ACTUALITATE 26 ianuarie 2017

IŞJ Covasna crede oportună comasarea celor două licee din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1929 vizualizări

Decizia Consiliului Local din Sfântu Gheorghe de a trece liceul „Kos Károly” în administrarea liceului „Puskás Tivadar” este văzută ca una corectă şi practică de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, atât datorită scăderii populaţiei şcolare, cât şi din perspectiva costurilor întreţinerii clădirii.

În plenul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean de joi, 26 ianuarie, unde a fost abordat subiectul, inspectorul şcolar general Kiss Imre a explicat că în anul 2002 în această şcoală învăţau 960 de elevi, iar de atunci numărul lor s-a diminuat constant, ajungând în ziua de astăzi la numai circa 340. El a mai spus că, în condiţiile actuale, costurile privind întreţinerea clădirii sunt enorme, fiind vorba despre o unitate de învăţământ cu o suprafaţă foarte mare, în jur de aproape 12.000 de metri pătraţi.

„Eu am fost director în această şcoală timp de 18 ani. Eu am fost şi cel care a luat fiinţă instituţia din contopirea celor două unităţi, Textila Oltul şi Perspectiva. (...) De la 960 de elevi cât am avut noi în 2002, actualmente acolo învaţă peste 340 de elevi. (...) Ştiam că nu poate fi menţinută în această formă prea mult această şcoală pentru că are, cred, cea mai mare infrastructură din judeţ, peste 11.800 de metri pătraţi, pe care de fiecare dată noi trebuia să îi încălzim. Costă foarte mult. Dacă nu mutăm, eu cred că această şcoală nu mai poate fi menţinută în continuare. Hotărârea nu este de competenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean, ci de cea a Consiliului Local. (...) E clar că această şcoală îşi va pierde identitatea, deci nu o să mai figureze ca personalitate juridică, dar (...) nu văd rostul la a mai funcţiona în continuare în aceste condiţii”, a spus Kiss Imre.

Studiul pe baza căruia Consiliul Local Sfântu Gheorghe a luat decizia comasării celor două licee a fost făcut de o echipă de experţi, condusă de fostul inspector şcolar general Keresztely Irma, care a ieşit la pensie.

Ea a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean că studiul a scos în evidenţă faptul că reţeaua şcolară din municipiul Sfântu Gheorghe este supradimensionată în raport cu populaţia şcolară, prin urmare corpul de experţi a făcut mai multe propuneri pentru eficientizarea ei.

„Studiul a demonstrat că în ultimii cinci ani populaţia şcolară a scăzut în municipiul Sfântu Gheorghe cu 941 de elevi, ceea ce coincide, teoretic, cu dispariţia unei şcoli (…) La sfârşitul studiului, experţii au recomandat patru soluţii, dar decizia a aparţinut Consiliului Local”, a spus Keresztely Irma.

Precizările au fost făcute în urma interpelării făcute de reprezentanţii fracţiunii Partidului Popular Maghiar din Transilvania din cadrul Consiliului Judeţean, care se opun acestei măsuri.

În spirit de glumă, consilierul judeţean Sabin Calinic a comparat această interpelare cu „orchestra de pe Titanic”, în sensul că deciziile au fost deja luate la nivelul autorităţilor locale competente.

Pe de altă parte, directorul Liceului „Kos Karoly”, Koman Laszlo a declarat pentru Agerpres că pe data de 31 ianuarie a.c, va fi organizat un miting de protest împotriva hotărârii Consiliului local municipal de a comasa această instituţiile, miting la care vor participa atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii acestora.

Koman Laszlo a menţionat că liceul a fost înfiinţat în anul 1948, deci are o istorie îndelungată, şi că nu exclude posibilitatea de a ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului local.

Intenţia autorităţilor locale este ca în clădirea Liceului „Kos Károly” să înfiinţeze o nouă şcoală elementară, în care să înveţe elevii din ciclul preşcolar şi primar de la liceele Miko şi Mikes Kelemen, care sunt foarte aglomerate în prezent.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.