ACTUALITATE 27 martie 2014

Parc Memorial al Holocaustului la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 930 vizualizări

Consilierii locali din Sfântu Gheorghe au aprobat joi, în ședință ordinară, încheierea unui parteneriat între Consiliul Local și Comunitatea Evreilor din Brașov, în vederea realizării unii Parc Memorial al Holocaustului.

Prin hotărâre, s-a decis ca până pe 3 mai, când se vor comemora 70 de ani de la deportările evreilor din 1944, Parcul Memorial să fie amenajat în spațiul din Cimitirul evreiesc nou din strada Voican.

Proiectul prevede că Parcul va cuprinde un obelisc din piatră de de Malnaș, înalt de patru metri, cu două litere ebraice – zaid şi lamed, care sunt prescurtarea cuvintelor ce semnifică „veșnica amintire, binecuvântata lor amintire”. În Parcul Memorial al Holocaustului se vor planta 52 de copaci tuia, care vor fi dispuși în semicerc în jurul obeliscului – copacii amintesc de cei 52 de copii, fiecare sub 14 ani, care au fost uciși în Holocaust. În plus, se vor planta și două sau trei sălcii plângătoare, în prefațarea obeliscului memorial, de o parte și alta a aleii care duce către acesta – în memoria celor 600 de victime ale Holocaustului. În mod evident, Parcul va avea alei de acces și vor fi amplasate și câteva bănci.

Contribuția municipiului Sfântu Gheorghe la realizarea acestui Parc va fi de 35.500 de lei.

În 2009, reprezentanţii obştii evreieşti din Covasna şi ai autorităţilor locale au dezvelit, în cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe, un zid memorial care cuprinde numele celor 611 evrei din judeţ care au pierit în lagărele naziste, pe un drum inuman şi groaznic al deportării.

Mulți dintre evreii din județul Covasna au dispărut în lagărele morții. Comunitatea evreiască din ţară numără în prezent în jur de 9.000 de reprezentanţi şi 38 de comunităţi de evrei. În judeţul Covasna, în anul 1930 de regăseau 942 de evrei, pentru ca în anul 1947 să mai fie doar 169, restul dispărând în lagăre. În prezent, în Covasna obştea evreiască numără câteva zeci de membri, deşi înainte de deportare evreii de aici erau mai numeroși decât cei din Brașov.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Veres Ibolya Uzon - Ozun, 29 martie 2014
Am citit ziarul Observatorul de Sft.Gheorghe,mai precis un articol din ziaristu de Monica Vranceanu,din condeiul lor 27.Martie,2o14. Commentul meu,care pun aici. Foarte frumos si Tolerant gestul cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.