ACTUALITATE 7 septembrie 2022

În patru ani au fost preluați 200 de câini de pe străzile din Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 973 vizualizări

Din 2018 până în luna august a acestui an, de la Întorsura Buzăului au fost preluați 200 de câini de pe străzile orașului. Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân a fost în această perioadă delegat către Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc, iar acum se lucrează la partea birocratică pentru a prelungi contractul pe o perioadă de încă doi ani. Reprezentantul asociației, Forró Béla, spune că în acest timp a pus accent nu doar pe efecte, ci și pe cauzele fenomenului câinilor fără stăpân, discutând cu oamenii. Primarul orașului, Raul Urdă, a anunțat în ședința Consiliului Local din luna august că au fost date cinci amenzi de câte 3.000 de lei și 27 de avertismente proprietarilor de câini care au încălcat legea. 

Reprezentantul Asociației „Benji”, Forró Béla, ne-a spus că, înainte să semneze contractul cu primăria din Întorsura Buzăului, a făcut o evaluare din care reieșea că în jur de 100 de câini umblau liberi pe străzile din localitate. 

„Înainte să fac contractul, am făcut o evaluare la Întorsura Buzăului, pe toată raza localității, și erau peste 100-120 de câini liberi, necontrolați, pe spațiul public. Când am început contractul acolo, am încercat să aflu de unde vin acești câini. O parte dintre ei aveau proprietari. Primii câini pe care i-am capturat erau cu stăpâni. Ei s-au dus și au plătit revendicarea și au luat câinele înapoi acasă, că așa este legea. În primele șase luni am capturat undeva în jur de 60 de câini. După șase luni a început să se vadă rezultatul muncii mele”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Forró Béla.

El spune că a încercat să oprească apariția câinilor fără stăpân, tocmai pentru a nu pune autoritățile locale în situația în care să dea prea mulți bani din buget către acest serviciu. 

„Eu am lucrat mai mult pe fenomen. Ce înseamnă să lucrezi pe fenomen? Sincer să fiu, nu prea se lucrează așa în țara noastră. Să lucrezi pe fenomen înseamnă să oprești apariția câinilor comunitari pe spațiul public. Eu, când am văzut un câine pe spațiul public, scopul meu nu era să iau imediat acest câine, pentru că știam că nu o să găsim proprietarul și atunci primăria va trebui să plătească toate costurile, de la ridicare până la vaccinare, microcipare și așa mai departe (...). Nu este un preț mare, pentru că noi, fiind asociație non-profit, nu lucrăm pentru a face bani, deci la noi costurile nu sunt așa mari”, a explicat reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor „Benji”. 

Din totalul câinilor capturați în cei patru ani de la Întorsura Buzăului, 30% erau pui.

„În totalitate, au fost capturați 200 de câini în cei patru ani, din 2018 până în prezent. Undeva la 30% din acești câini capturați erau pui. Apăreau în cutii, cinci-șase câini dintr-o dată, mai ales în zona fostului târg de animale, unde e pârtia de schi”, a punctat Forró Béla. 

Amenzi pentru proprietarii de câini de la Întorsura Buzăului

Problema câinilor fără stăpân de la Întorsura Buzăului este un subiect des discutat în comunitate, mai ales pentru că o parte dintre oameni acuză primăria că nu face nimic pentru a rezolva problema. Primarul orașului, Raul Urdă, a anunțat în ședința Consiliului Local (CL) din 11 august că oamenii legii au început o serie de controale pentru a-i sancționa pe stăpânii care nu respectă legea și nu-și sterilizează și nu le pun microcip animalelor. 

Edilul a mărturisit că nu i se pare corect că instituția pe care o conduce este criticată pentru situația câinilor fără stăpân. 

„Poliția Animalelor a aplicat cinci amenzi de 3.000 de lei bucata și 21 de avertismente. Deci au luat treaba foarte în serios. Au găsit câini care sunt de rasă periculoasă și nu au fost declarați la poliție, deci trebuie declarați, n-au fost, le-au dat amendă pe loc. Celor care au fost mai maleabili și au înțeles le-au dat avertismente, celor care au sărit cu gura la ei le-au dat amenzi, așa am înțeles”, a spus primarul în timpul ședinței. 

El a precizat că verificările, care au fost făcute împreună cu un reprezentant al firmei care gestionează serviciul de ridicare a câinilor fără stăpân din oraș și cu un reprezentant al primăriei, au avut loc în gospodării și pe domeniul public. 

În acest moment, se lucrează la finalizarea prelungirii contractului cu Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji”, după cum a explicat și Raul Urdă în cadrul aceleiași ședințe. 

„Suntem acuzați la nesfârșit pe Facebook că primăria nu ridică câinii. Prețul de ridicare, după cum știți, a crescut foarte mult, după ultimul contract (...). Firma nu vrea să semneze contractul dacă nu acceptăm noul preț. Noul preț, care este extraordinar de mare, este 840 de lei, 700 de lei plus TVA, pentru un câine ridicat. Și este un preț... cel mai ieftin din țară, mai ieftin de atât nu găsim. Ăsta este prețul: 200 de lei transportul și capturarea, sterilizarea câinelui 270 de lei, microcipare și vaccinare încă ceva, hrană pentru 14 zile, cât trebuie să îl țină dânsul, angajații... Ăsta este prețul. Pe SEAP (n. red.: Sistemul Electronic de Achiziții Publice) România am căutat, nu găsim preț mai mic în țară”, a explicat edilul. 

„Eu ca primărie nu pot fi acuzată că nu iau câinii de pe stradă. Acesta este un efect al unei cauze care nu este a mea. Am avut o discuție cu toate instituțiile responsabile din domeniu: Poliția, Poliția Animalelor, medicii veterinari au obligația să verifice, să controleze acești câini. Din 200 de câini care au fost verificați doar doi au avut cip. De ce nu au cip câinii? Pentru că cei care sunt în domeniu nu-și fac treaba”, este de părere Raul Urdă. 

Cât despre mărirea tarifelor, Forró Béla spune că (și) prețurile din acest domeniu au crescut, de aceea este nevoie de o majorare. 

„Trebuie schimbate tarifele la acest contract pentru că, se știe foarte bine, prețurile cu care am început au fost schimbate de două ori: de 25% de fiecare dată. Deci din 2018 eu am făcut o majorare de 50%, dar se știe foarte bine că toate cheltuielile s-au mărit foarte mult. Vă spun o chestie simplă. Acum doi ani prețul pentru incinerarea unui kilogram era de 2,50, lei plus TVA, și din august e 7 lei plus TVA. Deci prețurile au urcat mult, mult, peste 100-120%, tarifele la cheltuielile pentru ridicarea unui câine”, a explicat reprezentantul Asociației „Benji”. 

Care este situația la nivel județean

De la începutul anului, Poliția Animalelor din județ a aplicat 137 de sancțiuni contravenționale, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Covasna transmis la solicitarea CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

„Pe parcursul acestui an, polițiștii din cadrul B.P.A. Covasna au aplicat un număr de 137 de sancțiuni contravenționale proprietarilor și/sau deținătorilor de câini pentru diverse motive, dintre care 19 sancțiuni pecuniare (amenzi) și 118 avertismente. 

Sancțiunile contravenționale mai sus menționate au fost aplicate în toate zonele din județ, atât în localități urbane, cât și localități rurale”, conform răspunsului primit de redacția noastră. 

Pe parcursul anului 2022, până în prezent, polițiștii au primit 18 reclamații. 

„De la începutul anului 2022, polițiștii de la B.P.A. Covasna au primit spre verificare un număr de 18 petiții și, în urma constatărilor proprii, au înregistrat un număr de 27 de sesizări din oficiu”, conform IPJ Covasna. 

În același răspuns, se menționează că Poliția Animalelor din Covasna a fost prezentă la evenimente (expoziții, concursuri canine sau de cabaline) pentru a împărți pliante prin care oamenii să afle care este legislația în domeniu, astfel încât să respecte legea. Mai mult, aceștia au fost prezenți și la o ședință a unei asociații de proprietari din Sfântu Gheorghe, unde le-au prezentat stăpânilor de animale ce obligații le revin.

Între timp, și autoritățile din Ghelința caută o firmă care să preia serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din localitate. Primarul, Ilyés Botond-János, spune că ar fi nevoie de ridicarea a 30-40 de câini din comuna pe care o conduce. 

Este important de urmărit cum evoluează situația câinilor fără stăpân din Întorsura Buzăului și nu numai, pentru că Forró Béla este de părere că, dacă oamenii vor vedea că nu se mai ocupă nimeni de preluarea câinilor de pe stradă, este posibil ca aceștia să revină la vechile obiceiuri, lăsându-și din nou animalele libere. 

În august 2018, Primăria Întorsura Buzăului a încheiat un contract, valabil timp de patru ani, cu Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc. 

Acesta prevedea „delegarea prin concesiune a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân al orașului Întorsura Buzăului pe o perioadă de 4 ani”. Contractul stabilit atunci arăta, potrivit SEAP, că anual pot fi preluați de pe străzile din Întorsura Buzăului câte 80 de câini. Pentru fiecare, Primăria trebuia să plătească 314 lei. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Didi Hughe, 8 septembrie 2022
Oameni iresponsabili si needucati. Nu arunci un caine sau un pui de caine in strada, ca nu il mai vrei si gata. Am si eu un catel, un Samoyed, dar inainte sa il iau m-am interesat despre rasa, am citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.