ACTUALITATE 28 ianuarie 2014

Elevii de la CNMV, informați cu privire la piața muncii și ajutorul de șomaj

de Monica Vrânceanu | 758 vizualizări

Câteva zeci de elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe au asistat marți la o prezentare legată de piața muncii și oportunitățile pentru absolvenți. Prezentarea a fost susținută de directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta le-a vorbit liceenilor despre drepturile pe care le vor avea odată cu absolvirea liceului, ceea ce înseamnă că pe baza diplomei de absolvire și până la începerea unei facultăți ori integrarea pe piața muncii, aceștia vor putea beneficia de o indemnizație lunară de șomaj  de 250 de lei, vreme de jumătate de an.

Voluntariatul compensează lipsa de experienţă

Kelemen le-a explicat adolescenților că piața muncii s-a modificat radical în ultimii ani, iar experiența cerută permanent de angajatori – inclusiv unor absolvenți, poate fi compensată prin serviciile de voluntariat în care aceștia se pot implica pe durata școlii. În plus, directorul AJOFM le-a arătat tinerilor că termenul de „șomer” nu mai poate fi considerat unul rușinos în aceste vremuri de instabilitate economică, atrăgându-le atenția că un astfel de statut nu trebuie însă transformat într-o stare prelungită. Elevii au aflat și despre capcanele pieței muncii, precum și de munca la negru sau la gri, care poate fi mulțumitoare pe moment dar aduce mari probleme pe termen lung – de exemplu un salariu mai mic pe hârtie decât cel din mână, face ca la acumularea punctului de pensie fostul salariat să obțină o sumă din care abia se va putea descurca la bătrânețe.

Intalnire elevi CNMV cu AJOFM ianuarie 2014 - 5

Cred că este important ca fiecare tânăr să cunoască aceste lucruri, să înțeleagă că viitorul său îndepărtat depinde și de ceea ce alege să facă acum, în viitorul imediat. Tinerii de azi pot dobândi multe cunoștințe, pot urma școli înalte și apoi pot alege să nu rămână în țară. Europa e îmbătrânită și are nevoie de tinerii noștri, iar în condițiile în care un medic rezident ajunge să câștige 1.300-1.500 de lei cu gărzi și alte eforturi, același medic poate câștiga peste 1.000 de euro într-o țară europeană. Și nu e greu de ghicit ce va alege majoritatea. Nu sunt pentru plecarea tinerilor, însă cred că e normal ca ei să știe ce posibilități au”, a mai spus Kelemen Tibor.

Reacțiile liceenilor au fost destul de limitate și doar unul dintre cele câteva zeci a pus întrebări – iar acestea au fost legate de perioada pentru care poate cere un absolvent ajutorul de șomaj.

Nu cred că voi ajunge să cer șomaj, căci după terminarea liceului, fiind la o clasă de Pedagogic, am de gând să mă angajez în sistem”, ne-a spus o tânără, arătând că salariile mari din afara țării nu o motivează încă să părăsească pedagogia, pentru care simte că are vocație.

Un tânăr de 18 ani, elev într-o clasă cu profil real, ne-a spus însă că intenționează să aplice pentru un loc într-o universitate europeană și că, dacă va fi admis, nici nu se gândeşte la găsirea unui job în România.

Întâlnirea tinerilor cu directorul AJOFM s-a încheiat cu promisiunea unei colaborări reciproce pe viitor, Kelemen Tibor anunțându-i că ușa biroului său va fi mereu deschisă pentru a le oferi informații și ajutor, în caz de nevoie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.