ACTUALITATE 11 decembrie 2013

Legea minelor, votată de Horia Grama şi Marius Obreja

de Monica Vrânceanu | 818 vizualizări

Contestată de societatea civilă, Legea a fost respinsă atât în Camera Deputaților cât şi în Senat, dar a primit voturi pozitive din partea PSD și PNL Covasna

Noua Lege a minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, după ce a fost respinsă din acelaşi motiv la Senat. Doar 160 de voturi au fost „pentru”, insuficiente pentru a trece, în timp ce 105 deputați au votat „împotrivă” iar 22 s-au abținut. Pentru adoptare erau necesare voturi „pentru” de la jumătate plus unu din totalul deputaților, respectiv 204.

În plenul Senatului legea a fost respinsă la limită, cu 85 de voturi „pentru” din cele 87 necesare, după dispute aprinse între senatorii puterii și cei din opoziție.

Printre deputaţii care s-au abţinut de la vot au fost deputaţi de la PNL şi de la PSD, în vreme ce, împotriva legii s-au pronunţat, alături de deputaţi PDL şi UDMR, 11 deputaţi de la PNL şi 2 de la PSD.

obreja2

Senatorul Obreja susține că avem nevoie de o astfel de Lege

Liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a lipsit de la votul Camerelor reunite ale Parlamentului, însă în Senat, Obreja a votat pentru Legea minelor.

În forma a doua care a ajuns în Senat, am votat această Lege, gândind ca oricine dintre colegi că fără o astfel de Lege vom continua să ne ascundem după degete. Cred că România are nevoie de o Lege a minelor și chiar dacă acum n-a fost cvorumul necesar fiind o lege organică, cred că vom lupta în continuare pentru ea. Ne dorim o Lege cu un caracter general aplicabil pentru toate genurile de exploatații, și asta am vota din toată inima, în ideea de a proteja Statul Român”, ne-a declarat Obreja.

Senatorul PNL a ținut să precizeze că a votat pentru Lege tocmai pentru că aceasta poate stabili multe detalii referitoare la redevențele pe care România le va încasa în cazul exploatațiilor (astfel încât acestea să fie cunoscute dinainte și să nu se mai întâmple ca în unele cazuri din trecut) și la condițiile generale de mediu, pe care o Lege le poate stabili clar.

„Asta înțelegem și urmărim prin Legea minelor și nu să contribuim la un contract între un agent economic și Stat. Cred că avem nevoie de Legea minelor și am credința că aceasta va fi în curând trecută și aprobată”, a mai spus Obreja.

Horia Grama noiembrie 2011 - 2

Horia Grama spune că Legea nu-i de speriat

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a admis la rândul său că a votat pentru Legea minelor și a tras atenția că paragrafele acesteia nu sunt deloc de speriat, așa cum au încercat să facă să se înțeleagă anumite voci.

Am votat pe o Lege venită din Senat, mult îmbunătățită și cu multe amendamente. Am discutat mult cu colegii mei din comisii, încercând să vedem dincolo de o imagine negativă special creată tocmai de către unii care probabil că nici n-au citit Legea. Am votat pentru Lege, în ideea de a da posibilitatea exploatării resurselor – cred că e vremea să terminăm cu drobul de sare”. Și să ne hotărâm odată ce vrem, că se pare că dacă nu faci nimic nu-i bine și dacă faci iar nu-i bine”, ne-a spus Horia Grama.

Deputatul a precizat că Legea va fi reluată din nou în viitoarea sesiune a parlamentarilor și a ținut să sublinieze că vorbim despre „o lege necesară și nicidecum dezastruoasă”, care probabil oricum va fi din nou lucrată și îmbunătățită, tocmai pentru ca Statul să poată merge înainte.

În ziua votului, în jur de 100-150 de persoane s-au strâns la Palatul Parlamentului pentru a protesta faţă de proiectul de lege. De asemenea, peste o sută de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii Cluj, cerând respingerea Legii minelor.

Manifestanţii au pancarte cu inscripţiile „Deputat – trădător, verificaţi cum a votat”, „Vrem natură, nu cianură”, „Nu lăsa deputaţii să ucidă Roşia Montană”, „Guvernul trădării”, „Ponta şi ai lui, mincinoşii neamului” şi „Apusenii cianuraţi – deputaţii blestemaţi”.

Prevederile noii Legi includ modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrările operatorilor minieri privaţi ar fi declarate de utilitate publică și li s-ar permite să exproprieze cetățeni români de bunuri imobile legal dobândite. Totodată, în actul normativ sunt interzise exploatările cu tehnologii ce afectează mediul și obligații pentru folosirea celor mai avansate tehnologii în domeniu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 12 decembrie 2013
Vot de turma !! Daca azi era PDL la guvernare si ar fi promovat ei legea asta cu dedicatie catre Rosia Montana Gold Corporation, mama, mama ce ne-ar mai fi explicat azi distinsii nostri parlamentari citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.