ACTUALITATE 5 februarie 2014

Inspectoratul Şcolar Covasna a finalizat planul de școlarizare

de Monica Vrânceanu | 499 vizualizări

În anul şcolar 2014/2015 vom avea mai puțini elevi, dar cei din grădinițe vor „recupera” în viitor

Inspectoratul Școlar Județean Covasna a finalizat Planul de şcolarizare pentru anul 2014/2015, iar acesta arată că deși numărul elevilor este într-o continuă scădere în ultimii ani, generațiile viitoare, care acum sunt abia la grădiniță, vor echilibra balanța.

Pornind de la învățământul primar, inspectorul școlar general al județului, Keresztély Irma, a declarat că Grădinițele cu program normal pierd tot mai mult teren în fața Grădinițelor cu Program Prelungit (GPP), și asta pentru că în tot mai multe familii părinții lucrează mult și nu au cum să-și ia copiii acasă zilnic la ora 12. În acest context, se pare că inclusiv în mediul rural începe să se simtă nevoia pentru GPP-uri, astfel că e foarte posibil ca pe viitor acestea să apară și acolo.

Potrivit lui Keresztély, din cei 2.389 de copii de trei ani pe care îi are județul nostru acum, 2.142 sunt înscriși la grădinițe, în vreme ce copii de patru ani sunt 2.301 iar de cinci ani 2.454. Peste 2.000 de copii care au deja șase ani se află în clasele pregătitoare, în vreme ce unii, care au împlinit această vârstă între septembrie – decembrie 2013, au rămas la grădinițe, urmare a evaluării psihologilor sau dorinței părinților.

Astfel, în grădinițele județului avem în prezent 7.145 de copii, o cifră foarte bună, mai ales dacă ținem cont de faptul că această formă de învățământ nu este una obligatorie.

Prognoza pentru 2014/2015 arată că vom avea mai puțini copii de trei ani, adică 2.272, iar acest număr se adaugă celor de patru, cinci și șase ani, care vor continua grădinița, astfel că la final, în viitorul an școlar vom avea 7.200 de copii în grădinițele județului.

Învățământul primar însumează în prezent 11.297 de elevi în 637 de clase – din care 129 sunt clase pregătitoare, în vreme ce prognoza arată că în următorul an școlar vom avea cu două clase mai puțin. Gimnaziul funcționează în prezent cu 457 de clase și 8.590 de elevi și cinci clase cu frecvență redusă cu 129 de elevi. Prognoza arată că anul şcolar viitor va avea 466 de clase și 8.947 de elevi, din care 461 de clase la zi și restul la frecvență redusă.

„Printre prioritățile IȘJ numărându-se reducerea absenteismului și abandonului școlar, evident că trebuie să avem grijă și de tinerii care depășesc cu maxim trei ani vârsta clasei în care ar trebui să-și continue studiile. Pentru aceștia vom derula un proiect POSDRU, în parteneriat cu AJOFM. În anul următor, pe o perioadă de zece luni pe două semestre, vom lucra cu 38 de lectori pentru învățământul primar, școlarizând 350 de tineri în cadrul Programului „A doua șansă”. Vom prelua prin proiect salarizarea cadrelor didactice și evident că se va face un progres foarte mare, având în vedere că în sistemul preuniversitar de stat accesul la „A doua șansă” e destul de redus din cauza problemelor de finanțare”, a spus Keresztély.

A doua șansăva școlariza 350 de persoane

Aceasta a arătat că în acest an școlar prin „A doua șansă” studiază la învățământ primar 53 de persoane, iar la secundar inferior 32 de persoane. Pentru anul școlar următor sunt propuse câte 3 clase cu 60 de locuri la nivel primar și secundar inferior. Cu toate acestea, proiectul POSDRU este binevenit deoarece va școlariza 350 de persoane, în peste 20 de clase.

„Sper ca acest proiect să ofere o reușită pentru tinerii care vor fi înscriși în aceste clase în care vor finaliza doi ani de studiu în două semestre. Important e că cei care vor urma forma secundar inferior vor avea și o meserie, un certificat de competență profesională. Vorbim aici despre șomeri sau tineri fără studii, fără învățământ obligatoriu”, a mai arătat șefa IȘJ.

Noutatea proiectului o constituie faptul că elevii vor primi și câte o sumă de bani, tocmai pentru a fi motivaţi – încă nu se știe suma exactă ce-i va reveni fiecăruia, dar cert este că aceasta se va da sub formă de bursă școlară; intenția este ca suma acordată fiecăruia să fie de 200 de lei lunar, așa cum primesc tinerii de la școala profesională.

„Este trist, dar singura posibilitate de a-i motiva pe unii este acordarea acestor sume”, a spus Keresztély.

Inspectorul şef a adăugat că acest gen de proiect va fi continuat și după ce actualul proiect se va încheia, mai ales că în județul nostru sunt mulți tineri și adulți care nu au nici măcar studiile elementare – adică peste 2.000 de persoane, iar din aceștia mulți sunt romi.

În ceea ce privește liceul, datele arată că avem 1.969 de elevi înscriși în clasa a opta, acesta fiind cel mai mic număr din ultimii ani.

Mereu am avut peste 2.000 de elevi, dar situația din prezent nu va persista mult, doar următorii doi-trei ani, cifrele revenindu-și apoi odată cu cei care acum sunt în clasele primare sau grădinițe”, a spus Keresztély.

Din cei 1.969 de elevi, 547 sunt la secția română și restul la maghiară, iar aceste cifre se vor regăsi în formarea claselor de liceu, pentru a asigura accesul fiecăruia la educație. Astfel, se vor forma 70 de clase de liceu, din care 20 la secția română și 50 la secția maghiară. Pe filiere, concepția pe anul viitor arată că vom avea 24 de clase pe teoretic, 7 clase pe vocațional și 39 de clase pe tehnologic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.