Ministerul Mediului a finalizat controlul la APM Covasna
Raportul controlului va fi publicat în câteva săptămâni, dar până acum se ştie că n-au fost găsite nereguli
Reprezentanţii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice au finalizat controlul derulat la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, primele concluzii fiind acelea că nu s-au identificat deficienţe.
Directorul APM, Gheorghe Neagu, ne-a declarat că respectiva comisie de control – formată din doi reprezentanţi ai Ministerului şi un reprezentant al APM Sibiu – s-a aflat în judeţul Covasna pe tot parcursul săptămânii trecute, analizând documentele legate de investiţia Holzindustrie Schweighofer de la Reci.
„Au fost luate la control toate actele care au stat la baza eliberării Planului Urbanistic Zonal şi autorizaţiei de mediu pentru construirea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci. I-am dus pe cei din comisie şi la faţa locului, le-am arătat inclusiv obiectivele turistice – Pivniţa Uriaşului şi Rezervaţia de la Reci, despre care unii au susţinut că vor fi afectate de investiţia respectivă. Controlul s-a finalizat, iar cei din comisie urmează să emită un raport în două-trei săptămâni. Ideea este însă că nu s-a găsit nicio deficienţă la control, aşa că APM Covasna nu are de ce să-şi facă vreo problemă în acest sens”, a explicat Neagu.
Contestatarii nu renunţă nicicum
Unul dintre cei mai puternici contestatari ai proiectului de la Reci, reprezentantul Grupului ecologic Indigo din Sfântu Gheorghe, Toró Attila, ne-a declarat că dacă reprezentanţii Ministerului vor fi de bună credinţă vor sesiza o mulţime de nereguli cu privire la investiţie. Toró susţine că neregulile sunt evidente prin încălcări de lege, începerea construcţiei fără autorizaţie şi ignorarea totală a impactului asupra Pivniţei Uriaşului.
„Indiferent de rezultatul final şi ce se va spune în raport, vom contesta în continuare investiţia – atacăm toate autorizaţiile pe motiv de nerespectare a legilor”, a mai spus Toró Attila.
Controlul a fost solicitat de Greenpeace, organizaţia acuzând presupuse nereguli care ar fi avut loc la APM Covasna în ceea ce privește procedura de autorizare a fabricii de prelucrare a lemnului de către compania Schweighofer. Urmare a sesizărilor Greenpeace, Ministerul Mediului a constituit la nivelul Serviciului Corp de Control – Implementare Strategie Națională Anticorupție un plan de control. Holzindustrie Schweighofer a anunţat în urmă cu un an că va construi o fabrică de cherestea la Reci, investiția de aici fiind preconizată la aproximativ 150 de milioane de euro și urmând să creeze peste 600 de locuri de muncă. Încă de la anunțarea investiției, au apărut mai multe proteste – pe de-o parte lideri politici maghiari, pe de altă parte diverse ONG-uri ce susțineau că fabrica va afecta siguranța mediului înconjurător, turismul și micile afaceri ale prelucrătorilor de lemn.