Patru oameni în greva foamei la Hotel Montana din Covasna
UPDATE
Patru dintre cei 25 de foşti angajaţi ai hotelului balnear 'Montana' din staţiunea Covasna, rămaşi fără locuri de muncă la sfârşitul anului trecut, au intrat miercuri dimineaţă în greva foamei, cerând revocarea deciziei de concediere.
Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, care îi reprezintă sindical, a declarat pentru Agerpres că protestatarilor li se vor alătura în următoarele zile şi alţi colegi de-ai lor.
'Astăzi (miercuri - n.r.) au intrat în greva foamei patru oameni, mâine vor intra alţi patru, iar poimâine alţi patru', a spus Vasile Neagovici, menţionând că s-a ajuns la această formă extremă de protest deoarece conducerea hotelului refuză orice formă de dialog.
__________________________________________________________________________________
Oamenii vor picheta și sediul CNSLR Frăția din București
Câțiva dintre cei 25 de foști angajați ai Hotelului Montana din orașul Covasna, care în ultima săptămână au protestat împotriva demiterii lor la finele anului trecut, sunt deciși să intre în greva foamei începând de miercuri, 22 ianuarie. Oamenii au protestat zece zile împotriva deciziei de a-i concedia, pe care a luat-o în decembrie 2013 administratorul Hotelului, firma timișoreană Sind Tour Trading S.R.L.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, ne-a declarat că decizia de a recurge la greva foamei a venit pe fondul indiferenței administratorului, care în timpul protestului celor 25 de oameni – cărora li s-au alăturat și alții, nu a dat niciun semn în privința unei disponibilități la negociere. Prin urmare, oamenii nu doar că vor intra în greva foamei, dar vor picheta și sediul CNSLR Frăția din București, care în mod paradoxal este proprietarul Hotelului Montana. Neagovici însuși susține că se va alătura acestei forme de protest prin greva foamei, fiind decis să obțină rezultate și un dialog cu cei care administrează Hotelul și cărora le cere reangajarea celor 25 de persoane, mai ales că e vorba de oameni care lucrează de multă vreme la Montana, au familii și și-au dedicat ani întregi locurilor de muncă.
„Este vorba despre trei sau patru oameni care de miercuri, 22 ianuarie, intră în greva foamei. În paralel, vom protesta și la sediul CNSLR Frăția de la București. Cei de la Sind Tour Trading S.R.L. nu au dat niciun semn de dialog, dar cel mai dezamăgitor e că nici cei de la CNSLR Frăția nu au reacționat. Înțeleg că ei ca proprietari încasează dividende, dar totuși, și noi, cei de la Sanitas Covasna, plătim cotizații, suntem mereu prezenți, nu se poate să ne ignore astfel”, a mai spus Neagovici, precizând că se va adresa inclusiv Comisiei de Dialog Social prin Prefectura Covasna.
Decizia de pichetare a Hotelului a venit la inițiativa Sindicatului Sanitas Covasna, ca urmare a faptului că oamenii au fost concediați fără a se ține cont de vreun criteriu ori de experiența lor, după cum susține conducerea Sanitas. Considerând concedierea abuzivă, Sanitas a obținut autorizație de pichetare a Hotelului Montana pentru zece zile lucrătoare, anunțând încă de atunci că dacă prin acest demers nu se va întâmpla nimic, vor acționa și pe alte căi mai drastice, inclusiv greva foamei și acționarea în instanță a firmei care administrează Montana.