Începe sezonul gripal și nu (prea) suntem vaccinați
Doar 2.700 de covăsneni, reprezentând 1,5% din populaţie, s-au vaccinat antigripal
Chiar dacă vremea rece din această perioadă reprezintă un risc ridicat de a dezvolta infecții respiratorii și e posibil ca oricând să avem un val de gripă, numai puțin peste 2.700 de covăsneni s-au vaccinat antigripal. Acest număr reprezintă 1,5% din populația județului, ceea ce este foarte puțin, conform directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, Antal Álmos.
Antal Álmos a declarat joi că în vreme ce în astfel de situații Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea a cel puțin 15% din populația unei țări, în România nici 3% din populație nu a făcut vaccinul.
Directorul medical al Spitalului a arătat că nici măcar angajații unităţii nu au făcut vaccinul antigripal, deoarece acesta fiind de fabricație chineză nu au avut încredere în eficacitatea sa.
„Practic, nu au avut încredere în vaccin. Acum ne aflăm la debutul sezonului gripal, iar numai 1,5% din populaţie a făcut vaccinul”, a spus Antal Álmos, care a recunoscut că nici el nu a făcut vaccinul.
De altfel, potrivit lui Antal, nici populația nu prea a avut încredere în vaccin, astfel că deși era gratuit prin cabinetele medicilor de familie, unii dintre cei care au vrut să le facă au cumpărat din farmacii vaccinuri de altă proveniență, contra sumei de 30 de lei bucata.
Pe de altă parte, se pare că nici Direcția de Sănătate Publică Covasna nu a dus o campanie foarte puternică de informare, după cum nici medicii de familie nu s-au învățat să anunțe fiecare pacient care le calcă pragul de utilitatea unor vaccinuri, nici măcar atunci când acestea sunt gratuite.
Conducerea Spitaluli Judeţean a anticipat însă faptul că se va intra într-un sezon gripal, astfel că la finele lunii ianuarie a suspendat pe perioadă nedeterminată vizitele la pacienții internați pe secțiile cu profil pediatric. Măsura a fost luată tocmai pentru a preveni răspândirea virozelor, pentru că se constatase deja o înmulțire a infecțiilor respiratorii atât în rândul populației cât și în cel al pacienților din spital. Măsura este încă activă, astfel că la secțiile de Pediatrie, Neonatologie, Boli infecţioase – copii, Psihiatrie pediatrică și Neurologie pediatrică vizitele sunt interzise.