Pinguinii Regali – "familia" hocheiștilor din Sfântu Gheorghe
Patru antrenori se ocupă de creșterea unei noi generații de jucători de hochei în oraş.
Privind viața de hochei din Sfântu Gheorghe, primul lucru care ne vine în minte este ceea ce nu avem: un patinoar acoperit, o sală unde acești sportivi s-ar putea antrena în condiții decente, unde s-ar putea pregăti pentru competiții așa cum o fac colegii lor din Brașov sau Miercurea Ciuc. Avem însă oameni cu suflet mare, care sunt cu adevărat pasionați de acest sport, „infectați”, cum spun ei, oameni care în ciuda neajunsurilor pregătesc copii și îi îndrumă către sportul de performanță.
Peste 30 de copii
Patru antrenori se ocupă de creșterea unei noi generații de jucători de hochei în Sfântu Gheorghe. Copiii, peste 30 la număr, se împart în două echipe: U10 și U12. Ambele formații evoluează în Campionatul Național și fac față cu brio unor cluburi cu tradiție, cum ar fi cel din Miercurea Ciuc. „Acest sezon de campionat a început deja, dar noi vom juca abia la finele acestei luni. Printre obiectivele pe care ni le-am propus în acest an se numără acela de a le da la cât mai mulți copii posibilitatea să joace, dar și acela de a juca în așa fel încât să le provocăm probleme unor echipe cu prestigiu, cum ar fi Miercurea Ciuc, Gheorgheni sau Târgu Secuiesc” – ne-a declarat antrenorul Kernászt Huba. Copiii au început pregătirea pentru noul sezon în luna august, când au participat la un cantonament la Cârța (HR). Atunci când cele două patinoare din Sfântu Gheorghe nu funcționează, Pinguinii au antrenamente pe uscat, cu role sau fără, dar măcar o dată pe săptămână merg la patinoarul de la Brașov.
Echipamente noi
Antrenorul Pinguinilor ne-a spus cu mare bucurie că în acest sezon copiii vor arăta altfel pe gheață și din punct de vedere estetic, întrucât clubul a reușit să obțină o sponsorizare însemnată, prin care au achiziționat echipamente noi. „Vom îmbrăca copiii așa cum trebuie. Știm că avem și copii în echipă ai căror părinți nu își pot permite să cumpere echipament costisitor, pentru mulți chiar și taxa de club este un efort financiar. Ne-am gândit însă și la ei și în urma unei ședințe cu părinții am decis că cei care nu pot plăti vor veni să ne ajute la patinoar sau unde va fi nevoie. Soluția a fost acceptată de toți, ceea ce ne bucură” – spune antrenorul.
Vestiar amenajat prin forțe proprii
Această atmosferă de mare familie a fost vizibilă și în urma amenajării unui vestiar. „Am primit de la Multi Trans un spațiu pe care l-am amenajat ca vestiar. Am făcut acest lucru prin a chema părinții, iar aceștia au adus fiecare ce a putut: o bancă, o lampă, soluții pentru curățat. Au fost și unii care nu au avut ce aduce, dar s-au oferit să zugrăvească, să vopsească. Ținem foarte mult la implicarea părinților în activitățile de zi cu zi pentru că astfel se poate închega o comunitate” – este de părere Kernászt Huba.
Cu fetele pe gheață
Mulți spun că hocheiul este un sport pentru băieți și că ar fi prea periculos pentru fete. Kernászt contrazice aceste opinii și spune că printre Pinguini sunt și câteva fete care joacă cot la cot cu băieții chiar și la meciurile din campionat. Regulamentul permite acest lucru, ba chiar le avantajează pe fete în sensul că în echipă sunt admise fete cu 2 ani mai mari decât băieții, de exemplu, în echipa de U10 pot juca și fete de 12 ani. În ceea ce privește pericolul, antrenorul spune că statistica arată că sunt mult mai puține accidentări la meciurile de hochei decât la fotbal, de exemplu (datorită echipamentului). Acesta a mai declarat că experiența arată că mai multe fete decid să vină la hochei pentru că au frați care joacă în echipă.
Echipă de seniori
Pe lângă cele două echipe de copii, Pinguinii Regali evoluează în Liga EFAJ cu o formație de seniori. Kernászt Huba ne-a explicat că este vorba de un campionat de amatori, dar care crește valoric de la an la an. „Pot spune că Liga EFAJ este superioară calitativ Campionatului Național. În campionat evoluează 7 echipe, pe când la noi sunt 12, iar în multe echipe joacă foști sportivi de performanță. Deocamdată am jucat 4 partide și le-am câștigat pe toate, sper să avem o evoluție bună și în continuare” – afirmă el.
Patinoarele vor fi deschise în curând
Clubul Sportiv „Pinguinii Regali” administrează şi cele două patinoare mobile din Sfântu Gheorghe (în vecinătatea Multi Trans și lângă Ştrand) pentru al doilea an consecutiv. Potrivit spuselor lui Kernászt Huba, acestea vor fi deschise cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, dacă vremea o va permite. Odată deschise, Pinguinii se vor antrena aici, dar vor avea loc și cursuri de patinaj pentru copii. „Așteptăm copiii la patinaj, vom ține ore de inițiere în acest sport. Sunt bineveniți copiii preșcolari și școlari pentru că hocheiul începe cu patinaj. Dintre copiii de grădiniță de acum se vor forma viitorii jucători de hochei, lucru foarte important pentru că întotdeauna am fost de părere că un sport care nu are juniori este un sport mort” – afirmă Kernászt.
Gheață mai bună
Patinatorii de ocazie probabil că nu au observat, dar sportivii spun că de când administrează ei cele două patinoare mobile din Sfântu Gheorghe, calitatea gheții este mult mai bună. „Gheața a fost făcută de către angajații Primăriei Sfântu Gheorghe, care ba se pricepeau, ba nu se pricepeau, câteodată gheața a fost atât de proastă, încât nu ne puteam antrena. Acum este altfel, știm care sunt regulile pentru ca suprafața să fie bună pentru sport și nu numai” – afirmă Kernászt. În cea ce privește prețul biletelor de intrare, acesta va rămâne cel mai probabil la valoarea de anul trecut, adică 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii.
Așadar există hochei la Sfântu Gheorghe, iar Pinguinii Regali sunt pe un drum bun. Desigur, le-ar fi de mare ajutor un patinoar acoperit, dar deocamdată se mulțumesc cu ce au și bat la uși pentru a le oferi copiilor care vor să joace hochei condițiile minime pentru a participa cu brio în campionat.