ACTUALITATE 7 martie 2022

Raportul ANI care arăta că șeful Poliției din Târgu Secuiesc era incompatibil cu funcția, anulat

de David Leonard Bularca | 6660 vizualizări

Curtea de Apel Brașov a anulat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), făcut public pe 20 septembrie 2021, prin care șeful Poliției din Târgu Secuiesc, Florin Popa, a fost declarat incompatibil cu funcția. Decizia poate fi atacată cu recurs.

„Admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Popa Florin în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate și, în consecință: Anulează Raportul de evaluare a stării de incompatibilitate nr. 44148/G/II/20.09.2021, întocmit de Agenția Națională de Integritate – Inspecția de Integritate. Admite cererea de intervenție accesorie în interesul reclamantului, formulată de intervenienta Asociația Internațională a Polițiștilor – Secția română. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Brașov. Pronunțată, în condițiile art.396 alin.(2) din Codul de procedură civilă, prin punerea soluției la dispoziția pârților de către grefa instanței azi, data de 4 martie 2022”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Florin Popa a fost declarat incompatibil în septembrie, anul trecut, pentru că în 2020 a fost nu doar șef al Poliției Municipiului Târgu Secuiesc, ci și vicepreședinte al Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română, conform ANI. 

„POPA FLORIN, Comisar șef de poliție – Șeful Poliției Municipiului Târgu Secuiesc din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – INCOMPATIBILITATE - În perioada 11 februarie 2020 – 16 februarie 2021, persoana evaluată a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special în cadrul I.P.J. Covasna și funcția de vicepreședinte 1 cu organizarea, promovarea și desfășurarea activităților sociale în cadrul Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română, încălcând astfel prevederile art. 6, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 364/2004 coroborate cu prevederile art. 2, alin. (4) din O.U. nr. 20/2020”, se arăta la acea vreme pe site-ul ANI. 

Conform site-ului citat, art. 6, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 364/2004, prevede că „Avizul de desemnare în poliția judiciară se retrage de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori procurorul desemnat în acest sens, atunci când se constată, după caz: b) existența unei stări de incompatibilitate potrivit art. 2 alin. (4)”, iar art. 2, alin. (4) din O.U. nr. 20/2020 - „Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

Important de precizat este și că, la cererea lui Florin Popa, a fost sesizată Curtea Constituțională a României (CCR) cu privite la neconstituționalitatea OUG cu numărul 20/2020.

Pe 23 noiembrie 2021, CCR a admis o altă sesizare de neconstituționalitate, la cererea șefului Poliției din Târgu Secuiesc, Florin Popa, cu privire la art. 2746 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2002privind Statutul polițistului, referitoare la sintagma „nu este cercetat disciplinar”.

„Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Florin Popa în Dosarul nr. 100/119/2018 al Tribunalului Covasna —Secția civilă și constată că sintagma „nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul dispozițiilor art. 2746 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului este neconstituțională”, se arată în decizia definitivă a CCR cu numărul 789 din 23 noiembrie 2021.

Numele șefului Poliției Municipiului Târgu Secuiesc a fost scos în evidență și în cazul conflictului de la vârful IPJ Covasna, din vara anului 2019. Atunci, asupra poliției covăsnene au planat acuzații de abuz, controale cu dedicație, dosare penale, măsluirea de concursuri, numiri ilegale pe funcții de conducere, după ce un sindicat al polițiștilor a lansat în august, printr-o televiziune proprie, un material care avea în prim plan două personaje: șeful Poliției Târgu Secuiesc, Florin Popa și împuternicitul inspector șef al IPJ Covasna, Marius Daniel Ivașcu. Se arăta atunci că „scandalul” începuse dinainte de 2016. 

Sursa foto: captură ecran, ProLexTV. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.