ACTUALITATE 12 iulie 2015

Își lasă vitele să moară de foame

de Mirela Cara Dragu | 1393 vizualizări

Un bătrân din Ruseni, lângă Târgu Secuiesc, care nu primeşte subvenţii de la stat își înfometează animalele cu bună știință

În timp ce fiecare dintre noi suntem ocupați cu problemele zilnice de familie sau serviciu, undeva, într-o curte din localitatea Ruseni, foarte aproape de Târgu Secuiesc, se derulează o poveste care pendulează între cruzime și neputință. Un bătrân care nu primeşte subvenţia de la stat își înfometează animalele cu bună știință. Până în prezent, din zece vaci, mai sunt în viață șapte, atât de slăbite, încât cu greu reușesc să mai respire sau să se miște.

Legea protejează proprietatea în detrimentul vieții animalelor

În urma unei sesizări primite săptămâna trecută de la Forro Béla, președintele asociației de protecție a animalelor din Târgu Secuiesc „Székely Kutya Klub”, am mers la Ruseni pentru a afla ce se petrece, de fapt, și care este motivul pentru care, lipsite de orice vină și pline de neputință, vacile unui bătrân sunt lăsate să piară fără urmă de remușcare.

Din cele relatate de Forro Béla, am aflat că bătrânul Rontz Sándor a încetat să le mai dea hrană animalelor încă din luna ianuarie. Forro a descoperit crudul adevăr din întâmplare, abia în luna mai, când a intrat în curtea bătrânului pentru a prinde un câine nepoftit în gospodărie. „Bătrânul m-a sunat pe 18 mai pentru că a intrat un câine la el în gospodărie și să-l luăm de acolo ca să nu mănânce găinile. Când am intrat, am stat de vorbă civilizat cu bătrânul și am discutat despre starea vacilor, căci auzisem de situația în care se aflau, dar a spus că nu îl interesează. Atunci am avut posibilitatea să intru în grajd și am făcut și filmulețe ca să se vadă în ce hal sunt animalele. Bătrânul mi-a spus sincer că nu a primit subvenția care se dă la animale și că vrea să vadă autoritățile ce se poate întâmpla dacă nu-i ajută pe oameni. Deci asta era ideea lui”, ne-a declarat Forro Béla, care a spus că a încercat să îl convingă pe bătrân să accepte să găsească soluții pentru a salva vacile de la moarte.

Mai mult, președintele Kutya Klub s-a ocupat personal de aprovizionarea vacilor cu furaje timp de trei săptămâni, însă propriile probleme și lipsa banilor l-au împiedicat să hrănească animalele pentru o perioadă mai lungă. „Eu cu prietenii mei și cu băiatul meu am dus furaje la poartă, am mers zilnic și le-am lăsat la poartă că nu avem voie să intrăm în curte. E proprietate privată. De acolo, luau surorile lui și le dădeau animalelor mâncarea dusă de noi, dar nici eu nu am mai putut să mai fac acest efort pentru că am și eu treaba mea”, ne-a spus Forro.

Nedorind însă să renunțe, Forro a căutat în continuare soluții. Una dintre acestea a fost vânzarea animalelor către o persoană care are suficiente resurse financiare pentru a se ocupa corespunzător de vacile bătute de soartă. Astfel, Forro Béla a chemat un cumpărător din zona Moldovei care își exprimase disponibilitatea de a cumpăra toate vacile, chiar și așa slăbite, însă, în ziua în care acesta s-a prezentat cu mașina de transport pentru animale la poarta bătrânului, a fost întâmpinat de un refuz categoric și nejustificat. După acest episod, vacile au continuat să zacă nemâncate în grajd, cu atât mai mult cu cât rudele bătrânului văduv s-au implicat cu scopul de a-l proteja de ceea ce ele credeau a fi un complot în urma căruia Forro Béla urmărea să îl lase fără avere. Ele s-au împotrivit oricărei variante de salvare a animalelor. Așa se face că două dintre ele au și pierit din lipsă de apă și hrană.

O vreme, șansa le-a surâs vacilor nehrănite

Bătrân și cu sănătatea șubredă, Rontz Sándor a fost recent internat în spital pentru a-și rezolva o problemă cu piciorul. În perioada de internare, animalele au fost preluate de către un nepot al soției defuncte, el însuși crescător de animale, și duse în gospodăria lui din Sânzieni, unde au fost cât de cât ajutate să se refacă și să rămână în viață. La externare, bătrânul a cerut însă ca vacile să revină în gospodăria lui. „Noi avem niște neînțelegeri în familie. Bătrânul crede că eu vreau să mă îmbogățesc cu vacile lui, dar eu am vacile mele. Eu le-am ținut la mine pentru că voiam să le salvez. Și așa mi-au mâncat așa multe furaje că nici nu știu ce o să le mai dau vacilor mele la iarnă”, ne-a povestit nepotul bătrânului.

Vaci infometate Ruseni Rontz Sandor iulie 2015 - 08

De la crescător de elită, la ucigașul propriilor vite

Pe Rontz Sándor l-am găsit vineri în curtea sa târându-și piciorul bolnav și mișcându-se ajutat de un baston. Cu privirea întunecată și sprâncenele încruntate el ne-a povestit că, din cauză că a întârziat cu depunerea actelor către APIA, anul acest nu a mai primit subvenţie și nu are din ce să își hrănească animalele. Fost crescător de performanță, care a obținut zeci de diplome și trofee la concursurile la care a participat de-a lungul timpului, Rontz, care încă se mai mândrește cu rezultatele lui trecute, s-a transformat vrând, nevrând din crescător în ucigașul propriilor vite. „Este vorba de neputință, doamnă! Nu e nicio rea intenție. Asta este exclus. Din cauză că nu a avut din ce să cumpere mâncare au ajuns așa slăbite aceste vaci. Omul nu are bani să le dea să mănânce. Ele au nevoie și de concentrate”, i-a sărit bătrânului în apărare doctorul veterinar Texa, care a adăugat că 100 kg de concentrate costă în jur de 90 de lei și durează maximum două săptămâni.

Dacă faptul de a nu avea bani pentru furaje și concentrate justifică întrucâtva gestul bătrânului Rontz de a-și lăsa animalele să moară de foame, împotrivirea lui de a le vinde este greu de explicat. „Eu am fost mare crescător. Am luat premii și sunt cunoscut în tot județul. O vacă dădea până la 9000 l de lapte pe an. Acum am ajuns să mă amendeze poliția că mor vacile de foame”, spune bătrânul care vineri se arăta hotărât să le vândă, cu toate că animalele sunt atât de slabe, încât este greu de imaginat că cineva și-ar mai dori să se împovăreze cu ele.

Vacile se sting văzând cu ochii

După ce am vizitat întreaga casă, după ce am văzut diplomele, am mângâiat câinele și pisica hrănite bine, am admirat rațele și celelalte păsări din ograda lui Rontz, care par la fel de bine îngrijite, am pătruns în grajdurile în care, sufocate de mizerie, de căldură și lipsă de hrană, zăceau cele cinci vaci care încă suferă în curtea fostului fermier. Două dintre ele au avut șansa de a rămâne în posesia nepotului, care le-a oprit ca plată pentru banii cheltuiți pe furaje și medicamente cât a fost bătrânul spitalizat și a îngrijit el vacile. Beneficiind de hrană corespunzătoare, cele două vite mult mai norocoase sunt acum puse pe picioare și încep să revină la normal.

„Legea ne împiedică să le salvăm”

Cea mai mare piedică pe care o întâmpină cei care au încercat să ia atitudine împotriva tratamentului pe care bătrânul l-a aplicat bietelor animale este legislația. Aceasta nu permite confiscarea animalelor din gospodăria unei persoane care le aplică rele tratamente pentru că se consideră parte din averea persoanei respective, care poate cel mult să primească o amendă – așa cum s-a întâmplat și în cazul bătrânului Rontz. Singura îndreptățită să confiște animalele este Primăria, însă numai în condițiile în care deține un spațiu în care le poate îngriji.

Contactat telefonic, primarul localității Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, care în prezent se află în străinătate, ne-a informat că Primăria nu deține „nici spațiu, nici oameni pregătiți în domeniu”, ceea ce înseamnă că singura șansă a animalelor este spulberată.

Ajuns la limita neputinței, după ce a tras semnale de alarmă către toate autoritățile cu care a considerat că trebuie să colaboreze pentru a salva animalele care riscă să moară de la o zi la alta, Forro Béla urmărește acum să evite asemenea situații în viitor. El trage un semnal de alarmă în privința legislației despre care spune că trebuie modificată în așa fel încât atunci când cineva își pedepsește animalele să moară de foame sau le aplică alte rele tratamente, să se aplice sancțiuni severe și să se permită confiscarea. În opinia lui Forro, legislația ar trebui să fie așa cum a fost din 2008 până în 2014, când confiscarea era permisă. „Cei care fac legile în birou habar n-au ce înseamnă ca oamenii să lucreze pe teren. E un lucru foarte diferit. Legea din 2008 permitea confiscarea animalelor, dar acum nu se mai permite. Noi nu putem face absolut nimic. Legea trebuie modificată. Nu se poate ca lucrurile să rămână așa. Nu putem accepta ca animalele să moară pur și simplu pentru că legea ne împiedică să le salvăm”, ne-a spus Forro Bela.

În timp ce oamenii se ceartă, ridică din umeri și caută variante de modificare a legii, cinci vite slăbite, însetate și aflate la mila unui bătrân care nu pare dornic să le ierte de greșeala de a exista stau neclintite, cu ochii triști și trupurile ajunse numai piele și os, și așteaptă să li se curme suferinţa printr-o salvare de ultim moment sau prin moarte, fără altă vină decât aceea de a avea nevoie de hrană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.