Raport al ITM Covasna pe anul 2013
Siguranța și relațiile de muncă au fost destul de corecte în județul Covasna
Angajatorii covăsneni respectă, în general, prevederile referitoare la siguranța muncii și relațiile de muncă, însă pe de altă parte nici nu se pot plânge de prea multe controale venite din partea inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.
În cadrul unui raport pe anul 2013 referitor la această activitate, directorul ITM Covasna, Ördög Lajos, a declarat că în această perioadă au avut loc 1.645 de controale, din care 766 pe relații de muncă și 879 pe securitatea în muncă. Controalele au avut ca urmări avertismente, dar și sute de amenzi, ale căror valoare totală a fost de 682.700 lei pe relații de muncă și 292.100 lei pe siguranța și securitatea în muncă.
„Cam toate domeniile au fost vizate, însă sesizările au fost multe în ceea ce privește salarizarea – oameni care nu au mai fost plătiți la timp sau deloc, care nu și-au obținut drepturile bănești după ce au demisionat din diverse locuri de muncă, în vreme ce la firmele mai mari, sesizările s-au axat pe problema necalculării corecte a orelor suplimentare”, a spus Ördög.
Pe de altă parte, directorul ITM a menționat că nu prea au existat sesizări care să reclame că nu se plătesc salariile prevăzute în contractele de muncă, angajatorii covăsneni fiind destul de conștiincioși în acest aspect.
În ceea ce privește relațiile de muncă, Ördög a arătat că, din fericire, 2013 nu a adus evenimente prea numeroase în acest sens, chiar dacă au existat 21 de cazuri soldate cu invaliditate temporară de muncă și numai două cu decese.
„Au existat două accidente mortale, ambele în domeniul transporturilor. Celelalte au fost de toate felurile, unele mai grave – de căzătură de la patru metri, dar și unele mai ușoare, de rănire a mâinilor, de exemplu”, a explicat Ordog.
Potrivit acestuia, ITM lucrează cu șase inspectori în muncă, aceștia trebuind să acopere în jur de 4.500 de firme, plus instituțiile și primăriile județului.
„Consider că putem acoperi județul, iar concluziile sunt că angajatorii respectă în general legislația. Sigur, mai sunt și probleme, dar acestea nu neapărat mereu din cauza încălcării legislației, ci mai degrabă din neînțelegeri, care apar mai ales la firmele mai mici, nu la cele mari. Dar nimeni nu se poate plânge că mergem pe capul lor cu nenumărate controale – sigur, acolo unde avem sesizări de nereguli se poate să ajungem și de două-trei ori pe lună, dar sunt și alții care ne văd o dată la doi-trei ani”, a arătat Ordog.
În ceea ce privește contractele de muncă ale covăsnenilor, Ördög Lajos a precizat că sunt foarte numeroși cei care au câte două-trei locuri de muncă, lucru vizibil din contractele depuse la ITM. Mai mult, anumiți profesionişti – cum ar fi cei din domeniul contabil, juridic sau IT, pot ajunge și la câte zece contracte de muncă.