ACTUALITATE 5 februarie 2014

Finanțarea per capita readuce directorii de şcoli la catedre

de Monica Vrânceanu | 555 vizualizări

Mai mulți directori de instituţii școlare din județul Covasna – și pe lângă ei și alte cadre didactice, ar putea fi afectați de o nouă prevedere apărută în legea Bugetului fondurilor de salarii din Învățământ, care spune că degrevările parțiale de normă pot fi până la patru ore din normă sau post didactic. Astfel, 80 de directori și 55 de directori adjuncți din județ ar putea fi afectați, într-un fel sau altul, de această prevedere a legii.

Inspectorul școlar general al județului, Keresztély Irma, a declarat că totul pornește de la costul standard per elev, care în prezent este de 2.492 de lei și care trebuie să asigure fondul de salarii într-o școală printr-o procedură simplă: numărul copiilor dintr-o școală se înmulțește cu această cifră, iar suma totală reprezintă fondul de salarii.

Degrevare mai mică de la ore

Legea prevede că dacă școala nu se încadrează în buget, atunci degrevarea directorilor la norma de predare poate fi până la patru ore din norma totală – norma totală pentru profesori fiind de 18 ore săptămânal. Practic, asta înseamnă că începând din ianuarie 2014, directorii care nu se încadrează în bugetul astfel calculat trebuie să presteze o activitate de 14 ore la catedră.

„La nivelul IȘJ, discutând inclusiv cu directorii, am făcut un scenariu și calcule, să vedem ce înseamnă aplicarea acestui articol de lege, ca să nu fim prinși pe picior greșit dacă nu se modifică ceva, astfel ca directorii să nu trebuiască să dea niște bani înapoi. Când am luat act de această lege, am făcut un studiu la nivelul județului: avem 25 de directori și directori adjuncți la care orele din normă au fost repartizate cadrelor didactice titulare din școală, pentru completare de normă. Dacă se aplică legea, orele trebuie retrase și găsite alte soluţii – adică să li se dea alte ore, de la alţii – dar de unde? Care e directorul care va ceda ore pentru o persoană din altă școală…? Acesta e rolul IȘJ, să medieze, să consilieze, căci decizia le aparține. Mai avem opt directori care au posturi în altă unitate de învățământ, detașați din școala proprie – pentru aceștia nu se poate completa norma până la 14 ore, că nu e de unde, decât dacă revine în școala proprie, unde pe post e probabil cineva – și atunci începe o cascadă pe mai multe persoane. Plus 32 de situații în care postul directorului e ocupat de suplinitori calificați care vor fi afectați total sau parţial – așa că unii pot ajunge șomeri”, a explicat Keresztély.

Legea a fost dată, dar nimeni n-o lămurește

Potrivit acesteia, IȘJ a depus un memoriu la mai multe instituții, însă în aproape o lună nu s-a primit niciun răspuns, pentru a se oferi soluții sau sugestii.

„Sunt directori care au înțeles articolul de lege și au găsit soluții pentru a-l pune în aplicare, iar alți directori amenință cu demisia. Eu nu pot însă forța mâna nimănui, nu oblig pe nimeni să facă așa sau altfel. Am zis să așteptăm să vedem poziția Ministerului Educației, cum s-a gândit mai concret, dar tare mi-e teamă că nu vom primi soluții pozitive. O lege nu poate fi interpretată ci aplicată – sigur, unii zic că avem mii de legi care nu sunt aplicate. Dar responsabilitatea e a directorilor. Eu i-am rugat să se gândească, să găsească soluții, pentru că nu e totuna care e calitatea învățământului. IȘJ a recomandat așteptarea unor precizări de la Minister – acestea sunt necesare pentru că dacă nu dă o adresă de aplicare, atunci vor fi unele județe care vor aplica legea, altele nu, fiecare va interpreta. Și nu e corect ca cei care sunt verticali să lucreze într-un fel, iar alții să facă precum vor”, a mai spus Keresztély Irma.

Șefa IȘJ a mai ținut să sublinieze că finanțarea per capita nu este neapărat un lucru bun, tocmai pentru că nu ține cont de calitatea cadrelor didactice care, la rândul lor, beneficiază de diverse plusuri la salarii, în funcție de calificări. Keresztély consideră că finanțarea ar trebui făcută după alte principii, mai realiste, mai ales că există deja țări în care s-a dovedit că finanțarea per capita nu e una viabilă și s-au găsit alte formule.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.