SOCIAL 27 ianuarie 2023

Depistarea cancerului de col uterin, la Cernat, în acest weekend

de Diana Pantelimon | 738 vizualizări

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă sâmbătă, 28 ianuarie a.c., în Cernat. Femeile de aici, din grupul ţintă 24-64 de ani, sunt invitate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

„Programul caravanei în data de 28 ianuarie 2023 este următorul:

  • Cernat de Sus – 28.01.2023 - începând cu ora 10.00 (în curtea cabinetului medicului de familie);
  • Cernat de Jos – 28.01.2023 - începând cu ora 14.00 (în curtea cabinetului medicului de familie).

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Cancerul de col uterin afectează tot mai multe femei cu vârsta între 35 și 55 de ani, când acestea sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor. Prin screening, însă, se pot detecta anomaliile precoce care, dacă sunt tratate corect şi la timp, pot fi vindecate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening. Fiecare femeie trebuie să conştientizeze un lucru extrem de important - Cancerul de col uterin este un dușman ce poate fi învins. Prin urmare, testaţi-vă pentru a rămâne sănătoase!”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş-Papanicolaou, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. 

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş-Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603), derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.”, au transmis coordonatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Acest proiect a obținut trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”. Trofeul a fost oferit datorită cititorilor Observatorului de Covasna, care au decis acest lucru prin vot, şi a fost decernat în cadrul Galei Superlativelor, organizată de covasnamedia.ro, pe 12 ianuarie 2023, la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.