Pâinea secuiască de Sfântu Gheorghe va fi produsă şi la Londra
Pâinea secuiască, făcută după reţeta unui om de afaceri din Sfântu Gheorghe, a ajuns şi în capitala Marii Britanii, la Londra. Este vorba despre „pâinea Diószegi”, care de două luni se face şi într-o brutărie deschisă în franciză la Londra, unde este căutată deocamdată mai mult de către ardeleni. Omul de afaceri Diószegi László ne-a declarat că ideea de a deschide o brutărie peste hotare i-a venit unui prieten de-al său, stabilit în Londra şi care a fost convins că astfel le va face o bucurie românilor şi maghiarilor aflaţi în Regat şi totodată îi va cuceri pe englezi cu pâinea secuiască.
„Ideea i-a aparţinut unui prieten, iar afacerea în sine este a lui. Eu i-am dat doar dreptul de a folosi denumirea pâinii, precum şi reţeta. Omul a identificat un spaţiu în Luton, şi brutăria a pornit acum vreo două luni. Se află însă la început şi este o noutate – pe de-o parte pentru englezi, pe de altă parte şi pentru românii de acolo. Avem în Londra 100.000 de români şi maghiari, însă printre aceştia sunt mulţi moldoveni, din Suceava, Iaşi sau Botoşani, care nici nu vor să audă de „pâine cu cartofi”, nu au mâncat aşa ceva şi preferă franzelele specifice zonelor din care provin. Prin urmare, vorbim despre o afacere aflată la început, pe o piaţă destul de ostilă”, ne-a declarat Diószegi László.
Potrivit acestuia, pâinea secuiască produsă la Londra este la fel cu cea din Sfântu Gheorghe, preparată de maeştri patiseri pricepuţi şi pe aceeaşi reţetă; singura mare diferenţă este că în vreme ce la noi pâinea se face pe cuptoare mari pe lemne, acolo se foloseşte cuptorul pe gaz. Diószegi László a mai precizat că producţia din Londra este deocamdată destul de modestă, adică undeva la 400 de pâini zilnic, însă clientela începe să se formeze uşor-uşor.
Brutăria Diószegi este cunoscută inclusiv pentru recordurile în materie de preparate din panificaţie şi dulciuri pe care le-a stabilit de-a lungul vremii. În 2013, cei de la Diószegi au realizat cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume, intrând astfel în Cartea Recordurilor; pâinea lor a avut 96,6 kilograme şi a fost coaptă în şase ore.