ACTUALITATE 24 februarie 2014

Judeţul Covasna, ferit de epidemia de gripă

de Monica Vrânceanu | 510 vizualizări

Direcţia de Sănătate Publică dă asigurări că nu avem motive de panică

Chiar dacă la nivel naţional se vorbeşte deja despre creşterea cazurilor de gripă, în vreme ce oficial am intrat în sezonul gripal, în judeţul Covasna nu există încă motive de îngrijorare. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), potrivit cărora deşi numărul infecţiilor respiratorii a crescut în ultima săptămână, nu există încă vreo confirmare pentru noi cazuri de gripă.

Virologul din cadrul DSP Covasna, Sántha Ferenc, ne-a declarat că deşi numărul infecţiilor respiratorii a crescut, nu putem vorbi despre vreo epidemie de gripă. Potrivit lui Sántha, în judeţ am avut în această perioadă doar două cazuri de gripă – unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar altul în ambulator, iar pentru mai multe detalii se aşteaptă setul complet al analizelor de laborator.

„Nu este un secret, virusul e într-adevăr prezent în România, dar totuşi nivelul infecţiilor respiratorii acute e mai scăzut acum decât în săptămânile anterioare şi pneumoniile sunt de asemenea mai puţine. În Covasna, admitem o creştere cu aproape 11 procente a infecţiilor respiratorii, astfel că acum avem 1.601 infecţii faţă de 1.516 în săptămâna anterioară. Dar acestea nu sunt cazuri confirmate de gripă, ci infecţii respiratorii, răceli, a căror creştere ca număr nu e foarte semnificativă şi nu putem vorbi de epidemie. La pneumonii avem o scădere, de la 259 de cazuri la 246”, a declarat medicul Sántha Ferenc.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Covasna, Lucia Şereş, a declarat că deşi în aceste zile cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienţi cu răceli, nu putem vorbi despre o epidemie gripală.

Vaccinul chinezesc era olandez

Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean arătau, la finele săptămânii trecute, că avem toate şansele de a ne trezi în plină epidemie de gripă, din moment ce doar 1,5% din populaţia judeţului a fost vaccinată antigripal, în condiţiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea a cel puțin 15% din populația unei țări. Directorul medical al Spitalului afirma că în vreme ce numai 2.800 de covăsneni au fost vaccinaţi – inclusiv  din cauza lipsei unor campanii de informare pe care ar fi trebuit să le deruleze DSP, medicii Spitalului au refuzat vaccinarea deoarece nu au avut încredere în vaccinul de provenienţă chinezească.

Referitor la acestea, virologul Sántha Ferenc a susţinut, din nou, că s-a folosit întregul stoc de vaccin de care a dispus DSP, şi a ţinut să clarifice faptul că vaccinul nu era chinezesc ci olandez.

DSP nu poate comenta permanent ce spun unii medici sau directori medicali. Cert este însă faptul că nu au citit prospectul vaccinului, căci ar fi aflat clar că acesta era olandez. Pe cutie apar şi litere chinezeşti, desigur, dar asta pentru că ei (chinezii – n.r.) sunt mulţi, o forţă economică mondială. Însă vaccinul distribuit avea avizul mai multor ţări europene, era foarte bun şi e un lucru benefic că nu s-a mers pe cel de la Institutul Cantacuzino”, a mai spus Sántha, arătând că numărul vaccinaţilor este destul de bun  pentru judeţ.

La începutul acestei luni, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Institutul Cantacuzino au sesizat Ministerului Sănătăţii că sute de mii de doze de vaccin antigripal au fost depistate în afara parametrilor de siguranţă şi că, prin urmare, nu pot fi folosite. O serie de teste făcute acestor doze de vaccinuri antigripale au arătat că parametrii pentru endotoxinele bacteriene nu sunt în limitele normale, astfel că ele ar putea produce complicaţii grave precum şocul anafilactic sau febra; în urma scandalului izbucnit, dozele nu au mai ajuns pe piaţă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.