ACTUALITATE 19 noiembrie 2013

Rata șomajului sare de 7% în Covasna

de Monica Vrânceanu | 843 vizualizări

Șomajul continuă să rămână constant în județul Covasna, astfel că la finele lunii trecute acesta era de 7,02%. Printre județele cu procente mai ridicate decât ale noastre se numără Mehedinți, Teleorman, Vaslui, Alba și Gorj.

Județul Covasna are în prezent 6.280 de șomeri, iar 72% dintre aceștia sunt neindemnizați. Numărul șomerilor este de așteptat însă să crească în perioada următoare, deoarece încep să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă cei pentru care iarna înseamnă sistarea activităţii – în special lucrătorii din agricultură și construcții.

Cei mai mulți dintre șomeri (67%) se află în mediul rural, în vreme ce restul sunt în mediul urban – și asta pentru că, evident, locurile de muncă sunt mai greu accesibile celor din rural. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, spune că, cu toate acestea, efectele șomajului sunt mai ușor parate în zonele rurale, urmare a dispersiei populației pe suprafețe. Pe zone – aici intrând și localități rurale, avem 2.500 de șomeri la Sfântu Gheorghe, la Baraolt 1.400 (din care 85% neindemnizabili), la Târgu Secuiesc 1.100 de șomeri, la Covasna 850 iar la Întorsura Buzăului 450.

La o privire mai atentă, se observă că șomerii neindemnizați sunt tot mai mulți în comunitățile cu probleme – astfel, la Vâlcele, unde sunt 560 de șomeri, doar opt primesc indemnizația, în vreme ce 552 sunt șomeri de lungă durată, neindemnizați. La Bățani, situația e asemănătoare: din 401 șomeri, 373 sunt neindemnizați. În aceste cazuri – ca și în altele din restul comunelor, neindemnizații sunt beneficiari ai ajutorului de venit minim garantat.

În ceea ce privește nivelul de școlarizare al șomerilor, cei mai mulți dintre aceștia au studii minime sau incomplete, în vreme ce absolvenții de liceu, școli postliceale sau studii universitare sunt mai puțin afectați de șomaj.

În ultima perioadă, AJOFM a stabilit drepturile de șomaj pentru 196 de persoane, disponibilizații venind de la diverse firme și societăți precum Bem Balogh, Favorit, Romsilva, Montana Trans Covasna, Valkes Târgu Secuiesc, Unio Impex. Pe de altă parte însă, 318 șomeri s-au angajat la Alex&Co, Chocopack, Autoliv, Covalact, Textila Oltul, TTC, Icco Metal și alte societăți. În luna octombrie, la nivelul județului s-au anunțat 413 locuri de muncă și Agenția a emis 550 de recomandări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.