ACTUALITATE 6 ianuarie 2023

Luna ianuarie – luna conștientizării cancerului de col uterin

de David Leonard Bularca | 628 vizualizări

Testare gratuită la Târgu Mureș

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a declarat luna ianuarie ca fiind cea a conștientizării cancerului de col uterin. Deși, dacă este depistat în stadiu eficient, poate fi tratat, rata de mortalitate se păstrează ridicată, susțin medicii. La Târgu Mureș femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani se pot testa gratuit. 

Acest tip de cancer se dezvoltă în colul uterin al femeilor. 

„Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor”, susțin specialiștii. 

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au elaborat Codul European Împotriva Cancerului, care cuprinde 12 moduri de a reduce riscul de cancer:

  1. Nu fumaţi. Nu utilizați nicio formă de tutun;
  2. Nu fumaţi pasiv;
  3. Menţineţi o greutate corporală optimă;
  4. Fiţi activi fizic în viaţa de zi cu zi;
  5. Dietă;
  6. Limitaţi consumul de alcool;
  7. Evitaţi expunerea la soare/UV;
  8. Evitaţi expunerea la poluanți;
  9. Evitaţi expunerea la radiații;
  10. Dacă puteţi – alăptaţi-vă copilul! - Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei; 
  11. Vaccinarea;
  12. Screeningul!

„Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, derulează ProiectulProgram de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre. 

Așadar, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani se pot programa pentru un control gratuit. 

„Într-o societate, împreună, indivizii, decidenţii din sănătate, societățile și comunitățile de cancer ar trebui să încurajeze și să susțină politici și acțiuni care facilitează alegerile sănătoase și creează medii care îi ajută pe oameni să evite cancerul și să trăiască sănătoşi până la bătrânețe, iar una dintre modalităţile de a reduce riscul de cancer este screeningul. 

Programele de screening pot detecta semnele bolii într-un stadiu incipient, permițând inițierea tratamentului eficient și managementului bolii. Acest lucru înseamnă că un cancer de col uterin ar trebui să fie una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer. 

Invit toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani să beneficieze de oportunitate oferită în cadrul acestui proiect şi să acceseze numărul de telefon de la Call-Center 0739.727.187 pentru a se programa la testare gratuită în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş sau numerele de telefon puse la dispoziţie de celelalte reţele de screening din regiunea Centru, pornind de la principiul că este mult mai uşor să prevenim o problemă de sănătate decât s-o tratăm. Acordaţi-vă 5 minute pentru sănătate! Testarea vă poate salva viaţa!”, a declarat șefa de lucrări și managerul proiectului dr. Cosmina Uzun. 

În noiembrie 2022, femeile din Bodoc și Malnaș au beneficiat de testare gratuită, ca parte din programul dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin, coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. 

Mai înainte, campanii de screening similare au mai fost derulate în special în zonele rurale sau în orașele mici din regiunea Centru. În județul Covasna, caravana mobilă a fost în Ilieni, Ghelința, Turia, Zagon, Zăbala și în orașele Covasna și Întorsura Buzăului. 

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.