ACTUALITATE 13 ianuarie 2011

Întorsurenii își reconstruiesc biserica arsă

de Andreea Dabija Kelemen | 694 vizualizări
La 12 zile de la nefastul eveniment - incendiul de la biserica Sfântul Gheorghe din Întorsura Buzăului, propusă pentru a fi inclusă în patrimoniul naţional -, lucrările de reconstruire decurg bine. Cinci echipe, fiecare având 4-5 meşteri voluntari, lucrează de zor la structura acoperişului şi la reconstruirea turlei. Printre ei se află şi cel mai vârstnic meseriaş din oraș, Marcel Crăciun, de 67 de ani, fost lucrător la ridicarea

La 12 zile de la nefastul eveniment - incendiul de la biserica Sfântul Gheorghe din Întorsura Buzăului, propusă pentru a fi inclusă în patrimoniul naţional -, lucrările de reconstruire decurg bine. Cinci echipe, fiecare având 4-5 meşteri voluntari, lucrează de zor la structura acoperişului şi la reconstruirea turlei. Printre ei se află şi cel mai vârstnic meseriaş din oraș, Marcel Crăciun, de 67 de ani, fost lucrător la ridicarea Bisericii Sfânta Treime.

Muncitorii preconizează că vor termina de ridicat acoperişul şi de pus ţigla în aproximativ două săptămâni, totul fiind posibil în funcţie de vreme.

Meşterii mănâncă zilnic la cantina amenajată în demisolul bisericii noi, datorită credincioşilor din parohie care donează alimente.

„În ceea ce priveşte echipele care au venit prin voluntariat, ar trebui la un moment dat să îi plătim, mă gândesc că şi ei au familii de întreţinut, facturi, hrană de cumpărat, nu pot continua aşa până la terminarea bisericii, trebuie să-i ajutăm la rândul nostru”, a declarat preotul Ciprian Popica.

După ce lăcaşul de cult va fi acoperit, cheltuielile vor fi din ce în ce mai mari, pentru refacerea interiorului, a faţadei şi a picturii. Părintele paroh speră ca până de Sfintele Paşti biserica să fie acoperită şi pregătită pentru pictat, iar o echipă de pictori va fi adusă la începutul lunii mai dacă se strâng fondurile necesare. Aceştia, în frunte cu Mihai Ivanovici, lucrează şi la Biserica nouă „Sfânta Treime”, şi îşi vor da toată silinţa pentru a picta biserica Sfântul Gheorghe cu scene asemănătoare celor făcute de pictorului Iosif Vass în urmă cu 57 de ani.

„Această încercare, faptul că biserica a ars, materialele necesare, tot greul, a făcut să descoperim în sufletele noastre Biserica din punct de vedere spiritual. Fapt care i-a unit foarte mult atât pe credincioşii din parohie, cât şi pe cei din toată zona Buzaielor, a fost o dovadă a unirii oamenilor în suferinţă. La sfânta liturghie, pe care o ţinem şi în timpul săptămânii miercuri şi vineri, oamenii plâng, e foarte emoţionant acest moment, au devenit mai smeriţi”, a spus preotul Ciprian Popica.

Pentru ca slujbele să se ţină în biserica nouă, la demisolul acesteia s-a amenajat un altar şi s-au făcut condiţii prielnice printr-o centrală care încălzeşte încăperea, soba necesară fiind donată de Primăria Întorsura Buzăului.

Preotul Ciprian Popica mulţumeşte tuturor, „am avut spijinul deosebit al ÎPS Ioan din primele clipe, al Părintelui Protopop Florin Tohănean, firmelor din zonă şi al Primăriei care ne-a ajutat extraordinar de mult donând ţigla şi materialul lemnos pentru acoperiş. Aducem mii de mulţumiri tuturor celor care au suspinat şi au vărsat o lacrimă pentru bisericuţa noastră. Cei care ne pot ajuta sunt bineveniţi, au venit foarte mulţi oameni şi la casa parohială pentru a da din puţinul lor, suntem uniţi”.

Elevii clasei a III-a A ai Şcolii Mihail Sadoveanu, au avut o iniţiativă demnă de lăudat donând banii strânşi în această iarnă la colindat şi urat. Astfel micuţii au strâns 100 de lei, bani pe care învăţătoarea clasei, Marcela Vrânceanu, i-a dus personal la biserică săptămâna aceasta.

Toţi banii donaţi de credincioşi sunt contabilizaţi într-o carte de aur a refacerii bisericii vechi. Epitropul ei, Nicolae Timar, se ocupă cu acest aspect, iar toţi donatorii primesc acte de donaţie cu număr de înregistrare.

Pentru toţi cei care vor să doneze, oricât de puţin, cel mai optim este depunerea banilor la orice sucursală BCR, în contul deschis de parohie: RO51RNCB0126009361470001.

Biserica din Întorsura deţine cărţi vechi incluse în Patrimoniul naţional

Biserica din Întorsura Buzăului ce poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe a fost construită din piatră şi cărămidă între anii 1836-1848.

În anul 2009, biserica a beneficiat de lucrări de reparaţii la acoperiş şi zugrăveli exterioare. Lăcaşul de cult, printre cele mai importante biserici ortodoxe din judeţ, este propus pentru intrarea în patrimoniu naţional.

Biserica deţine cărţi vechi incluse în patrimoniu naţional, cum ar fi „Mineiul pe luna octombrie din anul 1776”. Pe lângă acestea biserica deţine şi alte valoroase cărţi: diferite minee din 1804-1805, registre din 1813, 1826, cărţi din anul 1842 până în 1900, şi carte de medicină Makrobiotika din 1844.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.