ACTUALITATE 9 noiembrie 2014

Pensiunile covăsnene nu sunt interesate de programul „O săptămână la munte”

de Székely Emőke | 807 vizualizări

În perioada 2 noiembrie – 19 decembrie se derulează cea de a 12-a ediției a programului „O săptămână la munte”, prin care familiile cu venituri mici pot petrece o săptămână la o pensiune montană la preț avantajos. Anul acesta o familie poate beneficia de gratuitate pentru doi copii sub 7 ani. Pensiunile covăsnene nu sunt însă interesate de program pentru că nu este avantajos din punct de vedere financiar.

Nicio unitate înscrisă din județ

Programul este derulat de Federația Patronatelor din Turismul Românesc. „Prin derularea acestui program ne propunem să creştem gradul de ocupare a unităţilor de cazare din zona montană şi să asigurăm accesul la odihnă a unui număr cât mai mare de turişti români” – se arată pe site-ul FPTR. În ceea ce priveşte tarifele maximale propuse, în urma consultărilor cu hotelierii din zona montană, acestea au rămas aceleași ca şi cele din ediția din primăvară, și anume: pentru cinci nopți de cazare, fără mic dejun, turiștii vor scoate din buzunar 161 de lei la hotel, vilă sau cabana de două stele, 259 de lei pentru unitate de trei stele și 368 de lei în cazul în care se cazează la patru stele. În lista unităților de cazare înscrise în program nu găsim însă niciuna din județul Covasna.

Membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Daragus Attila spune că acest program nu aduce prea mult în buzunarele operatorilor de turism. „Profit nu prea aduce acest program, însă orice oportunitate trebuie valorificată. Turistul va mai cheltui și pentru masă și băuturi, și pentru acestea va lăsa mai mulți bani decât pentru cazare. Investiția merită însă pe termen lung pentru că un turist care pleacă mulțumit, se va întoarce și în sezon” – spune Daragus Attila. Acesta a mai spus că în programul „O săptămână la munte” se vor implica câteva unități din stațiunea Balvanyos, însă doar pe parcurs.

Valea Prahovei este din nou la căutare

Printre cele peste 20 de unități de cazare înscrise în program, cele mai multe sunt în zona Valea Prahovei și Brașov. Aici tarifele de cazare sunt în jur de 250 de lei pe persoană, iar turiștii spun că această zonă are mereu de oferit ceva. „Nu se știe ce te așteaptă la munte. Nouă ne face plăcere să mergem la munte de fiecare dată, iar acest program este foarte bun, am mai fost, e drept, la ediția de primăvară. Atunci am mai găsit zăpadă la munte, și poate că dacă mergem la început de decembrie, prindem și puțin schiat” – ne-a declarat un turist din București. Întrebat dacă ar fi interesat de un sejur pe meleaguri covăsnene, ne-a spus că da, a mai fost aici, dar numai în perioada sărbătorilor de iarnă.

Băile Herculane – în relansare

În programul național s-au înscris și câteva unități de la Băile Herculane. Stațiunea este și pe placul turiștilor covăsneni. O familie din Sfântu Gheorghe ne-a spus că și-a planificat concediul pentru luna noiembrie, tocmai pentru a beneficia de ofertele din program. „Vom merge o săptămână la Băile Herculane, unde ne place foarte mult. Am mai fost acolo în anii trecuți, însă în plin sezon, când a fost și aglomerat și foarte cald. Anul acesta am zis să vedem cum este stațiunea toamna târziu. Sper să fie liniște și să nu fie aglomerat. Desigur, ne-a convins și prețul, care este convenabil, iar fiica noastră are doar 4 ani, așadar nu e o problemă dacă o săptămână nu va merge la grădiniță” – ne-a spus capul familiei, Marius Drăgan.

„Trebuie să le oferi ceva turiștilor”

Lansarea turismului covăsnean ar trebui să fie o prioritate, este de părere președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Édler András. Acesta a declarat că potențial este, însă lipsește cu desăvârșire o strategie prin care turistul să fie atras pe meleaguri covăsnene și să i se și ofere ceva. „Totul pornește de la infrastructură, aceasta trebuie pusă la punct, pentru că doar așa poți ajunge la o anumită destinație. Acolo trebuie să le oferi ceva turiștilor, pentru că stai o zi, două, dar după aceea te-ai plictisit dacă nu ai ce face. Cred că toate instituțiile și organele trebuie să se implice și să lucreze la dezvoltarea unei strategii prin care acest potențial imens poate fi valorificat” – spune Édler András.

Momentan în majoritatea pensiunilor se efectuează lucrări de reparații și renovări, pentru că operatorii se pregătesc pentru sezonul de iarnă. Daragus Attila spune că datorită unui bun management și a unei strategii puse la punct, pensiunile de la Balvanyos au fost deja rezervate în proporție de 100% pentru Crăciun și Revelion.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.