ACTUALITATE 9 noiembrie 2018

Drapelul României, înălțat pe catargul inaugurat în curtea CNMV

de Iulia Drăghici - Taraș | 1934 vizualizări

Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Școlii și a patronului spiritual al instituției

Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe a punctat un moment deosebit în Anul Centenarului, printr-un eveniment desfășurat, joi, 8 noiembrie a.c. în curtea unității de învățământ. Aici, alături de bustul lui Mihai Viteazul, patronul spiritual al școlii, s-a sfințit și inaugurat un catarg, pe care s-a înălțat un drapel al României.

A fost o zi cu adevărat de sărbătoare pentru că s-a cântat, s-a dansat, s-au citit și recitat poezii patriotice, dar nu înainte ca toți cei prezenți, cu mic, cu mare, să-și înălțe privirile spre cerul albastru fără pic de nor. Aici, în vârf de catarg, s-a instalat simbolul cel mai de preț al României, tricolorul albastru, galben și roșu.

Un moment aparte l-a constituit dezvelirea şi înălţarea pe catarg a steagului tricolor. Probabil că mulţi dintre noi şi dintre cei care vor veni după noi se întreabă şi se vor întreba de ce am ales să ridicăm un catarg pe care să înălţăm steagul tricolor chiar în curtea şcolii? Ştim că de-a lungul timpului, Şcoala şi Biserica au fost instituţiile de bază ale oricărei naţiuni şi care au conlucrat în formarea şi dezvoltarea noilor generaţii. Fiind o instituţie de bază în comunitatea noastră, unde tinerele generaţii se formează şi învaţă primele lecţii de istorie, unde figura voievodului Mihai Viteazul este păstrată la loc de cinste şi unde s-a dezvoltat un important centru de educaţie şi cultură, în An Centenar, cu toţii am considerat că este un gest oportun şi de respect faţă de valorile naţionale ale poporului român, acela de a înălţa un steag tricolor, care de-a lungul timpului a reprezentant un îndemn la libertate şi unitate”, a declarat amfitrioana evenimentului, directoarea adjunctă de la CNMV, Maria Băilă, în debutul acțiunii.

La evenimentul de joi dimineața au luat parte prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, inspectorul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Marcela Ștefu, preoți din Sfântu Gheorghe, dar și profesori și elevii unității de învățământ, precum și câțiva părinți.

Activităţile noastre de astăzi au avut o multiplă semnificaţie: aceea de a celebra, de a omagia, de a comemora, de a rememora şi de a nu uita să păstrăm vie memoria înaintaşilor noştri. Săptămâna aceasta ne-am propus, ca pe lângă activităţile organizate în cadrul Săptămânii „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, să organizăm o serie de activități, atât dedicate Anului Centenar, cât şi evenimentelor pe care noi le marcăm an de an.

În fiecare an, prima săptămână din luna noiembrie o dedicăm zilelor şcolii şi patronului nostru spiritual – Voievodul Mihai Viteazul, care la 1 noiembrie 1599, după strălucita victorie de la Şelimbăr, intra în Alba Iulia şi punea bazele primei uniri politico-teritoriale a tuturor românilor.

În acelaşi timp, astăzi, 8 noiembrie 2018, ne-am bucurat de marea Sărbătoare a Sfinţilor Mihail şi Gavriil, vestitorii voii lui Dumnezeu, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Împărăţia lui Dumnezeu. Această sărbătoare, este pentru noi, an de an, un bun prilej de pomenire şi slăvire a patronului nostru spiritual – domnitorul Mihai Viteazul. În acest cadru de totală sărbătoare, ne-am amintit de strigătul copilului din Lancrăm – „Trăiască România dodoloaţă!”, strigăt care acum 100 de ani a devenit realitate”, a mai spus Maria Băilă.

Sărbătoarea a continuat cu un program cultural-artistic care a aparţinut în totalitate elevilor colegiului, cu o scurtă slujbă de pomenire a înaintaşilor şi nu în ultimul rând cu un concert susținut de Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, în sala de festivități a Colegiului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.