ACTUALITATE 21 septembrie 2021

ANI: șeful Poliției Municipiului Târgu Secuiesc, incompatibil

de Iulia Drăghici - Taraș | 5302 vizualizări

Agenția Națională de Integritate a publicat luni, 20 septembrie, o informare pe site-ul propriu în care sunt vizate nouă persoane, în cazul cărora s-a constatat fie starea de incompatibilitate, fie conflictul de interese de natură administrativă sau au fost sesizate organele de urmărire penală. Printre acestea se găsește și șeful Poliției Municipiului Târgu Secuiesc din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, comisarul șef de poliție Florin Popa. 

Acesta este declarat incompatibil pentru că anul trecut a fost nu doar șef al Poliției Municipiului Târgu Secuiesc, ci și vicepreședinte al Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română, arată ANI. 

POPA FLORIN, Comisar șef de poliție – Șeful Poliției Municipiului Târgu Secuiesc din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – INCOMPATIBILITATE - În perioada 11 februarie 2020 – 16 februarie 2021, persoana evaluată a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special în cadrul I.P.J. Covasna și funcția de vicepreședinte 1 cu organizarea, promovarea și desfășurarea activităților sociale în cadrul Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română, încălcând astfel prevederile art. 6, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 364/2004 coroborate cu prevederile art. 2, alin. (4) din O.U. nr. 20/2020”, se arată pe site-ul ANI. 

Conform site-ului citat, art. 6, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 364/2004, prevede că „Avizul de desemnare în poliția judiciară se retrage de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori procurorul desemnat în acest sens, atunci când se constată, după caz: b) existența unei stări de incompatibilitate potrivit art. 2 alin. (4)”, iar art. 2, alin. (4) din O.U. nr. 20/2020 - „Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior ”.

Agenția Națională de Integritate notează și că „persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”. 

Totodată, „persoana (...) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se mai arată pe site-ul ANI. 

Numele șefului Poliției Municipiului Târgu Secuiesc a fost scos în evidență și în cazul conflictului de la vârful IPJ Covasna, din vara anului 2019. Atunci, asupra poliției covăsnene au planat acuzații de abuz, controale cu dedicație, dosare penale, măsluirea de concursuri, numiri ilegale pe funcții de conducere, după ce un sindicat al polițiștilor a lansat în august, printr-o televiziune proprie, un material care avea în prim plan două personaje: șeful Poliției Târgu Secuiesc, Florin Popa și împuternicitul inspector șef al IPJ Covasna, Marius Daniel Ivașcu. Se arăta atunci că „scandalul” începuse dinainte de 2016. 

Filmul de peste 58 de minute prezenta perspectiva șefului de Poliție din Târgu Secuiesc, comisarul șef Florin Popa, susținut de foști colegi și un fost consilier juridic din Direcția Juridică a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Ei acuzau că cel împuternicit la vremea aceea pe funcția de inspector șef al IPJ Covasna, comisarul șef Marius Daniel Ivașcu, ar deține funcția nelegal și că ar fi fost numit pe post abuziv, cu sprijin de la fostul inspector șef, comisarul șef Liviu Pampu Romanescu, numit la acea vreme într-o altă funcție de conducere, în cadrul IGPR. Între timp, fără ca acest conflict să găsească vreo concluzie, sau cel puțin nu una prezentată public, comisarul șef Liviu Pampu Romanescu s-a întors la conducerea IPJ Covasna, iar comisarul șef Marius Daniel Ivașcu este adjunct al șefului inspectoratului.  

Sursa foto: captură ecran, ProLexTV. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.