ACTUALITATE 26 august 2019

„Cazul Covasna”: scandal în vârful IPJ

de Iulia Drăghici - Taraș | 6504 vizualizări

Un sindicat al polițiștilor îi aduce acuze grave noului împuternicit inspector – șef 

Abuzuri, controale cu dedicație, dosare penale, măsluirea de concursuri, numiri ilegale pe funcții de conducere. Astfel de acuzații planează peste Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna după ce un sindicat al polițiștilor a lansat miercuri, 21 august, printr-o televiziune proprie, un reportaj care are în prim plan două personaje: șeful Poliției Târgu Secuiesc, Florin Popa și împuternicitul inspector șef al IPJ Covasna, Marius Daniel Ivașcu. Un scandal care a început dinainte de 2016 și care a explodat acum. În timp ce unii acuză, iar alții refuză să comenteze, surse din poliție spun că adevărul e, cu siguranță, undeva la mijloc. 

Abuzuri, controale cu dedicație, dosare penale. Miza: șefia unui inspectorat județean de poliție”. Așa se numește reportajul televiziunii deținute de sindicatul Pro Lex, lansat în mediul online miercuri, 21 august. Filmul de peste 58 de minute prezintă perspectiva șefului de Poliție din Târgu Secuiesc, comisarul șef Florin Popa, susținut de foști colegi și un fost consilier juridic din Direcția Juridică a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Aceștia spun că cel împuternicit în 12 august a.c.. pe funcția de inspector șef al IPJ Covasna, comisarul șef Marius Daniel Ivașcu, ar deține funcția nelegal și că ar fi fost numit pe post abuziv, cu sprijin de la fostul inspector șef, Liviu Pampu Romanescu, numit recent pe o funcție de conducere în cadrul IGPR. 

„Se ştie că în Poliţie pentru a ocupa anumite funcţii de conducere trebuie să ai «chemare». Adică nici nu te înscrii la concurs dacă nu ai o anumită susţinere, iar cei care s-au înscris au constatat pe propria piele că nu au luat o decizie potrivită”, spune în cadrul materialului video publicat zilele trecute, preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu. 

Record național de împuterniciri 

Mai exact, Florin Popa, polițist cu o experiență de peste 26 de ani - spune el, intervievat de reporterul Pro Lex și înconjurat de vrafuri de documente, declară în reportaj că atât el, cât și subordonați de-ai săi, au fost supuși unei „prigoane”, cu abuzuri și sancțiuni nemeritate pentru că ar fi expus conducerii IPJ Covasna și IGPR unele nereguli din sistem. 

Printre neregulile sesizate se găsește și cea care îl privește pe comisarul șef Marius Daniel Ivașcu. Potrivit șefului Poliției Târgu Secuiesc, o analiză a Copului de Control de la Ministerul de Interne din trecut ar fi arătat că actualul comandant IPJ Covasna a ocupat o funcție de conducere, împuternicit adjunct al inspectorului șef, deși nu îndeplinea o condiție esențială – termenul de minimum 3 ani pe o funcție de conducere anterioară, drept urmare nu avea experiența necesară. 

Totodată, spune Popa, Ivașcu ar fi fost împuternicit pe funcții de conducere în perioada 2016 – 2019 de șapte ori, prin șapte acte administrative. Un „record național”, a spus și fostul consilier juridic al Direcției Juridice din IGPR, Ovidiu Comșa, potrivit Prolex TV.  

Tot șeful Poliției Târgu Secuiesc spune în reportaj că motivațiile numirilor succesive ale lui Ivașcu în funcții de conducere la IPJ Covasna, deși nu îndeplinea condițiile necesare, nu au fost făcute publice niciodată.  

Nu știm care au fost considerentele. Ceea ce pot să spun, că în conformitate cu ordinul MAI 140 din 2016 șeful nemijlocit, deci respectiv șeful inspectoratului sau al postului pe care îl are în subordine, emite o notă de prezentare conducerii Poliției Române prin care fundamentează considerentele pe care le are când alege un polițist. În schimb, nu s-a discutat niciodată în Consiliul de conducere al IPJ Covasna cu privire la împuternicirea pe o funcție de adjunct, pentru a ști în mod transparent care au fost aceste considerente”, a spus Florin Popa pentru Prolex TV. 

O altă problemă semnalată de Florin Popa în materialul video se referă la modalitatea de organizare a concursului de ocupare a funcției de adjunct al inspectorului șef din cadrul IPJ Covasna, din mai 2019. 

Acesta spune că din comisia de concurs a făcut parte comandantul IPJ Covasna de atunci, Liviu Pampu Romanescu. Prezența sa ar fi viciat desfășurarea concursului prin „încălcarea principiului de imparțialitate”, spune Florin Popa.

În urma concursului, care a durat doar 15 minute, postul a fost obținut de Marius Daniel Ivașcu. 

Concursul nu a avut decât rolul de a numi pe cineva”, susține și juristul Ovidiu Comșa. 

Florin Popa a contestat rezultatul și pentru a-și susține punctul de vedere, a solicitat IGPR să furnizeze instanței de judecată filmările din timpul concursului. Imaginile, care au ajuns astfel în spațiul public, arată o secvență din examen, din care se vede că Popa a fost mai bine pregătit. Însă de menționat că se arată doar aproximativ 4 minute, din cele 15 de examen. 

Ivașcu nu comentează situația  

Marius Daniel Ivașcu nu comentează în niciun fel situația specificată” este răspunsul IPJ Covasna, semnat de împuternicitul inspector șef, și transmis vineri în urma unei solicitări a ziarului Observatorul de Covasna, de a oferi un punct de vedere în cazul acuzațiilor care i se aduc prin intermediul materialului Pro Lex, preluat în publicații naționale precum Adevărul, HotNews, Digi24 și altele. 

„Mesia din Brașov”

Dintre cei care îl cunosc personal pe Florin Popa, foști colegi și superiori, sunt și cei care spun că deși sunt lucruri care i se pot reproșa șefului din Târgu Secuiesc, pregătirea teoretică nu se regăsește pe listă. „De o mie de ori dacă dă examen cu Popa, Ivașcu nu ia. Popa știe foarte bine teorie”, este de părere un fost șef din IPJ, din perioada 2008 – 2010, Corneliu Câmpeanu, care a fost de acord să comenteze pentru Observatorul de Covasna situația de la IPJ Covasna și care spune că în tot acest scandal tinde să încline balanța înspre cauza șefului din Târgu Secuiesc. 

Chiar credeți că nu există în IPJ Covasna un polițist care să fie inspector șef? Trebuie să vină „Mesia” de la Brașov să ne salveze?”, a întrebat retoric fostul comandant. 

Totodată, susține Câmpeanu, măsluirea de concursuri pentru funcții nu e o practică inventată acum.  

Eu, personal, când eram inspector șef, am păzit subiectele de examen ca să fiu sigur că nu se pot afla, și la examen a venit un candidat care le știa dinainte. Am văzut clar că la mijloc e fraudă. Dar n-am putut să dovedim”, ne-a spus Câmpeanu. 

„Poliția nu înseamnă neapărat șefi” 

Întrebat despre cum ar trebui să înțeleagă covăsnenii un astfel de scandal care s-a abătut asupra Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, Corneliu Câmpeanu ne-a spus că „poliția nu înseamnă neapărat șefi. Județul Covasna are foarte mulți polițiști buni. Oamenii trebuie să aibă în continuare încredere în ei. Pe de altă parte, eu cred că cei care pot pe bună dreptate să fie îngrijorați sunt chiar polițiștii, mai ales cei tineri, care, uite, au astfel de exemple. Ce să mai înțeleagă ei? Cum ajungi pe funcții bune? Dacă ești corect și muncești? Sau dacă ai relații, cu hoție și șmecherii de trei parale? E o rușine! Dar așa nu e numai la Covasna. Totuși, eu am încredere în IPJ Covasna. Oricâtă ar fi, nu poate pătrunde corupția să ne strice și pe noi cum sunt stricați și alții”. 

IPJ Covasna, județ de schimb, accesibil pentru funcții în IGPR 

Pe de altă parte, alte voci din poliția covăsneană, spun că adevărul este undeva la mijloc în toată această situație și că deși sunt îndoieli în ceea ce îl privește pe Ivașcu, nici Popa nu ar trebui privit ca fiind deținătorul adevărului absolut. 

Un punct de vedere arată că acest scandal este o „cacealma” bine gândită, mai ales în ceea ce privește cazul Caracal, care ar fi „benzină pe foc” peste imaginea Poliției Române. 

Toți dintre cei care au preferat să comenteze anonim „Cazul Covasna”, foști și actuali polițiști covăsneni (da, este interesant că nu au vrut să iasă în față cu opiniile personale și să le asume public, însă argumentele aduse pot să pluseze în obiectivitatea materialului), sunt de părere că factorul politic este principalul vinovat de situația, deloc favorabilă, în care se prezintă în ziua de azi instituția care ar trebui să vegheze la siguranța cetățenilor, Poliția Română. 

Interesant este că sunt surse care spun că IPJ Covasna ar fi ajuns un loc de schimb, un spațiu de trecere înspre posturi înalte pentru cei care vor să acceadă mai ușor în funcții, punct de vedere argumentat de faptul că aici ajung des în funcții de conducere polițiști din județele învecinate, ca Brașov. Motivul ar fi că partidele politice românești nu au interese aici, fiind vorba de o masă de votanți majoritar UDMR-istă. Drept urmare funcția este de interes pentru polițiști din zonele vecine. Exemplul cel mai des invocat este al fostului inspector șef, comisarul-șef Liviu Pampu Romanescu, cel care a fost comandant cu funcție deplină IPJ Covasna puțin peste 9 luni. Insuficient cât să afle ceva despre specificul zonei în materie de activitate polițienească sau să lase vreo urmă, alta în afară de scandalul acesta, dat de numirea comisarului șef Ivașcu pe diverse funcții în repetate rânduri, mai spun voci din poliție. 

Și modificările legislative din ultimii ani, care promovează mai degrabă nelegalitățile, decât drepturile victimelor, sunt, de asemenea, vinovate pentru schingiuirea imaginii Poliției. 

Și toate acestea, și câte și mai câte, ajung să decimeze încrederea populației în instituția care trebuie să le fie alături. Un lucru ar trebui subliniat cu precădere: faptul că orice pădure are uscături, dar că, în mod cert, în rândul polițiștilor se regăsesc și oameni valoroși care au ales meseria motivați de gândul de a face bine și de a lupta pentru adevăr. 

VIDEO Reportaj ProlexTV:

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.