Începe sezonul zilierilor
Numărul celor care lucrează „cu ziua” creşte de la o săptămână la alta
Numărul zilierilor covăsneni creşte de la o lună la alta, astfel că în ultimele 30 de zile la nivelul judeţului erau înregistrate aproape 3.000 de persoane care lucrează prin acest sistem. Iar odată cu venirea primăverii şi începerea muncilor agricole cifra va continua să urce.
Inspectorul din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Liliana Balmuş, ne-a declarat că în ultima lună în judeţ am avut 2.909 zilieri, în vreme ce 60 de firme au depus Registrul zilier la ITM. Potrivit lui Balmuş, este de aşteptat ca numărul zilierilor să crească în perioada următoare, aşa cum se întâmplă anual în perioada de primăvară. În plus, lipsa locurilor de muncă atrage după sine şi intrarea multor persoane în rândul zilierilor, oamenii reuşind astfel să mai facă rost de un venit cât de cât bunicel, în condiţiile în care un zilier poate câştiga şi câte 40-50 de lei pe zi, plus mâncare.
Modificări la Legea zilierilor
Liliana Balmuş a precizat că Legea 52/2011 a zilerilor a suferit mai multe modificări în urmă cu puţin timp, aducând câteva schimbări benefice. Astfel, de angajarea zilierilor în condiţiile legii pot beneficia, acum, nu doar persoanele juridice ci şi persoanele fizice prin PFA-uri. În plus, amenzile au devenit „mai relaxate”, legiuitorul ţinând cont de contextul situaţiilor în aşa fel încât o sancţiune care era strictă înainte, impunând o amendă de 10.000 de lei, de exemplu, acum poate fi apreciată „între 6000 şi 10.000 de lei”, în funcţie de mai mulţi factori. Legea aduce şi nişte clarificări clare, prin care se arată fără echivoc faptul că zilierii minori între 15 şi 16 ani pot munci cu acordul părinţilor sau tutorilor, fără a avea însă dreptul la muncă de noapte. Potrivit legii, zilierii pot lucra cu acest statut cel mult 90 de zile la un angajator.