ACTUALITATE 9 februarie 2014

Premierea dascălilor de către APR, un întreg proces de manipulare?

de Monica Vrânceanu | 804 vizualizări

Consilierul local Mădălin Guruianu a lansat o scrisoare deschisă privitoarea la festivitatea de premiere de săptămâna trecută

Consilierul local Mădălin Guruianu susține că recenta premiere a dascălilor, organizată joi de Asociația Pedagogilor Români (APR) Covasna, reprezintă pervertirea unei idei care i-a aparținut și pe care a susținut-o de multe ori în Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Guruianu a explicat duminică, prin intermediul unei scrisori deschise, istoricul Burselor pentru profesori, pe care a vrut să le introducă pe modelul Burselor pentru elevi. Consilierul spune că a lansat ideea premierii dascălilor în campania electorală din 2012, a conceput-o apoi sub forma unui proiect de hotărâre care a primit avizele de specialitate din Primărie dar a fost combătută puternic de consilierul PSD Rodica Pârvan în Comisia de Cultură. După mai multe amânări, Mădălin Guruianu a primit un răspuns din partea viceprimarului Sztakics Éva, aceasta arătând la acea vreme că CL ar prefera să contribuie la premierea dascălilor prin intermediul asociațiilor pedagogilor. Totul cu promisiunea că inițiatorul proiectului va fi ținut la curent și invitat la eventualele ședințe și discuții.

Evident, nu am mai fost invitat la niciun fel de ședințe ulterioare, iar în februarie 2014 aflu, din presă (!), că a avut loc o premiere simbolică a profesorilor”, arată Guruianu în scrisoarea sa deschisă.

Consilierul combate punctual modul în care s-a procedat în această întreagă chestiune, atrăgând atenția că CL a contribuit la premierea dascălilor și că are serioase îndoieli asupra „distincției clare între cadrele didactice excepționale și cele care își fac bine treaba”. În textul scrisorii, pe care o puteți citi integral mai jos, Mădălin Guruianu aduce mai multe argumente legate de felul îndoielnic al premierii dascălilor și al organizării evenimentului.

 

Scrisoare deschisă

De ce unii doar mimează respectul pentru profesori, dar se opun recompensării lor adevărate?

Motto: ‎Întâi te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi se vor lupta cu tine, apoi vei învinge. (Mahatma Gandhi)

Cu mult regret, am aflat zilele trecute despre pervertirea unei idei pe care am avut-o și, deoarece voi continua să cred în bun simț, măsură și apreciere pentru oamenii cu adevărat relevanți pentru comunitate, nu pot să nu continui subiectul, pentru buna și corecta informare a oamenilor din Sfântu Gheorghe și nu numai.

Știrea: „Mai mulţi dascăli din municipiul Sfântu Gheorghe au fost recompensaţi pentru activitatea didactică deosebită, în cadrul unei festivităţi organizate de Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna. La eveniment au luat parte cadre didactice din municipiu, dar şi din alte zone ale judeţului, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi oficialităţi locale. (...) În cadrul festivităţii, zeci de cadre didactice din municipiul Sfântu Gheorghe au fost recompensate  pentru activitatea didactică deosebită. Au existat patru categorii de premii de excelenţă: pentru rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele şi concursurile internaţionale desfăşurate în anul şcolar 2012-2013, pentru rezultatele la olimpiadele şi concursurile naţionale desfăşurate în anul şcolar precedent,  pentru activităţile extracurriculare desfăşurate în anul 2012-2013,  şi premii  pentru întreaga activitate didactică în învăţământul românesc covăsnean. Premiile au constat în diplome, flori, medalii şi cărţi, iar premierea s-a realizat din fonduri alocate de Primăria Municipiului şi din fondurile Asociaţiei Pedagogilor Români din judeţul Covasna.”

De ce cred că se putea altfel, cu efecte mult mai bune pentru profesori?

Încep cu ceea ce se cuvine, adică felicitări fără niciun fel de reținere pentru toate cadrele didactice premiate și Asociația Pedagogilor Români care a inițiat un eveniment cu efecte pozitive pentru moralul dascălilor din oraș și județ.

Dacă nu ar fi existat niciun fel de inițiativă anterioară, probabil că aici s-ar fi încheiat luarea mea de poziție. Dar să ne aducem puțin aminte:

1. în campania electorală din 2012, pentru Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe, vorbesc pentru prima dată despre instituirea unor premii pentru profesorii din Sfântu Gheorghe, pe modelul celor pentru elevi, instituite la inițiativa mea acum 5 ani în Sfântu Gheorghe, prin care 5 elevi merituoși primesc anual câte 3.000 de lei.

2. sunt ales consilier local în vara lui 2012, iar în toamnă depun proiectul de hotărâre care presupunea acordarea tot a câte 5 burse de câte 3.000 de lei. „Sunt convins că veţi fi alături de mine în demersul de a sprijini profesorii din oraş prin mijloace specifice, încurajându-i practic să exceleze, pentru a ne asigura că datorită grijii, atenției și implicării lor în procesul de formare a copiilor și tinerilor din comunitate, vom putea avea parte de un viitor bun în acest oraş. Evident, sunt multe lucruri de făcut pentru a-i aprecia așa cum se cuvine pe adevărații dascăli din orașul nostru, cei care cu pasiune trezesc interesul pentru școală în rândul viitorilor lideri ai comunității, dar sunt convins că acest strop de recunoștință din partea noastră va fi de bun augur prin instituirea burselor de excelenţă pentru profesori, pe modelul celor deja instituite începând cu 2009 pentru elevi”... text integral pe http://guruianu.blogspot.ro/2012/10/debate-burse-de-excelenta-pentru-elevi.html și apare și în presă informația despre inițiativa mea concretă: http://stiri.covasnamedia.ro/2012/10/10/madalin-guruianu-pnl-propune-instituirea-unor-burse-de-excelenta-pentru-profesori/

3. după ce primesc avizele de la departamentul juridic din Primărie și beneficiez de expertiza de specialitate a dânșilor, proiectul ajunge după câteva luni de zile în Comisia pentru Cultură și Învățământ, unde, spre surpriza mea, sunt supus unor jigniri puternice, iar proiectul nu obține avizul Comisiei. Cea mai vehementă opozantă a proiectului este chiar singurul consilier român din acea Comisie, doamna Rodica Pârvan, așa cum se poate auzi și pe înregistrarea integrală a ședinței, dânsa fiind și singura care votează împotriva proiectului, colegii din UDMR abținându-se: https://www.youtube.com/watch?v=ZMXYxlE-HxA&feature=youtu.be

4. cu propunerea de amânare din partea Comisiei pentru Cultură, proiectul cu bursele pentru profesori intră totuși în plenul ședinței de Consiliu Local, unde, cu excepția doamnei Marilena Profiroiu, iau cuvântul mai mulți consilieri de la UDMR sau PSD, care se opun inițiativei de premiere a profesorilor, așa cum puteți vedea pe înregistrarea integrală de aici, iar în final se votează, fără acordul nostru, bineînțeles, amânarea proiectului: https://www.youtube.com/watch?v=3a_j_vVojT8&feature=youtu.be

5. după amânarea proiectului în Consiliul Local, am cerut de nenumărate ori, atât în ședințele Consiliului Local – se poate verifica în procesele verbale ale ședințelor, dar chiar și în mass-media, reluarea discuțiilor pe acest subiect: 9 iulie 2013  http://stiri.covasnamedia.ro/2013/07/09/bursele-pentru-profesori-se-lasa-asteptate/.

6. într-un final, după o amânare de aproape un an de zile, iată răspunsul primit în 26 septembrie 2013 (proces verbal integral aici: http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/edit_file/uploads/files/2013/proceseverbale2013/proces_verbal_26septembrie2013.pdf)

Doamna viceprimar Sztakics Éva-Judit (lb.m.): „Eu aş dori să răspund la întrebarea în ceea ce priveşte bursele pentru profesori şi elevi. Deci, noi am luat legătură cu conducerea Asociaţiei Pedagogilor Maghiari din România. Le-am prezentat iniţiativa domnului consilier, şi ne-am despărţit cu promisiunea că se vor consulta cu membrii, şi vor reveni cu propuneri. Părerea conducerii a fost că Asociaţia Pedagogilor oferă premii în fiecare an, pedagogilor, şi ar fi foarte bine dacă Consiliul Local ar contribui la această premiere, deci... şi le-am lăsa lor această sarcină, ca pedagogii să aleagă ei între ei, oricum aşa fac, şi ar fi bine dacă am încerca să ajutăm acolo. Am formulat aceeaşi întrebare, şi doamna consilier Palela şi-a asumat să aibă această discuţie cu Asociaţia Pedagogilor Români. Când vor reveni aceste propuneri, atunci îl vom invita pe domnul consilier Guruianu la şedinţa Comisiei pentru Învăţământ, şi vom discuta această problemă. Deci, nu am stat de pomană, cu privire la această problemă.”

7. evident, nu am mai fost invitat la niciun fel de ședințe ulterioare, iar în februarie 2014 apare materialul pe care l-am citat la începutul acestei luări de poziție și aflu, din presă (!), că a avut loc o premiere simbolică a profesorilor.

Concluzii

1. Sunt de acord că mulți dintre „oamenii de la centru” nu fac nimic sau aproape nimic pentru cei din comunitățile locale, dar atunci când putem și este la îndemâna noastră să schimbăm lucrurile în bine, de ce ne cramponăm de orgolii personale și de viziuni înguste, împiedicând unul dintre proiectele care cred că ar fi putut transmite un mesaj puternic profesorilor din zonă? Așa cum cel pentru elevi sunt convins că o face deja de câțiva ani.

2. Cum putem crede că banii acordați profesorilor sunt „cheltuiți fără rost”, când este de fapt una dintre cele mai solide investiții în viitorul nostru și al tinerilor din comunitate? Chiar banii să fi fost problema?

3. „Cheltuiala” a fost probabil aceeași și în propunerea mea de burse punctuale, cu regulamente clare și transparente, dar și în alocarea de bani pentru cărți, diplome și flori... cuantificați dumneavoastră dacă efectul ar fi fost același!

4. Mă îndoiesc, de asemenea, de faptul că s-a putut face o distincție clară între cadrele didactice excepționale și cele care își fac bine treaba, deoarece apariția a „zeci de premii”  nu stimulează concurența, așa cum speram eu prin proiectul inițial...

5. Oficialitățile prezente au fost de la IȘJ Covasna, Consiliul Județean și Prefectura Covasna, dar sunt foarte curios cu ce au participat concret domniile lor la acest eveniment. Nu de alta, dar dacă ar fi alocat fiecare anumite sume de bani, chiar și din buzunarul propriu, probabil chiar s-ar fi putut ajunge și la o recompensare financiară a cadrelor didactice.

6. Unul dintre cele mai supărătoare lucruri este faptul că lângă doamna Ștefu, președinta Asociației Pedagogilor Români – tot respectul meu pentru activitatea domniei sale, dar cred că a fost atrasă într-o cursă din cauza faptului că nu a știut exact situația – revin, pe lângă doamna Ștefu, la prezidiu au fost prezenți exclusiv reprezentanți ai PSD local – dl. consilier județean Radu Iosif, dna inspectoare adjunctă de la Inspectoratul Școlar Județean, Rădița Palela, sau propuși de PSD, așa cum este domnul prefect Dumitru Marinescu...

Vă las pe dumneavoastră să judecați, dar nu pot să nu mă bucur că am putut să vă deconspir un întreg proces de manipulare în toată splendoarea lui, cu speranța că din ce în ce mai mulți oameni vor înțelege cine dorește să facă ceva în beneficiul comunității și cine doar mimează asta...

P.S. Sper să nu fie retrase în curând, pe acest model, și Bursele Sfântu Gheorghe pentru Elevi...

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Vladescu, 10 februarie 2014
Domnul Guruianu este inflacarat pentru ca: a) i s-a furat ideea si s-a pus in practica inainte ca dumnealui sa iasa la rampa electorala b) i s-a furat ideea si nu a fost invitat Asa este, ati citeste integral
lili, 10 februarie 2014
O singura concluzie trag din toata povestea asta: si propunerea Dlui Guruianu din 2012 si ceea ce au facut acum consilierii PSD cu aceasta "premiere" se leaga de un singur cuvant: campania elctorala citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.