ACTUALITATE 6 martie 2014

Reducerile la plata în avans a facturilor Tega, neatractive pentru covăsneni

de Monica Vrânceanu | 662 vizualizări

Foarte puțini dintre cei care au încheiat contracte cu Societatea de salubrizare Tega SA au ales să beneficieze de ofertele de reducere la factura de salubrizare, în cazul plății în avans pe un an sau jumătate de an a facturilor. Oamenii cred că factura este oricum destul de ridicată și preferă să o plătească o dată la două luni, uneori chiar și cu restanțe. Tega a anunțat la începutul acestui an că cine plătește facturile până pe 28 februarie pe un an întreg primește o bonificație de 10%, iar cine plătește pe jumătate de an beneficiază de 5% bonificație. Oamenii nu s-au înghesuit însă să plătească, nici în mediul rural și nici la Sfântu Gheorghe.

Directorul Tega SA, Tóth-Birtan Csaba, ne-a declarat că la Sfântu Gheorghe, din cele 43.740 de persoane care au contracte încheiate cu Tega, doar 1.141 (2,60%) au ales să plătească în avans pe un an, în vreme ce 183 au optat pentru varianta de jumătate de an. În restul județului, Tega mai are 57.000 de contracte încheiate cu persoane fizice, iar dintre acestea 1.163 au ales să plătească factura pe un an și alte 221 pe jumătate de an.

„Noi am făcut o campanie de informare în acest sens, dar oamenii cred că e mai bine să plătească eșalonat. Sau poate că procentele de 5 și 10% li s-au părut prea mici pentru a se agita, nu se știe exact”, ne-a declarat Tóth-Birtan Csaba.

În ceea ce privește câștigurile Tega la un an de la introducerea noului sistem de colectare separată a plății, Tóth-Birtan a spus că nu au finalizat încă o evaluare clară în acest sens. Cu toate acestea, cifrele arată în mod evident că nu toată lumea plătește serviciile de salubritate, odată cu scoaterea acestora de la cheltuielile de întreținere. E clar că în Sfântu Gheorghe, unde avem în jur de 52.000 de locuitori reali și peste 43.000 de persoane cu contract, sunt unii care se sustrag de la plata acestora și același lucru se întâmplă și în celelalte localităţi unde Tega asigură salubrizarea.

„Am avut inclusiv cazuri în care unii încercau să ne convingă că ei n-au nevoie de contract, deoarece ei nu produc deșeuri. Așa ceva este imposibil, de asta ar trebui o înăsprire a legii. De altfel se lucrează acum pe Legea Salubrizării, era și varianta de a introduce un nou sistem, prin care fiecare să plătească în funcție de cantitatea de deșeuri produsă: asta e însă mai greu de controlat, plus că implică cheltuieli suplimentare de partea operatorului”, a explicat Tóth-Birtan.

Potrivit acestuia, oamenii au început totuși să se obișnuiască cu ideea că salubrizarea e un serviciu care costă și e obligatoriu, iar societatea le oferă diverse modalități de plată: prin colectare, prin plata la sediul societății ori prin card bancar – totul e să existe bunăvoință. Ca măsură de coerciție, Tega a raportat la Direcția Finanțelor Publice locale numele celor care nu au încheiat contracte de salubrizare, astfel că atunci când aceștia vor avea treburi de rezolvat acolo s-ar putea să se izbească de faptul că trebuie înainte să se achite de această obligație.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.