ACTUALITATE 11 noiembrie 2022

Femeile din Malnaș și Bodoc vor beneficia gratuit de testare pentru depistarea cancerului de col uterin

de Iulia Drăghici - Taraș | 628 vizualizări

Caravana mobilă pentru testare Babeş-Papanicolaou sau HPV revine în județul nostru 

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin revine în județul Covasna și ajunge sâmbătă, 12 noiembrie a.c., în localitățile Malnaș şi Bodoc. Femeile cu vârste între 24 și 64 de ani pot beneficia astfel de testare gratuită Babeş-Papanicolaou sau HPV. Acțiunea face parte din programul dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin, coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. 

Astfel, la Malnaș caravana mobilă va fi prezentă sâmbătă, de la ora 10:00, în curtea primăriei, iar de la ora 14:00, în zona primăriei din Bodoc. 

Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie. Important este că participantele trebuie să aibă la ele cartea de identitate. 

Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect, duc, de obicei, la vindecarea completă. Vă invităm la testare, indiferent de vârstă, pentru că screeningul vă poate salva viaţa!”, a declarat, printr-un comunicat de presă, managerul proiectului, șef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun. 

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Demersul are o finanțare de 10,5 milioane de euro, fonduri europene. 

Campanii de screening similare au mai fost derulate în special în zonele rurale sau în orașele mici din regiunea Centru. În județul Covasna, caravana mobilă a fost în Ilieni, Ghelința, Turia, Zagon, Zăbala și în orașele Covasna și Întorsura Buzăului. 

Proiectul a fost lansat în județul Covasna la finele lunii iulie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.