Primele de Sărbători, doar o amintire...
Unii angajaţi n-au mai primit bonusuri de ani de zile, alții însă sunt mai norocoși
În vremuri de criză, în care austeritatea și restrângerile bugetare sunt la ordinea zilei, primele de Sărbători rămân pentru mulți dintre angajaţii români o amintire frumoasă. Și asta pentru că s-au dus anii în care Crăciunul, Anul Nou și alte sărbători aduceau câte un plus în buzunarul fiecărui angajat, în prezent fiind de apreciat și un simplu loc de muncă sigur, care să aducă un venit constant. Iar situația de la nivel național se aplică și la noi în județ, unde cei mai mulți dintre angajați nici nu mai visează la prime, mulțumiți fiind că au totuși un loc de muncă.
Cei mai mulți bugetari rămân doar cu salariile și zilele libere
Despre prime în sistemul bugetar nici nu poate fi vorba: primăriile și instituțiile sunt atât de limitate la bugete, încât abia încheie anul cu cheltuielile la zi, darămite să mai existe bani pentru eventuale prime. Astfel, nici angajații Consiliului Județean, nici cei ai Primăriei Sfântu Gheorghe ori ai celorlaltor primării nu se vor bucura de vreo primă, situația persistând din perioada 2009-2010, când criza s-a făcut cu adevărat simțită și în sistemul de stat. La fel se întâmplă și în Cultură, Învățământ sau Sănătate, unde nici nu poate fi vorba despre prime. În schimb, angajații de la Stat vor avea mai multe zile libere de Sărbători, Guvernul adăugând zilele de 27 şi 31 decembrie, dar şi 3 ianuarie 2014 pe lista zilelor libere pentru bugetari.
Pe de altă parte însă, există câteva instituții deconcentrate unde angajații vor fi răsplătiți cu tichete de masă speciale pentru Sărbătorile de iarnă, valoarea fiind de 150 de lei pentru fiecare angajat. Sistemul acestor instituții este însă atât de alambicat încât deși nu sunt secrete, primele nici nu pot fi făcute publice fără aprobări speciale de la București. Tichete cadou de Crăciun se vor oferi şi la Compania Națională de Drumuri – inclusiv Secția Covasna, fiecare angajat primind câte 250 de lei.
Prime de performanță pentru angajații de la privat
Ceva mai norocoși decât bugetarii sunt unii dintre angajații de la privat, care lucrează la unele dintre societățile mari din județ. Astfel, angajații de la SC Transilvanian Trousers Company (TTC) SRL vor primi atât prime de sărbători cât și prime de performanță, după ce în 2008 și 2009 oamenii nu au primit nimic, deoarece atunci a resimțit societatea cel mai puternic criza.
„În acest an, angajații de la TTC au primit pachete cu dulciuri de Moș Nicolae, iar de Crăciun și Anul nou vor primi tichete-cadou în valoare de 200 de lei fiecare. Pe lângă asta, societatea noastră oferă și prime de performanță, a căror valoare se stabilește în funcție de mai multe criterii – postul ocupat, indicii de performanță atinși, evaluări. Ideea este însă că fiecare angajat va primi tichetele cadou în valoare de 200 de lei, societatea dorind să contribuie la spiritul sărbătorilor și la recunoașterea loialității angajaților”, ne-a declarat directoarea TTC, Ema Alexa.
Și cei care lucrează la Autoliv Sfântu Gheorghe vor primi prime în acest an, iar acestea vor veni atât în bani cât și în cadouri. Astfel, angajații de la Autoliv vor beneficia de prime ce ating valoarea a 30% din salariul lor lunar, plus pachete cu alimente și diverse obiecte specifice Crăciunului.
Salvarea vine de la comisioanele din vânzări
Un magazin de îmbrăcăminte din centrul orașului, care își plătește angajații cu un salar fix plus comision de 5% din vânzările zilnice, a decis că în perioada 20-24 decembrie va mări comisionul de vânzare la 10%, iar acesta va reprezenta prima de Crăciun a celor câțiva vânzători angajați. Iar decizia îi mulțumește pe aceștia din urmă, deoarece, spun vânzătorii, în respectivele zile se fac cele mai mari vânzări din an, toată lumea căutând să-și cumpere o haină frumoasă sau să facă un cadou mai special.
În vreme ce unii angajați știu deja că vor primi prime, alții vor fi luați prin surprindere – asta se va întâmpla la o societate locală din Sfântu Gheorghe, care-și va surprinde angajații peste câteva zile, înainte de Crăciun.
„Vom oferi prime, chiar dacă 2013 nu a fost un an strălucit și nici 2014 nu se anunță a fi mai bun, din moment ce nu s-au făcut pași spre mai bine. Dar și din puținul pe care l-am obținut, cred că e firesc să dau și angajaţilor – pentru că oamenii așteaptă. Pe de altă parte, cred că primele nu ar trebui considerate ceva firesc, pentru că nu sunt, ci reprezintă un plus. Dar nu cred că există cineva care dacă are nu simte nevoia să și dea. Esenţial nu este însă să dai doar material, ci să dai înțelegere și sprijin oamenilor, iar angajații să te simtă în primul rând ca pe un coleg – pentru că de multe ori, un cuvânt bun valorează mai mult decât o sumă de bani”, ne-a declarat un om de afaceri din Sfântu Gheorghe, care în câteva zile își va surprinde angajații cu prime în valoare de câteva sute de lei fiecare, în funcție de postul și poziția ocupate în cadrul firmei.
Firmele mici nu-și permit prime și cadouri
La polul opus se situează angajații acelor societăți care abia mai supravieţuiesc – aici nu a venit Moș Nicolae și nici primele de Crăciun nu vor ajunge. E vorba în general despre societăți mici, cu câștiguri scăzute, unde intră și majoritatea magazinelor alimentare, iar angajații nici nu mai speră la prime.
„Nu am mai primit primă de vreo cinci ani. Și asta nu pentru că patronul nu ar da, dar înțelegem și noi că nu e de unde. Pe vremuri, primeam pachete și câte 100-200 de lei, acum asta e situația și n-avem ce comenta”, ne-a spus Csilla, vânzătoare.
Iar în situația aceasta se află cei mai mulți dintre angajații covăsneni, care lucrează în principal în domeniul serviciilor și comerțului. Oamenii spun că s-au obișnuit demult cu situația și speră doar că, din salarii și eventuale economii, vor reuși să încropească masa de Crăciun și Anul Nou și vor mai găsi câte ceva cu care să asigure cadourile de sub brad, pentru copii.