ACTUALITATE 4 martie 2014

Profesorii, în grevă japoneză la Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc

de Monica Vrânceanu | 493 vizualizări

Profesorii de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc au intrat în grevă japoneză ca semn de protest împotriva deciziei ca directorii instituțiilor de învățământ să predea mai mult la catedră în cazul în care școala nu se descurcă din bugetul alocat. Cu toate că la acest liceu numărul elevilor este suficient, bugetul nu ajunge din cauza faptului că multe cadre didactice au diferite grade, și astfel salarii mai mari.

„Prin gestul nostru vrem să atragem atenția asupra situației create de Legea bugetului pe anul 2014, care spune că directorii școlilor care nu se încadrează în bugetul alocat vor preda 14 ore, în loc de 4-6, fără a fi plătiți. Acest lucru va avea un efect negativ asupra învățământului, pentru că nu vom mai avea timp să ne ocupăm de problemele manageriale pe motiv că va trebui să ne pregătim pentru ore, la fel ca fiecare profesor” – a declarat directorul liceului, Bejan András.

Acesta a mai spus că speră ca și alte școli să li se alăture în acest demers, punctând că activitatea școlară nu este perturbată, atât orele de curs, cât și simulările pentru bacalaureat se desfășoară în condiții normale.

Finanțarea per capita încurcă la salarii

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna a admis că demersul profesorilor se poate înscrie într-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra unei prevederi de lege oarecum nedreaptă pentru unii directori – și aici vorbim mai ales de cei care conduc unități școlare mari, care au proiecte în derulare și tot felul de programe ce vor suferi ca urmare a faptului că managerul va trebui să se împartă între munca aceasta și cea de dascăl. Potrivit IȘJ, problema finanțării insuficiente o au aproape toate unitățile școlare din județ, deoarece aproape toate au carde didactice calificate, cu grade și diverse sporuri în acest sens, în vreme ce finanțarea se face prin costul standard/elev, care este fixat la 2.490 de lei și care reprezintă deci fondul de salarii.

Aceasta este situația, vorbim despre o lege organică a Legii Bugetului. Nu se poate negocia pe așa ceva la nivel local. IȘJ a trimis la Ministerul Educației mai multe solicitări de clarificare și explicații legate de faptul că finanțarea per capita creează probleme, dar nu am primit răspunsuri și trebuie să aplicăm legea”, a declarat inspectorul școlar general adjunct al județului, Rădița Palela.

Aflat în județul Covasna la începutul lunii trecute, ministrul Educației, Remus Pricopie, a admis că deși Legea Bugetului Ministerului prevede că de la 1 ianuarie 2014 directorii de școli vor trebui să țină 14 ore, deocamdată nu se știe exact când vor intra în vigoare aceste prevederi și nici care va fi forma finală.

„Există în Legea Bugetului o prevedere pentru anul 2014 și spune că acolo unde o instituție de învățământ nu reușește să se încadreze în bugetul alocat, degrevarea directorilor se reduce, adică vor avea mai puține ore de degrevare decât până acum. Este însă o analiză pe care o facem la Minister, pentru a vedea care e impactul acestei decizii și când se va aplica – poate cu ocazia noilor ștate de funcții, adică de la 1 septembrie. Deocamdată nu am încheiat această analiză, vom reveni când vom stabili”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, conducerea IȘJ susține că „legea trebuie respectată” și și-a exprimat speranța că deși condițiile sunt nemulțumitoare pentru unii, directorii de școli vor înțelege acest lucru, până la eventuale modificări.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.