ACTUALITATE 27 martie 2014

Ora Pământului stinge iluminatul public în Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 806 vizualizări

Acţiunea va avea loc sâmbătă seară de la ora 20.30

Sfântu Gheorghe va sărbători, pentru al şaptelea an consecutiv, Ora Pământului, care va fi marcată sâmbătă, 29 martie. Astfel, în intervalul 20,30 - 21,30, iluminatul public din oraş va fi întrerupt, iar în Parcul Central Elisabeta va avea loc o serată muzicală bilingvă și vor fi lansate câteva zeci de lampioane.

Iniţiatorul Orei Pământului la Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că marcarea acesteia a evoluat foarte mult în comparaţie cu momentul de acum şapte ani, când doar un club din centrul oraşului a fost convins să stingă lumina şi să organizeze o petrecere la lumina lumânării, timp de o oră.

„Între timp am ajuns ca autoritățile locale să atragă atenția tuturor cetățenilor și, cu ajutorul voluntarilor, am reușit să transmitem și în acest an un semnal de normalitate și de conștientizare a problemelor de încălzire globală cu care ne confruntăm cu toții”, a arătat Guruianu.

Orașul nostru s-a aflat printre cele din prima linie în susţinerea Orei Pământului, devenită în ultimii ani un adevărat eveniment global. În 2008, la iniţiativa Asociaţiei Pentru Comunitate, instituţii și locuitori din Sfântu Gheorghe au stins luminile, fiind atunci organizate „petreceri la lumina lumânării” în mai multe locuri publice. În 2009, Sfântu Gheorghe a fost printre primele zece oraşe din România participante la evenimentul Ora Pământului, stingând oficial iluminatul public timp de o oră în municipiu, cu directa implicare a oficialităților. În 2010, iluminatul public a fost din nou oprit, iar Asociaţia de Tineret Ecou a organizat o petrecere în acest interval în Parcul Central cu muzică live, la lumina torţelor. În 2012, soprana Felicia Filip și regizorul Cristian Mihăilescu au petrecut Ora Pământului cântând alături de zeci tineri la Sfântu Gheorghe, iar în 2013 a avut loc și o lansare spectaculoasă de lampioane, în premieră pentru orașul nostru.

Prima inițiativă Ora Pământului a avut loc în 2007, când autorităţile şi locuitorii orașului Sydney – Australia, au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globalăpeste 2 milioane de oameni au luat parte la iniţiativă prin stingerea luminilor și/ sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour (Ora Pământului) şi a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Datorită impactului puternic pe care l-a avut mesajul australienilor, Ora Pământului a devenit din 2008 o mişcare globală, ceea ce a făcut ca în 2010 în aceasta să se implice un miliard de participanți.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 27 martie 2014
sintem niste furnici care ne inchipuim ca putem influenta clima planetei cu citeva miliarde de becuri si incarcatoare de telefon si mai bine dam socuri retelei electrice si deversam tone de mercur cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.