ACTUALITATE 28 ianuarie 2014

Prefectura cere instituțiilor și primăriilor să-și pună la punct site-urile și comunicarea

de Monica Vrânceanu | 544 vizualizări

Prefectura Covasna a transmis marți o circulară către toate instituțiile deconcentrate și primăriile din județ, solicitându-le acestora mai multă deschidere în relația cu societatea civilă și actualizarea paginilor de internet.

Măsura a fost dispusă de prefectul Dumitru Marinescu, după ce Federația Organizațiilor Civile (FOC) din județul Covasna a dat publicității Raportul Civil pentru monitorizarea politicilor publice în județ.

„Nu am primit încă Raportul, dar am aflat din presă despre unele nereguli legate de paginile de internet ale deconcentratelor și administrațiilor locale, precum și de lipsa de colaborare în timp util în relația cu cetățenii”, a declarat Marinescu, menționând că în circulară va cere, de asemenea, ca acele administrații locale care nu oferă informații și în limba română pe paginile web să le regândească astfel încât toți utilizatorii să le poată înțelege.

Raportul Civil al FOC arată că instituțiile publice din județul Covasna nu dau dovadă de transparență și deschidere față de societatea civilă, iar în vreme ce 96% dintre instituții au pagini de internet, doar 53% asigură informații și în limba română. În plus, foarte puține instituții comunică deschis date financiare.

Potrivit Legii 544 din 2001, instituțiile publice trebuie să asigure accesul la informațiile de interes public prin afișare la sediul autorității sau al instituţiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicații proprii, precum și în pagina de Internet proprie. Unele dintre instituțiile covăsnene s-au conformat și au site-uri actualizate, însă altele nu; mai mult, unele site-uri sunt un fel de ghiveci, în care informaţiile proaspete se amestecă cu cele vechi, fără niciun avertisment însă asupra acestui lucru. În vreme ce Inspectoratul Școlar Covasna ori Inspectoratul de Poliție Județean oferă date pertinente și destule informații, site-uri precum cel al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național nu conțin aproape niciun fel de informații. Mai mult, alte site-uri, precum cel al Primăriei Turia, oferă informații despre evenimente strict în limba maghiară, în vreme ce vizitatorii care citesc în limba română pot înțelege doar discursul primarului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.