ACTUALITATE 11 august 2010

Începători la înălţime pe Mont Blanc

de Monica Vrânceanu | 674 vizualizări
Participanţii la Expediţie au fost cinci persoane din Sfântu-Gheorghe fără experienţă în escaladări alpine, fiind conduşi de alpiniştii Tulit Zsombor şi Sztakics Jozsef. Participanții la cea de-a doua ediție a Expediției Mont Blanc pentru Începători „Secuii la înălțime” s-au întors acasă la începutul acestei săptămâni, după mai bine de o săptămână de aventuri montane. Expediția din acest an a fost condusă de alpinistul Tulit Zsombor, la aceasta luând parte cinci persoane selectate din rândul a 20 de doritori. Înainte de a pleca în cucerirea vârfului Mont Blanc, cei dornici de a participa la Expediție au fost instruiți timp de două luni prin participări la mai multe excursii în munții României, cățărat, dormit în corturi şi însuşirea tehnicilor de supraviețuire.

Participanţii la Expediţie au fost cinci persoane din Sfântu-Gheorghe fără experienţă în escaladări alpine, fiind conduşi de alpiniştii Tulit Zsombor şi Sztakics Jozsef.

Participanții la cea de-a doua ediție a Expediției Mont Blanc pentru Începători „Secuii la înălțime” s-au întors acasă la începutul acestei săptămâni, după mai bine de o săptămână de aventuri montane.

Expediția din acest an a fost condusă de alpinistul Tulit Zsombor, la aceasta luând parte cinci persoane selectate din rândul a 20 de doritori. Înainte de a pleca în cucerirea vârfului Mont Blanc, cei dornici de a participa la Expediție au fost instruiți timp de două luni prin participări la mai multe excursii în munții României, cățărat, dormit în corturi şi însuşirea tehnicilor de supraviețuire. În urma acestor activități, au fost selectați participanții, plecarea spre Mont Blanc având loc pe 30 iulie.

„A fost o experiență foarte interesantă, în care deşi unii dintre participanți nu au reuşit să ajungă pe vârf - din cauza slabei aclimatizări, toți ne-am simțit deosebit, având ocazia de a trăi clipe unice. Este vorba despre oameni simpli, care îşi doresc astfel de experiențe, iar pentru a reuşi să duci la capăt o astfel de dorință trebuie 60% voință, 20% şi mai multă voință şi 20% condiție fizică. Restul, cu un îndrumător bun, se învață, deci nu este imposibil pentru un neprofesionist să ajungă pe înălțimi”, a declarat experimentatul alpinist Tulit Zsombor.

Participanții la Expediție au fost Reinitz Erzsébet (52 de ani, întreprinzător), Vajda Tibor (39 de ani, întreprinzător), Bocz Attila (33 de ani, student), Szőcs Lajos (32 de ani, şef proiect), şi Horváth Sándor (28 ani, antrenor înot), ei fiind conduşi de alpiniştii Tulit Zsombor şi Sztakics Jozsef.

Fericire şi durere

Doi dintre participanți – Reinitz Erzsébet şi Bocz Attila – nu au reuşit să ajungă în vârful Mont Blanc (4810 m), oprindu-se la înălțimi între 3812 şi 4400 de metri, din cauza organismelor slăbite.

„Îmi plac natura şi muntele şi mereu mi-am dorit o astfel de expediție. Când am ajuns însă la 3800 de metri altitudine, nu am mai putut continua, fiind foarte slăbită. A fost însă o experiență foarte bună pe care sper s-o mai repet. Practic, când mă aflu sus pe munte sunt fericită”, a arătat singura femeie care a luat parte la Expediție, Reinitz Erzsébet. Nici Bocz Attila nu a reuşit să ajungă în vârf, oprindu-se la 400 de metri de acesta, tot din cauza organismului slăbit.

„A fost dureros să nu mai pot continua şi chiar am plâns”, a spus Bocz despre neşansa sa.

Neavând practic nicio experiență în alpinism, Vajda Tibor, Szőcs Lajos şi Horváth Sándor au reuşit, pe 6 august, să cucerească vârful Mont Blanc.

„Pentru mine această Expediție a fost un vis. Urmând sfaturile alpiniştilor, am reuşit să-mi împlinesc acest vis”, a explicat Horváth Sándor, unul dintre fericiții alpinişti începători care au ajuns pe vârful Mont Blanc.

Expediția a fost organizată de Asociația Alpin Sport şi Regio Radio, având ca scop promovarea alpinismului şi dorind să demonstreze că orice persoană sănătoasă poate atinge performanțe dacă beneficiază de antrenament şi un echipament adecvat.

„Intenția noastră a fost să arătăm că se poate, în condiții reale. De aceea nici nu am intrat în refugiile existente pe parcursul traseului, ci ne-am adăpostit în corturi, dorind ca participanții să guste din adevăratele trăiri ale alpinismului”, a mai spus Tulit Zsombor.

Pe perioada verii, Mont Blanc este escaladat zilnic de aproximativ 200 alpinişti amatori, putând fi considerat o ascensiune destul de uşoară pentru cineva bine antrenat şi obişnuit cu altitudinea.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
sorin nichiforiuc, 15 august 2010
felicitari la toata lumea
secuiul, 12 august 2010
"si romanii pot face fata incercarilor montane." Pă, dacăi secuiul poatye, apoi, românașul de ce sa nu!! Succes!
veteranul1, 11 august 2010
Rezultatele acestei ascensiuni vin si intaresc convingerea mea ca aproape oricine poate ajunge pe cele mai inalte varfuri. Modul in care Tulit Zsombor a pregatit echipa arata ca si romanii pot face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.