ACTUALITATE 10 martie 2014

O zi închinată spiritualității și culturii la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 649 vizualizări

Nicolae Moldovan a prezentat Monografia localității, iar Vasile Antonie Tămaș a lansat un nou volum

Biserica Ortodoxă din Vâlcele a devenit neîncăpătoare duminică după-amiază, când zeci de persoane au venit din tot județul, ba chiar și din Brașovul învecinat, pentru a lua parte la Slujba Sfântului Maslu și apoi la lansarea a două volume – „Monografia Vâlcele”, sub semnătura lui Nicolae Moldovan (cunoscut ca nea Nicu Moldovan), și „Dialoguri sacre”, al cărui autor este Vasile Antonie Tămaș. În plus, evenimentul a beneficiat și de lansarea Corului Voievozii Munților, înființat la începutul acestui an la inițiativa lui Vasile Antonie Tămaș și a viceprimarului comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.

Vâlcelele s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare duminică, lansarea celor două volume fiind prilej de bucurie pentru fiecare dintre cei prezenți, veniți să asiste și la Slujba Sfântului Maslu, ținută de părintele Ioan Tămaş Delavâlcele și alți preoți din împrejurimi.

Nea Nicu Moldovan, zeci de ani în slujba culturii și istoriei din Vâlcele

După slujbă, au urmat mai multe momente de evocare a istoriei și culturii vâlcelene, care au culminat de prezentarea studiului monografic al comunei – „Monografia Vâlcele” – susținută chiar de către autorul său, profesorul, muzeograful și etnologul Nicolae Moldovan. La cei 93 de ani pe care-i va împlini peste numai câteva zile, Nicolae Moldovan le-a vorbit celor prezenți cu dragoste și căldură despre Vâlcelele de altădată, despre ce mult a însemnat această zonă pentru cultura românească și cum a adunat ea aici reprezentanți de seamă ai istoriei: pe regele Carol al II-lea și Regele Mihai (pe vremea când era doar un copil), plus o mulțime de scriitori. Nicolae Moldovan a arătat că scrierile sale, închinate Vâlcelelor, însumează o viață pusă în slujba culturii și a istoriei și o muncă deloc ușoară, dacă ținem cont de faptul că între 1940 și 1944 arhivele comunei au fost distruse. Practic, multe dintre cele ce se știu astăzi au fost adunate de Nicolae Moldovan prin contactul direct cu oamenii și documentele pe care le-a găsit la aceștia.

Cartea pe care o aveți azi aiciMonografia Vâlcele vorbește despre obiceiurile locurilor, despre tradiții și despre lumea bună a Bucureștilor de altădată, care căuta acest loc tocmai pentru frumusețile și oamenii săi deosebiți. Este deosebit faptul că am reușit să strâng o mulțime de poezii populare care evocă tradițiile locului – și este deosebit tocmai pentru că vorbim despre o localitate cu populație mică”, le-a spus Nicolae Moldovan celor prezenți, subliniind încă o dată că Vâlcele poate fi considerat un leagăn al culturii trecutului.

Dubla lansare Valcele martie 2014 - 03

Dialoguri sacre” îi salvează” pe Cioran și alții

Cea de-a doua carte lansată duminică la Vâlcele – „Dialoguri sacre” de Vasile Antonie Tămaș – prezintă dialoguri fictive între personaje celebre, pornind de la Iuda Iscarioteanul, Constantin Brâncoveanu, Mircea Vulcănescu sau Emil Cioran.

Ideea a pornit de la faptul că există aceste personaje și altele pe care foarte mulți încearcă să-i devieze din calea spre mântuire, iar eu i-am readus simplu la mântuire. Pe Emil Cioran, de exemplu, îl văd mântuit – pentru că un om care s-a luptat atât de mult să-l cunoască pe Dumnezeu nu poate evita mântuirea”, a explicat tânărul autor.

Vasile Antonie Tămaș a mai spus că după această a patra carte lansată pregătește o nouă lansare de carte, care va cuprinde poezii de dragoste; este vorba despre un volum care va cuprinde toate poeziile publicate în „Observatorul de Covasna” timp de doi ani și care astfel se vor regăsi toate la un loc.

Dubla lansare Valcele martie 2014 - 04

Cor bărbătesc la Vâlcele

În cadrul aceluiași eveniment, la Vâlcele a fost lansat și Corul Voievozii Munților, care îi are membri pe 12 dintre cei mai de seamă bărbați ai satului; corul a luat ființă pe 11 ianuarie anul acesta și și-a întocmit deja un repertoriu. Corul a interpretat, sub bagheta lui Vasile Antonie Tămaș, mai multe cântece istorice, impresionând cu adevărat auditoriul. De altfel, Vasile Tămaș a spus că de acum încolo acest cor va lua parte, ca reprezentant al culturii locale, la toate manifestările de seamă care se vor organiza în zonă sau în țară.

La final, Vasile Antonie Tămaș ne-a declarat că evenimentul de duminică a fost unul deosebit de important, confirmând încă o dată rolul localității Vâlcele – acela de „temelie fundament al românismului, mult mai puternică și decât cultura care se practică în așa-zisele orașe ale județului”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.