ACTUALITATE 12 august 2010

Înnebunim pe zi ce trece

de Monica Vrânceanu | 476 vizualizări
Covăsnenii sunt stresați, săraci și disperați, sau cel puțin asta ne arată creșterea numărului de internări la Psihiatrie în ultima lună Nesiguranţa financiară, scăderile de salarii şi creşterea şomajului au dus în luna iulie la creşterea internărilor la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Sfântu-Gheorghe. Tot mai mulţi oameni au venit către Secţia de Psihiatrie luna trecută, nervii şi disperarea cauzate de situaţia financiară tot mai precară fiind cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie. Medicul-şef al Secţiei de Psihiatrie

Covăsnenii sunt stresați, săraci și disperați, sau cel puțin asta ne arată creșterea numărului de internări la Psihiatrie în ultima lună

Nesiguranţa financiară, scăderile de salarii şi creşterea şomajului au dus în luna iulie la creşterea internărilor la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Sfântu-Gheorghe.

Tot mai mulţi oameni au venit către Secţia de Psihiatrie luna trecută, nervii şi disperarea cauzate de situaţia financiară tot mai precară fiind cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie.

Medicul-şef al Secţiei de Psihiatrie, Biro Istvan, a declarat că internările au crescut cu un procent de aproximativ 10% faţă de restul anului. Practic, în luna iulie s-au înregistrat 105 internări şi, deşi nu toate pot fi puse pe seama efectelor crizei, multe dintre acestea o au la bază.

„Cazurile nu au fost toate la fel, dar am sesizat multe cazuri de internări pe baza disperării şi depresiei cauzate de nesiguranţa financiară, a locurilor de muncă. După luna iulie, luna aceasta se anunţă una cu mai puţine internări, conform unui specific al lunii august, aşteptându-ne la creşterea numărului de pacienţi din septembrie încolo. Cred că numărul pacienţilor va creşte nu doar din cauză că în mod normal toamna accentuează afecţiunile depresive ci şi pentru că efectele crizei şi ale scăderilor de salarii se vor simţi de acum încolo”, a explicat Biro Istvan.

În ceea ce priveşte vârstele celor cu afecţiuni nervoase accentuate, Biro Istvan a arătat că acestea sunt cuprinse între 30 şi 50 de ani în general, întreprinzătorii părând a fi cei mai afectaţi - acest fapt putând fi pus pe măsurile anticriză care pot pune capac unor afaceri şi investiţii.

Şeful Secţiei de Psihiatrie a mai precizat că în prezent aici lucrează doi medici, el exprimându-şi speranţa ca plecările masive din sistemul de sănătate să nu afecteze şi această secţie, chiar dacă ţări precum Anglia sau Danemarca oferă salarii între 5.000 şi 7.000 de euro medicilor psihiatri.

„Sper că nu va fi cazul la noi, această specializare fiind oricum una aparte deoarece necesită o foarte bună cunoaştere a limbii pacientului. Noi lucrăm în primul rând cu vorbirea şi auzul, căci pentru a ajuta un pacient psihiatric trebuie ca acesta să aibă încredere în medic şi asta se poate obţine doar prin vorbire”, a mai spus Biro Istvan.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.