ACTUALITATE 10 aprilie 2014

DSVSA Covasna începe controalele de Paște

de Monica Vrânceanu | 911 vizualizări

Inspectorii vor ajunge în piețe și magazine, dar și la producători

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna încep controalele privind protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor, odată cu intrarea în linie dreaptă a pregătirilor pentru Paște. Directorul DSVSA, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că aceste controale vor viza respectarea condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, piețe, unități de tăiere, procesare, depozitare și comercializare, precum și în magazinele alimentare. Controalele au început deja și se vor finaliza abia în Sâmbăta Mare, pe 19 aprilie.

Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente la nivel local sau județean, pentru a organiza împreună inspecții de control.

Cărnurile, transportate și comercializate după reguli stricte

Controalele vor avea în vedere animalele destinate sacrificării, fermele și exploatațiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum și operatorii din domeniul alimentar, care vor trebui să dețină autorizare/înregistrare sanitar-veterinară. Se va verifica dacă animalele destinate sacrificării au o stare de sănătate conformă, dacă s-au respectat regulile de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii. Transportul mieilor pentru tăiere va fi făcut doar cu mijloace autorizate, alături de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate și doar în cazuri excepționale se va face în spații amenajate temporar, organizate în condițiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitar-veterinară, astfel că acestea vor fi situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor. Important de știut e că sacrificarea în spații temporar amenajate se va face doar între 11 și 19 aprilie, între orele 6 și 17.

Marcarea carcaselor de miei va respecta prevederile legale referitoare la marcarea și certificarea sanitar-veterinară, iar cele rezultate în urma sacrificărilor în spații amenajate temporar va conține o marcă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA.

Sunt controlate inclusiv ouăle, brânzeturile și peștele

Producătorii și comercianții ouălor pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare trebuie să fie înregistrate, iar ouăle se transportă numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, fiind marcate cu codul producătorului. Micii producători care comercializează lapte și brânzeturi în piețe trebuie să fie înregistrați la DSVSA, deținând carnete de sănătate pentru animalele de la care provine laptele. Brânzeturile vor fi expuse la vânzare în spațiile special amenajate din piețe, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat. Spațiile și locurile de comercializare a peștelui și altor produse din pescuit trebuie de asemenea înregistrate sanitar, iar la transport și comercializare se va folosi gheață pentru menținerea temperaturii și prospețimii; această gheață se va obține doar din apă potabilă.

În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată nu sunt respectate condițiile pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea de comercializare până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancțiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cumpărătorilor”, a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Directorul DSVSA a menționat că în această perioadă se asigură permanență atât la sediul instituției din Sfântu Gheorghe cât și la circumscripţiile din restul orașelor, precum și prin medicii veterinari oficiali zonali – iar asta înseamnă că programul de lucru va fi asigurat și în zilele de sâmbătă și duminică, consumatorii putând sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Numărul de telefon al DSVSA este 0267-351712 în timpul programului de lucru, iar în afara acestuia pentru cazuri urgente 0722.700.699 – Sikó Barabási Sándor, sau 0730.025.522 – Nemes Imre.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 11 aprilie 2014
"controalele privind protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor" le faceti numai de Paste si de Craciun ?! In rest, nu va intereseaza "sa protejati sanatatea si sa respectati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.