Horia Grama (PSD): Vom colabora cu UDMR pentru stabilitatea țării
Deputatul Horia Grama spune că UDMR poate emite pretenții pentru unele deconcentrate și postul de subprefect, dar nu pentru cel de prefect
Liderii locali ai fostei USL, deputatul PSD Horia Grama și senatorul PNL Marius Obreja, nu par foarte afectați de ruperea Uniunii și susțin că sunt pregătiți de orice ar urma. Asta chiar dacă pentru PSD înseamnă colaborarea cu UDMR și pentru PNL înseamnă pierderea postului de subprefect, probabil, precum și a altor funcții de la unele deconcentrate.
„Ţara trebuie totuși condusă”
Deputatul PSD Horia Grama ne-a declarat că actuala situație de pe scena politică este doar rezultatul voinței PNL, care a insistat să rupă USL. În opinia lui Grama, liberalii sunt singurii responsabili de actuala situație, dovedind că nu s-a putut conta pe ei pentru stabilitatea țării. În ceea ce privește ceea ce va urma, Horia Grama a admis că nu este un simpatizant al UDMR, însă, contrar unor declarații de acum câteva luni, în care respingea categoric o guvernare alături de Uniune, acum susține că „țara trebuie totuși condusă”.
„Cred că vom ajunge să colaborăm și local (cu UDMR, n.r.), pe chestiuni care țin de administrație și dezvoltare. Dar subiecte precum autonomia teritorială nu sunt de discutat, ci rămân tot discuții care ne despart”, a spus Horia Grama.
În ceea ce privește schimbările pe care le va aduce intrarea UDMR la Guvernare, Grama a admis că în cele din urmă ar fi firesc ca UDMR să dorească postul de subprefect, în condițiile în care actualul subprefect de Covasna, Georgeta Gheorghiu, a fost propunerea PNL, care acum nu mai e la guvernare. Deputatul a respins însă posibilitatea ca UDMR să ajungă să ia funcția de prefect, menționând că în cazul intrării la Guvernare, Uniunea va putea prelua funcții la deconcentrate care au revenit până acum liberarilor.
„Vom vedea… așteptăm rezultatul negocierilor și sunt sigur că ne vom putea plia pe situația dată”, a mai spus Horia Grama.
PNL se așteaptă la ce-i mai rău
Liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a ținut să fie ceva mai rezervat în declarații. Arătând că până acum colaborarea la nivel local în cadrul USL a fost mai degrabă una „civilizată”, a apreciat că în perioada următoare se așteaptă „la o schimbare a discursului din partea PSD”.
„Cred că PSD, respectiv domnul Grama, și liderii UDMR locali se vor înțelege ca apa cu untdelemnul, mai ales dacă ținem cont de discursurile de nu demult ale liderului PSD vizavi de unguri. Și mai cred, totodată, că nu vor avea nicio milă față de ceea ce înseamnă oamenii PNL aflați în diverse posturi ale instituțiilor. Adică mă aștept să pună în aplicare toată procedura schimbării de guvernare”, a mai spus Obreja.
UDMR vrea drepturi și libertăți, nu mită politică
În ceea ce privește liderii UDMR, aceștia au declarat că așteaptă în primul rând să vadă exact termenii în care se vor finaliza negocierile. Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat pentru Agerpres că „Uniunea nu poate fi cumpărată cu săli de sport şi drumuri”.
„Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea cumpăra politic cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne interesează principiile. Mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judeţene şi cele naţionale (ale comunităţii maghiare – n.r). Noi spunem de 20 de ani şi mă bucur că şi domnul Ponta a înţeles exact situaţia. UDMR nu este un partid politic, ci o organizaţie care reprezintă o comunitate etnică în România. Noi întotdeauna am spus că UDMR trebuie tratată altfel decât un partid politic şi mă bucur că domnul Ponta nu numai că a înţeles acest lucru, dar într-adevăr, în ultimii doi ani de zile, a avut şi gesturi corecte, pozitive faţă de comunitatea maghiară (…)”, a declarat Tamás Sándor pentru Agerpres.
În aceleași declarații, liderul UDMR Covasna a amintit de faptul că la nivel local relația cu guvernarea USL nu a fost una tocmai bună, în condițiile în care reprezentantul Guvernului în teritoriu (Prefectura – n.r.) a intentat primăriilor și instituțiilor reprezentate de UDMR 54 de procese administrative, pe chestiuni ce țin de simbolurile naționale ale comunității maghiare – steaguri, însemne etc.