ACTUALITATE 5 ianuarie 2014

Ecologiștii covăsneni, îngrijorați de forajele de la Comandău

de Székely Emőke | 1162 vizualizări

utilaje gaze de sist comandau covasna ianuarie 2014 - 2

Grupul „Indigo” monitorizează atent activităţile din zonă

Membrii grupului „Indigo”, ecologiști care se opun vehement și construirii fabricii de cherestea de la Reci, spun că monitorizează atent tot ce se întâmplă în zona Covasna – Comandău, unde la sfârșitul anului trecut au apărut câteva convoaie agabaritice care transportau componentele unei sonde de forare. Unul dintre membrii „Indigo”, Toró Attila, spune că deocamdată nu știe exact ce se caută la Covasna.

Într-un comunicat emis de „Indigo”, ecologiștii spun că această problemă nu e atât de simplă pe cât pare a fi la prima vedere, pentru că pe lângă impactul acestei investiţii asupra mediului, ne ciocnim şi de interesele comunităţii, care nu sunt clar conturate.

„Credem că în cazul forării de explorare din Comandău e vorba „pur şi simplu de neglijenţă. Întrebările din jurul forajului de la Comandău îndreaptă atenţia asupra defrişărilor iresponsabile, fiindcă aceasta greu se poate numi gospodărire a pădurilor. Cei 9000 metri pătraţi de pădure defrişată pentru forarea amintită este o picătură pe lângă celelalte măcelăriri de păduri, care se găsesc în jurul părţii numite Manişca Mare, aflată la 20 km de Comandău. Drumul forestier – bine întreţinut – în mai multe locuri este apărat de ziduri de sprijin, care apără drumul faţă de alunecările de teren. Acest fapt ne face să înţelegem că aici extracţia nu este planificată pentru doar una-două zile” – se arată în comunicatul menționat.

Ecologiștii spun că deocamdată nu le este clar ce anume va căuta firmă din Ploiești la Covasna, însă își fac griji cu privire la impactul pe care îl va avea această activitate industrială asupra mediului.

„Decizia guvernamentală nr. 544/2009, care hotărăşte asupra clasificării lucrărilor de forare exploratoare, nu consideră că ar fi obligatorie efectuarea evaluării impactului asupra mediului în cazul acestor forări de explorare, aceasta fiind impusă numai în cazul în care cantitatea de petrol extras pentru comercializare depăşeşte 500 de tone, iar în cazul gazelor naturale, numai dacă gazul extras zilnic depăşeşte cantitatea de 500.000 de metri cubi. Pe de altă parte, legea permite solicitarea efectuării studiului de impact şi audierea comunităţii în cazul executării oricărui proiect industrial, dacă acesta are efecte dăunătoare asupra mediului. Trebuie să constatăm faptul că aici, la câţiva metri de cursul pârâului Bâsca-Mică vor începe o activitate industrială, care – în cazul unei eventuale poluări masive – periclitează direct flora şi fauna pârâului şi ameninţă vietăţile din zonele apropiate. Cu sonda Greşu 4000 forarea de explorare se va efectua la adâncimea de 3650 metri. După părerea directorului biroului de protecţie a mediului şi al prefectului ţinta este căutarea rezervelor de petrol. Dar nebunia de extracţie a gazelor de şist, care se extinde tot mai mult în ţară, ne stimulează să monitorizăm în continuare, cu atenţie, cazul de la Comandău, din moment ce nici Consiliul Judeţean şi nici APM Covasna nu consideră că este importantă informarea comunităţii afectate” – scriu membrii Grupului „Indigo”.

Cu privire la această problemă, atât Prefectura Covasna, cât și Agenția Pentru Protecția Mediului Covasna spun că în zona Covasna – Comandău se efectuează foraje pentru petrol, similar cu cele de la Ghelința, și nu se caută gaze de șist.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
jder, 7 ianuarie 2014
I-mi pare rau si sunt tare mahnit cand foarte multa lume se dau specialisti si mai spun ca au lucrat in domeniul petrolier ca stiu ce sunt gazele de sist.Pentru cultura generala sa se ia aminte ca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.