ACTUALITATE 19 februarie 2023

Înscrieri într-un program de depistare a cancerului de col uterin

de David Leonard Bularca | 482 vizualizări

Apelul vizează medicii de familie, cabinetele de obstetrică-ginecologie și ONG-urile 

Cabinetele de medicină de familie, cabinetele de obstetrică-ginecologie, publice sau private, și ONG-urile din Regiunea Centru sunt invitate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș să se alăture unui program de prevenție, depistare precoce și tratament al cancerului de col uterin. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, se arată într-un comunicat de presă. 

„Unităţile sanitare cu paturi publice sau private, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie publice sau private, cabinetele de asistenţă medicală primară (medicină de familie) din Regiunea Centru se pot înscrie la procedura de afiliere în vederea implementării proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, pentru efectuarea de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin”, se arată în comunicatul de presă.

Și ONG-urile se pot înscrie, pentru a deveni centre de informare și consiliere pentru femeile aflate în grupul țintă al proiectului. 

„De asemenea, ONG-urile pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul ţintă, pentru a furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente”, se arată în aceeași sursă. 

Informații despre procedura de afiliere și criteriile stabilite pot fi găsite online, pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Toți banii necesari pentru derularea campaniei vor fi asigurați din fonduri europene nerambursabile.

„Invit toate unităţile sanitare publice sau private, cabinetele de obstetrică-ginecologie private şi cabinetele de medicină de familie, ONG-urile din regiunea Centru, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate din procedura de afiliere, să-şi depună candidatura, în vederea implementării acestui proiect important, prin care putem oferi populaţiei feminine servicii de screening prin finanțare europeană nerambusabilă”, a declarat șefa de lucrări și managera de proiect, dr. Cosmina Uzun.

„Serviciile medicale de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin care urmează a fi efectuate de către reţelele de screening şi centrele de recoltare sunt informare şi consiliere şi recoltarea materialului celular cervical pentru Babeș-Papanicolaou și HPV.

Unităţile sanitare pot transmite dosarele fie prin poştă/curier, fie prin e-mail la adresa pocu.screening@gmail.com”, se mai arată în comunicatul de presă.

Proiectul are drept scop creșterea accesului la servicii medicale de calitate.

„Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603), derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș”, se mai arată în sursa citată anterior. 

Cea mai recentă campanie de depistare a cancerului de col uterin din județ a avut loc la Cernat, la finalul lunii ianuarie.

În cadrul Galei Superlativelor, organizată de redacția noastră la începutul acestui an, acest demers a primit, în urma voturilor cititorilor CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”.

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.