ar trebui sa fie ! Dezastrul continua!!!
lus, 19 martie 2014
Da doamna, asa este. Sa nu mai fie titulari care au muncit sa ia un examen. Sa puneti dvs. oamenii fvs. si directorii pe ai lor mai ales ca spiru, cantemir s. a tiparesc diple.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.