Numărul furturilor de biciclete este în creștere
Registrul bicicletelor ar putea fi o soluție pentru stoparea fenomenului
În timp ce furturile de biciclete se înmulțesc, Asociația „Sepsi Bike” lucrează împreună cu IPJ Covasna la dezvoltarea unui registru care va cuprinde datele bicicletelor, prin care acestea pot fi identificate și returnate păgubiților.
Mai multe furturi
Potrivit purtătoarei de cuvânt a IPJ Covasna, Diana Lolu, anul acesta au fost înregistrate mai multe furturi de bicicletă decât în aceeași perioadă a anului trecut. „De la începutul anului în județ s-au înregistrat 26 de cazuri de furturi de bicicletă, pe când în aceeași perioadă a anului trecut au fost 16 furturi” – spune Diana Lolu. Identificarea bicicletelor poate fi uneori un lucru ce le dă de furcă polițiștilor, de aceea registrul întocmit de cei de la Sepsi Bike ar fi de folos.
Sepsi Bike – un nou birou
De anul acesta bicicliștii din Sfântu Gheorghe au un loc doar al lor, un birou recent inaugurat, pe strada Ciucului. Aici toți posesorii de biciclete pot intra pentru a cere informații sau pentru a-și înscrie bicicletele în registrul menționat. „Am purtat discuții cu cei de la IPJ Covasna și am convenit ca noi să le punem la dispoziție datele colectate de la proprietarii de biciclete, date ce vor ajuta în eventualitatea unui furt. Sistemul este simplu. Biciclistul vine la noi, noi îi întocmim o fișă în care trecem datele bicicletei, și facem o fotografie. În cazul unui furt aceste fișe se anexează la plângere, și sunt o mână de ajutor pentru polițiști” – ne-a declarat președintele Sepsi Bike, Vrabie-Kovács Zsolt. Acesta a menționat că au deja persoane care au apelat la acest serviciu.
Informații utile
Voluntarii de la Sepsi Bike le oferă celor interesați și informații. Președintele Asociației spune că în această perioadă mulți le trec pragul pentru a se interesa despre dotarea bicicletei. „Anul trecut am avut o serie de acțiuni în parteneriat cu Poliția, în care am încercat să tragem un semnal de alarmă și să conștientizăm importanța dotării bicicletei cu toate cele necesare. Experiența ne arată că oamenii au înțeles mesajul, iar acum vor să fie în perfectă legalitate, iar noi îi ajutăm cu plăcere” – afirmă Vrabie-Kovács Zsolt.
5 accidente
Dotarea bicicletei este nu doar o chestiune de legalitate, ci și una care poate face diferența între viață și moarte. În acest an în județul Covasna s-au produs în total 5 accidente de circulație în care au fost implicați bicicliști. „În 3 din aceste cazuri accidentele s-au produs din vina bicicliștilor, iar în două cazuri aceștia au fost victime. În urma acestor accidente am avut un rănit grav și două persoane au suferit răni ușoare” – spune purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna. Desigur, când vine vorba de vinovați în asemenea cazuri, părerile sunt împărțite. Șoferii spun că bicicliștii nu sunt atenți, și invers.
Se înmulțesc pistele
Vrabie-Kovács Zsolt spune că situația bicicliștilor din Sfântu Gheorghe s-a îmbunătățit față de anii trecuți. „Din fericire administrația publică locală din Sfântu Gheorghe ține cont de sfaturile noastre, ba chiar le și cere. Este un lucru bun pentru că noi nu trebuie să dăm cu pumnul în masă pentru a avea o pistă pentru bicicliști. Desigur, mai sunt multe de făcut, dar cred că suntem pe drumul cel bun” – spune președintele Sepsi Bike. Acesta este de părere că în Sfântu Gheorghe din ce în ce mai multe persoane aleg să se deplaseze cu bicicleta, motiv pentru care și anul acesta vor continua programul de amplasare a suporturilor de biciclete în fața instituțiilor și a marilor magazine din oraș.