ACTUALITATE 17 martie 2013

Integrare sau separatism?

de Székely Emőke | 379 vizualizări

AJOFM Covasna caută soluţii pentru integrarea romilor, în timp ce ei vor să-şi rezolve problemele singuri

foto orko vargayasi levente (2)

O bursă specială a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă ar putea fi una dintre soluţiile care ar duce la integrarea acestor persoane în societate. Această bursă însă ar putea fi organizată undeva la sfârşitul verii, ceea ce ar fi prea târziu pentru că aceste persoane ar putea lucra ca zilieri, pentru că sezonul muncilor la câmp începe primăvara şi se termină toamna.

Nu sunt bani

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, ne-a declarat că are în vedere organizarea unei burse speciale pentru această categorie de cetăţeni. „Ne dorim să organizăm o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă, însă din cauza lipsei fondurilor, data cea mai probabilă a acestui eveniment va fi spre sfârşitul verii. Am purtat discuţii cu prefectul Dumitru Marinescu, acesta fiind foarte deschis în rezolvarea problemei romilor, precum şi cu responsabilul pentru problemele romilor din cadrul Prefecturii Covasna, Száva József. Am convenit să îl implicăm şi pe deputatul romilor, domnul Nicolae Păun, mai ales pentru că acesta este deputat de Covasna, să vedem ce putem face” – spune Kelemen.

Angajatorii de etnie romă – o posibilă soluţie

Șeful AJOFM spune că angajarea acestor persoane este îngreunată de faptul că în rândul romilor analfabetismul este o problemă acută. Cu toate acestea, o posibilă soluţie ar putea fi angajatorii de etnie romă, care, spune Kelemen, au o deschidere mai mare spre a le da de muncă semenilor lor. „Avem un exemplu pozitiv în Araci, unde o persoană de etnie romă şi-a deschis o firmă de construcţii, a reuşit să pătrundă pe piaţa din Braşov, şi lucrează cu romi. Iată că se poate!” – spune Kelemen. Acesta a precizat că nici acestui angajator nu i-a fost şi nu îi este uşor pentru că responsabilitatea este mare, însă până acum s-a ţinut bine pe picioare.

Romii vor să îşi rezolve singuri problemele

Preşedintele Asociaţiei Romilor din judeţul Covasna, Dima Daniel, se gândeşte pe termen lung. Acesta şi-ar dori ca locuitorii cartierului Őrkő să aibă o nouă şcoală, dar şi un spital al romilor. Acesta spune că va înregistra o asociaţie prin care doreşte atragerea unor fonduri europene pe care le va folosi în folosul comunităţii rome.

Primul lucru pe care vrem să îl facem este un studiu, pentru că nici nu ştim exact câţi romi trăiesc în judeţ. Vrem ca împreună cu studenţi la sociologie să creăm o bază de date cu privire la numărul familiilor de romi, unde locuieşte fiecare şi câţi membri numără. De asemenea această bază de date trebuie să cuprindă şi date cu privire la acei romi care muncesc şi nu au nevoie de ajutor social, sau la ce perspective au tinerii romi” – ne-a declarat Dima Daniel. Acesta a menţionat că trebuie aflat şi numărul exact al mamelor minore, pentru că în cadrul acestei comunităţi naşterea copiilor de către alţi copii este o problemă.

Crearea de noi locuri de muncă

Dima spune că odată cu terminarea bazei de date ar trece la rezolvarea fiecărui caz în parte. Reprezentantul romilor este de părere că una dintre cele mai importante probleme, la care trebuie să găsească rapid rezolvare, este crearea de locuri de muncă. „Fără şcoală nu te angajează nimeni, aşadar de aici trebuie să începem. Trebuie să avem o şcoală a noastră şi pentru cei care termină cursurile la „Néri Szent Fülöp”. De aceea ne dorim o şcoală a noastră, de unde să iasă persoane şcolite” – spune Dima. Acesta a menţionat că este nevoie şi de schimbarea mentalităţii celor pe care îi reprezintă, afirmând că schimbarea este posibilă doar prin şcoală şi muncă. „Vom reuşi doar dacă vom şcoli oameni din comunitatea noastră, care apoi să se întoarcă şi să fie exemple pentru ceilalţi” – a concluzionat Dima.

Cei din Őrkő vor soluţii acum

Ideea bazei de date sau a bursei din vară îi lasă indiferenţi pe cei care stau în cartierul Őrkő. Romii spun că ei au nevoie de soluţii rapide, vor să fie angajaţi, însă nimeni nu îi doreşte pentru că sunt romi. Oamenii se simt discriminaţi şi marginalizaţi şi spun că „nimeni nu le dă nimic”. Majoritatea trăieşte din ajutorul social şi din alocaţia copiilor, iar numărul celor care lucrează (cei mai mulţi la TEGA) este mic. Astfel aceştia merg prin oraş, caută resturi prin tomberoane şi astfel încearcă să supravieţuiască. O femeie care tocmai golea tomberonul amplasat în faţa unei case din Sfântu Gheorghe spune că nu are nicio speranţă de schimbare în bine, şi deşi sunt unele iniţiative pe care le salută, nimeni nu a venit la ei cu oferte concrete de locuri de muncă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.