Nerespectarea orelor de linişte atrage amenzi, dar ce soluţii ai când vecinul îşi face de cap?
Petreceri, zile de naştere, scandaluri în familie – iată doar câteva dintre motivele pentru care locatarii de la bloc anunţă poliţia pentru a se putea odihni. Viaţa la bloc poate fi un adevărat coşmar dacă vecinii fac în mod repetat gălăgie, iar acest lucru ne-a fost povestit de mai mulţi cititori.
Muzica la maxim
Izabella locuieşte în cartierul Ciucului, unde viaţa de noapte în faţa blocului sau într-un apartament este cât se poate de intensă. Femeia în vârstă de 36 de ani ne-a povestit că vecinii ei o ţin într-o petrecere continuă, motiv pentru care a sesizat de mai multe ori autorităţile. Se pare însă că petrecăreţilor nici prin gând nu le trece să se potolească, aşadar zilele femeii şi ale familiei ei sunt… neliniştite. „Suntem oameni, înţelegem dacă cineva doreşte să sărbătorească o zi de naştere, un botez, orice, însă a petrece în fiecare zi mi se pare exagerat. În acest bloc locuiesc şi bătrâni bolnavi, şi familii cu copii mici, care au nevoie de odihnă. Am anunţat poliţia, şeful de scară, dar degeaba. E adevărat, au fost amendaţi, dar aceşti oameni nu iau în serios nici legea, nici amenda, şi îşi bat joc de noi” – povesteşte revoltată femeia.
Scandal ca la uşa cortului
Un alt motiv pentru care oamenii cer ajutorul poliţiştilor este scandalul dintr-un apartament sau altul. Un bărbat din Sfântu Gheorghe ne-a povestit că un vecin îi face viaţa un calvar. „Locuiesc la etajul doi, iar vecinul de la 1 îmi face zile fripte. Ba ascultă muzică, ba se ceartă cu membrii familiei. Nu este vorba de un caz sporadic, se întâmplă în fiecare săptămână, şi în disperare de cauză am decis să povestesc presei ce se întâmplă. Am alertat poliţia de mai multe ori, dar ori nu deschide uşa, ori nu semnează procesul verbal. Practic îşi face de cap” – povesteşte bărbatul.
Amenzi de sute de lei
Orele de linişte sunt stabilite de lege, iar încălcarea lor se pedepseşte conform acesteia. Șeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, spune că aceste intervale de timp sunt afişate în scara fiecărui bloc şi trebuie (cel puţin teoretic) respectate de toţi locatarii. „Orele de linişte sunt între 22 şi 8, respectiv 13 şi 14. În cazul în care cineva perturbează liniştea în aceste intervale, riscă o pedeapsă între 500 şi 1.500 de lei, însă cei care fac scandal sau gălăgie prea mare în afara acestor ore, pot fi de asemenea sancţionaţi cu sume între 200 şi 1.000 de lei” – spune Hadnagy, adăugând că reclamaţiile se pot face 24 de ore din 24 la numărul verde 0800800767.
Cei care nu plătesc, muncesc
Șeful Poliţiei Locale a precizat faptul că perturbarea liniştii nu constituie infracţiune, ci doar abatere, aşadar oamenii legii întocmesc un proces verbal şi aplică amendă. Întrebat ce se întâmplă în cazul în care persoanele amendate nu vor să plătească, Hadnagy a declarat: „Finanţele sunt cele care colectează aceste amenzi. În cazul în care banii nu pot fi colectaţi din diferite motive, cum ar fi acela că persoana respectivă nu are un loc de muncă, aceasta va trebui să presteze muncă în folosul comunităţii, aşadar nu scapă”.
Apel la 112
Anul acesta în judeţul Covasna au fost înregistrate peste 30 de apeluri la 112 în care cetăţenii au reclamat tulburarea liniştii şi ordinii publice. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Diana Lolu, spune că în cele mai multe cazuri este vorba de petreceri sau certuri domestice. „Cetăţenii pot anunţa atât Poliţia Locală, cât şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie dacă au de reclamat un asemenea caz. Nu toţi cunosc numărul verde al Poliţiei Locale, dar numărul unic de urgenţă 112 este cunoscut de toată lumea, de aceea suntem şi noi anunţaţi” – afirmă purtătoarea de cuvânt.
Oamenii legii spun că orice modalitate ar alege, poliţiştii trebuie anunţaţi dacă vecinul îşi face de cap. „Câteodată este de ajuns şi o atenţionare verbală pentru ca petrecăreţii sau cei puşi pe ceartă să se potolească şi să îi lase pe ceilalţi să se odihnească” – a conchis Hadnagy István.