ACTUALITATE 26 martie 2013

Miei mici şi scumpi pentru Paştele catolic

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 757 vizualizări

Mai sunt doar câteva zile până la Paştele catolic, iar carnea de miel costă între 25 şi 30 de lei / kg

Paștele din acest an vine cu prețuri mari, cel puțin pentru catolicii și reformații care îl sărbătoresc la finele săptămânii, care dacă vor să respecte tradiția și să pregătească bucate din carne de miel vor avea cheltuieli destul de ridicate. Prețul cărnii de miel este între 25 și 30 de lei kilogramul la mielul tăiat și între 11 şi 15 lei kilogramul la mielul viu.

Fermierii spun că în acest an nu vor face însă mare afacere, pe de-o parte pentru că mieii sunt prea mici acum și vor fi prea mari la Paştele Ortodox, pe de altă parte pentru că au cheltuit deja destul de mult pe furaje de-a lungul iernii, iar banii nu se ştie dacă vor putea fi recuperaţi din vânzări.

Rareş Lazăr, fermier şi crescător de ovine din Covasna, spune că preţul mare al cărnii de miel pentru Paştele Catolic nu îl va ajuta cu mult, deoarece mieii sunt prea mici acum şi nu are de gând să-i sacrifice, mai ales că nici nu prea există cerere.

„Vom sacrifica miei la Paştele Ortodox, însă problema este nu doar că atunci vor fi cam mari, dar şi preţurile vor scădea, probabil, faţă de cele de acum”, ne-a explicat fermierul.

Controalele DSVSA se intensifică

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că, pe lângă contoalele uzuale pe care le fac în pieţe, magazine şi procesatori, în aceste zile verificările se fac de dimineaţă până după-amiaza târziu. Deocamdată nu s-au descoperit nereguli, urmând ca verificările să continue.

Potrivit lui Sikó-Barabási Sándor, mieii vor ajunge în pieţe şi magazinele de carne începând de astăzi, iar la Sfântu Gheorghe se preconizează că vor fi scoşi la vânzare în jur de 280 de miei, în vreme ce la Târgu Secuiesc în jur de 30 de miei. În restul oraşelor şi zonelor din judeţ, oamenii cumpără carnea de miel direct de la crescători, însă miel este posibil să se găsească şi la procesatorii Casalco şi Toro Impex. În plus, Gostat Baraolt, care are autorizaţie pentru carnea de porc, a cerut o derogare pentru a avea autorizaţie şi pentru carnea de miel în perioada Pascală.

Preţuri mari la ouă şi miez de nucă

Pentru că nicio masă de Paşte nu e completă fără ouă roşii şi cozonaci, gospodinele aleargă în această perioadă şi după ouă, vopseluri, drojdie, miez de nucă.

În magazine, preţul ouălor este cuprins între 40 şi 60 de bani, însă oricine preferă ouăle de casă. Cei mai norocoşi le pot procura de pe la cunoştinţe sau rude de la ţară, preţul unui ou de casă fiind de 50 de bani dacă este cumpărat „prin cunoştinţe”. Dacă însă oul de casă e cumpărat din piaţă, preţul unuia poate ajunge şi la 1 leu în această perioadă în care sunt la mare căutare.

Vopselurile de ouă sunt ieftine, însă cine nu are timp sau nu se pricepe, poate cumpăra ouă gata vopsite în roşu şi alte culori – oferte sunt destule, atât în supermarketuri cât şi în magazinele mai mici. O caserolă cu 10 ouă gata vopsite costă în jur de 15 lei – preţ piperat, ar zice unii, dar se justifică pentru că scuteşte de bătăile de cap. Cheltuieli mari sunt şi la miezul de nucă, căci cei care preferă cozonacii tradiţionali, făcuţi în casă, vor trebui să scoată din buzunar 20-30 de lei numai pentru un kilogram de miez de nucă.

Iepurele de ciocolată nu e ciocolată?

Un ingredient al sărbătorilor Pascale este și iepurele de ciocolată. Aceste figurine se găsesc peste tot, iar prețul lor variază de la 1 leu la 10 lei. De unde vine diferența? Ei bine, nu toți urechiații dulci sunt din ciocolată, cei mai ieftini fiind confecționaţi din grăsimi vegetale, care sunt mai ieftine decât ciocolata. Desigur, informația apare pe etichetă, însă prea puțină lume citește eticheta, oamenii în general se orientează după preț. Reprezentantul unui magazin alimentar ne-a declarat că într-adevăr, iepurele de ciocolată nu e mereu din ciocolată, cu toate că eticheta de pe raft spune acest lucru.

„Unele produse mai ieftine sunt făcute din grăsimi vegetale, ceea ce se simte la gust. Cele care sunt într-adevăr din ciocolată sunt mai scumpe, și de obicei poartă și logo-ul unei firme producătoare de ciocolată. Oamenii însă se orientează în primul rând după preț, de aceea se întâmplă ca celor mici să nu le prea placă așa-zisul iepure de ciocolată” – ne-a declarat bărbatul. Desigur, nu e nimic ilegal în toată această poveste atâta timp cât producătorul scrie pe etichetă compoziția produsului, trebuie doar să citim eticheta și să decidem ce anume vrem să cumpărăm.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.