Filmul „Haiducii” și discuții cu actorul Ion Besoiu la cea de-a III-a ediție APChat
Întâlnirile APChat au devenit deja o obișnuință pentru publicul din Sfântu Gheorghe, dornic să stea față în față cu personalități marcante din lumea culturală, artistică sau științifică din România. După succesul remarcabil al primei ediții a întâlnirilor APChat, în care Alexandru Mironov a înfățișat o lume a viitorului pe cât de ciudată, pe atât de interesantă, a urmat o ediție în care prăpastia dintre generații a fost dezbătută cu umor de Aurora Liiceanu, care s-a bucurat de aprecierea unui număr mare de tineri și adulți, care cu greu au încăput în amfiteatrul UBB Sfântu Gheorghe.
Următoarea ediție, programată pentru joi, 26 noiembrie, va fi cel puțin la fel de interesantă. Dat fiind faptul că, la numai câteva zile după eveniment, România sărbătorește ziua istorică de 1 Decembrie, tema aleasă va fi raportată la istorie. Evenimentul nu va fi însă o demonstrație clasică de patriotism sau naționalism, ci va consta într-o întâlnire cu Ion Besoiu, unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți actori români, care a fost distribuit într-o multitudine de filme istorice, precum „Neamul Șoimăreștilor”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul” sau „Haiducii”, dar și în ecranizări celebre cum sunt „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” și „Ultima noapte de dragoste”.
Devenit celebru după rolul de căpitan al corabiei Speranța, din binecunoscutul serial „Toate pânzele sus”, Ion Besoiu a jucat în cariera sa alături de nume mari ale cinematografului și teatrului românesc între care Jean Constantin, Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Toma Caragiu, Marin Moraru, Marga Barbu, Florin Piersic, Colea Răutu, Tamara Buciuceanu, Gheorghe Dinică, Leopoldina Bălănuță și Dem Rădulescu. Despre acești oameni valoroși ai filmului românesc și despre felul în care, prin meseria şi prin felul în care și-au jucat rolurile în filmele istorice, și-au pus amprenta asupra felului în care ne raportăm la personalitățile marcante ale istoriei va vorbi Ion Besoiu la cea de-a treia ediție APChat, a cărei temă este „Influența filmului istoric asupra modului de percepție a figurilor istorice”.
„Nu cred că sunt singurul copil pe care l-a fascinat Mihai Viteazul și care l-a asociat cu chipul lui Amza Pellea. Nu cred, de asemenea, că aceste filme nu au contribuit măcar puțin la conștiința națională a fiecărui tânăr din generația mea, fără să mă transforme într-un naționalist feroce. Astăzi ele sunt ușor desuete, acuzate pe alocuri de idealizarea sau modificarea unor realități istorice. Dar cred că și generațiile de azi trebuie să le vadă, să le discute și să extragă din ele acele informații și trăiri care merită asumate. În plus, ele pun în evidență talentul și priceperea unor actori dintr-o generație extraordinară. Dintre ei Ion Besoiu este o figură absolut memorabilă și mă bucură că îl putem avea alături de noi. Obișnuim prea des să celebrăm marii actori români abia după ce nu mai sunt printre noi. Vă invit cu mare entuziasm la acest eveniment!”, a spus președintele Asociației pentru Comunitate, Daniel Șanta.
Evenimentul va fi găzduit și de această dată de amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai – Extensia Sfântu Gheorghe, joi 26 noiembrie. Spre deosebire de celelalte ediții, aceasta va începe mai devreme, de la ora 17:00, cu proiecția filmului „Haiducii”, care va fi urmată de obișnuita sesiune de discuții cu invitatul, începând cu ora 18.30. Intrarea este liberă.