ACTUALITATE 14 decembrie 2020

Povestea celor 43.000 de lei acordați Bisericii din Întorsura Buzăului din partea Consiliului Local

de David Leonard Bularca | 2803 vizualizări

„Este vorba de încălzirea familiilor noastre, a comunității, nu a unui preot”, susține edilul orașului

Ajunși deja în luna decembrie, Primăriile se pregătesc să facă ultimele rectificări bugetare și să pună punct investițiilor și încasărilor pentru anul în curs. Acum se vede, cel puțin pe hârtie, unde au rămas bani și către ce pot fi redirecționați. Consiliul Local (CL) de la Întorsura Buzăului a hotărât în acest sens să acorde Parohiei Ortodoxe din oraș un sprijin financiar de 43.000 de lei, pentru a ajuta Biserica să asigure încălzirea Catedralei Sfânta Treime de la Întorsura Buzăului. Decizia a trecut cu o vastă majoritate, deoarece a fost un singur vot „împotrivă” și o „abținere”, în timp ce un consilier local nu a fost prezent la ședință. Până să ajungă la votul aleșilor locali, propunerea a născut un val de reacții în comunitatea întorsureană. 

Înainte de a se ajunge la votul din Consiliul Local, dezbaterea pe baza Proiectului, inițiat de primarul orașului, Raul Urdă, a început pe Facebook, pe deja binecunoscutul grup „Votăm pentru noi”. Consilierul local Claudiu Severian Morar a făcut miercuri, 9 decembrie, publică Ordinea de Zi a ședinței extraordinare a CL ce a avut loc sâmbătă, 12 decembrie. Acesta a cerut cetățenilor să își exprime părerea asupra punctului ce avea drept scop acordarea unui sprijin financiar Bisericii Ortodoxe din oraș. Reacțiile nu au întârziat să apară. Menționăm faptul că greșelile care apar în text aparțin strict autorilor.

 „Nu știu dacă este corect să dai la Biserică asemenea sumă... și să ceri părinților să cumpere două măști pentru copii pe zi (când fac școală)...”, a scris un cetățean al orașului în secțiunea de comentarii.

„Opinia asupra punctului 3 este NU NUUUUU bani să fie folosiți pentru copii orașului Întorsura Buzăului: burse, tablete orice poate fi util pentru dezvoltarea lor ..... nu pentru biserică oricare ar fi ea...”, se arată într-un alt comentariu.

Au fost și voci care au susținut propunerea.

„Opinia asupra punctului 3! DA! Categoric DA!! Trebuie finalizată căldura pentru a se putea ține slujbele în condiții de maximă siguranță!!!O catedrală avem și noi în zona buzaielor!!! Nu mai fiți răi!!!”, a transmis o doamnă concetățenilor săi.

„Să nu uităm că s-au investit 10.000 de euro într-o sanie trasă de reni (!) care nu încălzește pe nimeni... Și spuneți nu încălzirii unei Catedrale, unde toți mergem (mai mult sau mai puțin)!!! Încercați să gândiți logic și să lăsați frustrările personale!!!Sărbători binecuvântate tuturor!!!”, a mai susținut cineva. 

Cum și-a susținut primarul orașului propunerea 

În ședința extraordinară a Consiliului Local, Raul Urdă și-a susținut propunerea, însă nu înainte de a sublinia că pe viitor trebuie găsită o altă formă de a ajuta cultele din oraș. 

„Nu sunt nici eu, personal, de acord cu această formă de a sprijini cultele. Trebuie să găsim în viitor o altă abordare, o altă idee de a sprijini cultele. De exemplu, în urma acestor discuții pe Facebook, în ultimele două zile s-au donat către Biserică, oamenii s-au mobilizat și s-au donat sume foarte mari. Deci mi-a spus domnul părinte că au primit sume de la oameni, de la cetățeni către Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe, către Biserică. S-au organizat și au zis: «Nu avem nevoie de mila neapărat a voastră, ci dăm noi». Aseară trei firme m-au sunat că vor să doneze impozitul pe profit către Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe”, a spus Raul Urdă în timpul ședinței.

Totodată, în opinia acestuia, comentariile care au apărut pe Facebook nu sunt relevante.

„Vreau să discutăm problema asta, pentru că s-a făcut o mică discuție pe un grup de Facebook. Acel grup de Facebook nu este relevant întru totul, nu reprezintă Orașul Întorsura Buzăului. Sunt vreo 2.600 de membri în acel grup, dintre care 1.000 nu sunt din Întorsura. Am numărat, contra acestei Hotărâri a noastre sunt vreo 22 (n. red. de cetățeni) care au comentat negativ. Este un număr destul de mic de oameni care sunt contra acestei Hotărâri”, este de părere edilul din orașul covăsnean.

Mai mult, Raul Urdă a precizat că singurul cult care a venit cu o astfel de cerere a fost Parohia Ortodoxă de la Întorsura Buzăului, în timp ce în cazul Bisericii din satul Floroaia s-au acordat lemne. Celelalte culte de pe raza orașului nu au avut astfel de solicitări la acest final de an.

„Sprijinirea instituțiilor este legală. Deci pe legalitatea deciziei, aici e legal. Despre asta discutăm. Cât, cum…”, a spus fostul edil al orașului, în prezent consilier local, Leca Băncilă.

„Este vorba de încălzirea familiilor noastre, a comunității, nu a unui preot. Preotul Ciprian a dorit să nu fie prezent astăzi aici, a spus că stă acasă și se roagă să ne dea Dumnezeu gândul cel bun. Se roagă pentru noi”, a mai adăugat Raul Urdă.

Motivele pentru care este nevoie urgentă de acest sprijin

Primarul de la Întorsura Buzăului a mai explicat că în a treia zi de Crăciun Episcopul Covasnei și Harghitei va ajunge în Parohia de la Întorsura Buzăului și nu se poate ca acesta să fie primit în frig.

„Există o tradiție în Întorsura Buzăului, ca în a treia zi de Crăciun, Episcopul Covasnei să vină la slujbă în Întorsura Buzăului. Este o onoare pentru noi când Episcopul vine în oraș și stă lângă noi, împreună la slujbă. Nu îmi permit ca eu, ca primar, să îl primesc în frig și nici Consiliul Local nu cred că își permite acest lucru. Vă invităm și vă invită părintele pe toți să veniți a treia zi de Crăciun la Biserică, pentru ca împreună cu Episcopul să ne rugăm pentru zile mai bune și pentru binele comunității. Cine dorește”, a explicat Raul Urdă.

În plus, la cealaltă Biserică, aflată în apropierea Catedralei, nu se poate asigura distanțarea fizică. 

„Nu este o măsură populară, populistă. Știu, mi-o asum. Dar acum au nevoie, pentru că sunt două-trei urgențe. Vine Episcopul, trebuie respectată distanțarea socială și au nevoie de acești bani pentru a termina proiectul de încălzire. Au un proiect, care am înțeles că ar costa vreo 90.000 de lei. Nu se poate lega momentan Catedrala la sistemul de încălzire al orașului. Până la Primărie este trasă țeava de la oraș, mi se pare, pe o conductă de 40, care nu asigură debitul suficient pentru Catedrală. Dacă merge Primăria, Casa de Cultură nu mai funcționează la capacitate. Deci din cauză că nu avem debit suficient”, a punctat edilul, semn că centrala orașului creează din nou probleme administrației întorsurene. 

„Instalarea unei centrale de 350 de kilowați în incinta unei Biserici, la subsol, este total ilegală, scurt”

Consilierul care a și făcut publică intenția autorităților cu câteva zile înainte de ședința extraordinară a Consiliului Local, Claudiu Severian Morar, fost director al centralei de la Întorsura Buzăului, a punctat faptul că este ilegală construirea unei centrale la subsolul Bisericii.

„Instalarea unei centrale de 350 de kilowați în incinta unei Biserici, la subsol, este total ilegală, scurt”, a spus acesta în timpul ședinței. Raul Urdă i-a replicat faptul că acest lucru și-l asumă Biserica, însă consilierul local a adăugat: „Asta înseamnă că ne-o asumăm și noi. Acolo poate fi o bombă”, a punctat Claudiu Severian Morar, însă primarul a susținut contrariul, iar consilierul local a continuat prin a aduce în discuție faptul că s-ar fi putut găsi alte soluții, oferind mai multe detalii tehnice. 

Pe de altă parte, preotul paroh de la Întorsura Buzăului, Ciprian Popica, îl contrazice și el pe consilierul local.

„Sistemul acesta nu va fi în interiorul Catedralei cu acel cazan, să fie o bombă, cum au declarat greșit unii. Proiectul prevede să se facă o cameră specială în exteriorul Catedralei și acolo va fi amplasată noua centrală. Noi trebuie să primim avizul de la pompieri, iar pompierii știm că nu dau aviz. Dar noi vom face totul ca să fim în ordine cu toate actele și să funcționăm legal și cum trebuie, nepunând în pericol viața credincioșilor și a celor care vor intra la rugăciune în Catedrală”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, preotul.

„Am învățat să trec cu rugăciune, zicând: «Iartă-le, Doamne, că nu știu ce fac»”

Ciprian Popica ne-a explicat și el necesitatea ajutorului venit din partea Primăriei. A refuzat, în schimb, să comenteze opiniile celor care nu sunt de acord cu această măsură.

„Noi am analizat toate posibilitățile pe care le avem la ora actuală de a încălzi spațiul acesta. Se impunea o necesitate de maximă importanță să le asigurăm oamenilor distanțare în timpul slujbei religioase. Și nu numai asta, trebuie să aibă căldură, ca să poată să se roage. Vedeți dumneavoastră, orice spațiu cultural, cum e școala, cum e o bibliotecă, un centru, e încălzit. Și Biserica este o instituție. Dacă nu o vedem numai cu oftică putem să o vedem culturală. Sunt oameni care ar trebui să o privească mai cu sufletul, nu numai cu răutate. (...) Eu sunt duhovnic și de fiecare dată am învățat, ca un părinte, să primesc și părerile în divergență, dar cele răutăcioase sunt răutăcioase și neadevărate. Dar am învățat să trec cu rugăciune, zicând: «Iartă-le, Doamne, că nu știu ce fac»”, ne-a mai spus Ciprian Popica, susținând și că această Catedrală este una reprezentativă pentru comunitate și este rezultatul muncii unor oameni.

„Primăria susține învățământul, susține sănătatea, în diverse forme. Primăria susține și cultele. Este cea mai mică sumă care s-a dat în ultimii ani pentru culte. Celelalte Biserici au înțeles și au spus: «Anul acesta nu avem urgențe, e un an greu, vă înțelegem. Dacă Întorsura are nevoie, dați acolo»”, a fost concluzia dată chiar de primarul orașului, Raul Urdă, în ședința de sâmbătă, transmisă în direct prin intermediul Facebook. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.