ACTUALITATE 26 martie 2014

Nouă formaţii corale la cea de-a treia ediţie a Festivalului „George Sbârcea”

de Monica Vrânceanu | 599 vizualizări

Evenimentul va avea loc sâmbătă la Sfântu Gheorghe

Fundaţia Mihai Viteazul organizează sâmbătă, 29 martie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Coral „George Zbârcea”. Evenimentul va aduce la Sfântu Gheorghe nouă formaţii corale din ţară, dar va cuprinde şi o serie de discuţii şi întâlniri în care se vor dezbate teme culturale.

Preşedinta Fundaţiei, Maria Peligrad, a declarat că Festivalul va fi deschis prin Masa Rotundă „Cercetări etnomuzicologice în Sud-Estul Transilvaniei”, care va începe sâmbătă, de la ora 10, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene. În cadrul acesteia, se vor dezbate mai multe teme legate de activitatea şi opera lui George Sbârcea, moderator fiind etnomuzicologul Constantin Secară.

Discuţiile vor fi urmate de prezentarea mai multor volume, printre care „Ademenirea timpului” de dr. Nicolae Bucur, studiul „Situaţia actuală a folclorului muzical în comunităţile româneşti din zona arcului intracarpatic” de dr. Constantin Secară şi „Monografia Vâlcele”, de Nicolae Moldovan.

La final, este programat un spectacol muzical în interpretarea artiştilor Andreea Annabella Soare – voce şi pian şi Manuela Soare – pian.

Spectacolul-concurs va avea loc duminică, de la ora 15,30, în Sala Arta a Teatrului Andrei Mureşanu, urmând a fi prezentat de Denisa Voicu şi Carmina Ciobotaru. În concurs sunt înscrise nouă formaţii corale, din judeţele Covasna, Braşov, Vaslui, Iaşi, Prahova, Hunedoara, Botoşani; în cadrul concursului se vor delimita două secţiuni pentru coruri: pe voci egale şi mixte.

„Juriul Festivalului este alcătuit din persoane cu competenţe muzicale, membri ai Fundaţiei şi îl va avea ca preşedinte pe etnomuzicologul Constantin Secară, cercetător la Institutul de Etnografie şi folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române. Le urăm succes tuturor concurenţilor şi apreciem că noi toţi, spectatori, invitaţi, parteneri, finanţatori – suntem cu adevărat câştigătorii Festivalului, chiar dacă numai unii vor pleca acasă cu Trofeul”, a mai spus Maria Peligrad, menţionând că festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

George Sbârcea s-a născut pe 23 martie 1914 la Toplița și și-a petrecut o parte din viață la Cluj. A vorbit maghiara la nivel de limbă maternă și a fost prieten cu elita maghiară clujeană. A fost celebru pentru „Ionel, Ionelule” și „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, dar a lăsat în urma sa inclusiv cântece și cărți scrise în limba maghiară.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.