COMUNICATE 4 iulie 2011

În fiecare zi sărbătorim ziua oraşului

de Székely Emőke | 1014 vizualizări
Interviu cu organizatorul lanţului de evenimente "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani", Gombos Zoltán Sfântu Gheorghe împlineşte anul acesta 550 de ani de atestare documentară ca şi oraş, iar Primăria organizează evenimente pe tot parcursul anului în cinstea aniversării, Consiliul Local Sfântu Gheorghe alocând 200.000 lei din bugetul local în acest scop. Programele se încadrează în trei categorii distincte: culturale, creativ interactive şi distractive (muzică, sport), prin care organizatorii speră să implice cât mai mulţi cetăţeni ai

Interviu cu organizatorul lanţului de evenimente "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani", Gombos Zoltán

Sfântu Gheorghe împlineşte anul acesta 550 de ani de atestare documentară ca şi oraş, iar Primăria organizează evenimente pe tot parcursul anului în cinstea aniversării, Consiliul Local Sfântu Gheorghe alocând 200.000 lei din bugetul local în acest scop. Programele se încadrează în trei categorii distincte: culturale, creativ interactive şi distractive (muzică, sport), prin care organizatorii speră să implice cât mai mulţi cetăţeni ai oraşului. Despre tot ce a avut loc până acum, dar şi despre ce va urma, am stat de vorbă cu unul dintre organizatori, Gombos Zoltán.

 

Încep cu o întrebare personală - ce înseamnă pentru tine Sfântu Gheorghe, să fii locuitor al acestui oraş? Care este lucrul pentru care te mândreşti cu acest loc?

– M-am născut în Sfântu Gheorghe, este normal să fiu mândru de oraşul meu natal, mă leagă multe amintiri de acest loc. Esenţa lanţului de evenimente dedicate împlinirii a 550 de ani de la prima atestare documentară ca şi oraş a municipiului Sfântu Gheorghe nu este după părerea mea ceea ce arătăm lumii din oraşul nostru, ci acela ca cei din Sfântu Gheorghe să cunoască oraşul, să trăiască aici cu ochii deschişi, să îşi cunoască vecinii, să conştientizeze toate lucrurile pe care acest loc le oferă şi să descopere posibilităţile de aici. Scopul final ar fi acela ca toată lumea să simtă acest loc ca fiind al lui, să facă ceva pentru el pentru că ceea ce face fiecare cetăţean pentru acest oraş, face de fapt pentru el însuşi.

 

Cum ţi s-au părut evenimentele care au avut deja loc? Care dintre ele s-a bucurat după părerea ta de cel mai mare succes?

– Deschiderea lanţului de evenimente a avut loc pe 30 martie, când publicul a avut parte nu de un eveniment, ci au urcat pe scenă reprezentanţi de marcă a mai multor sfere ale societăţii: muzică, artă, teatru, sport. Scopul nostru a fost atunci acela de a le arăta tuturor cât de diversificată este viaţa culturală a oraşului, am vrut ca oamenii să vadă cât de multe posibilităţi ascunde Sfântu Gheorghe. Această deschidere am legat-o cu o acţiune de a oferi cadouri simbolice oraşului, aceste daruri fiind primite de către primarul oraşului, Antal Árpád, iar fiecare cetăţean a primit în schimb o insignă cu inscripţia "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani". Am organizat ture de cunoaştere a oraşului împreună cu Kisgyörgy Zoltán, la care au participat tineri şi bătrâni deopotrivă, la cele două ture organizate până acum au participat peste 100 de persoane. Cea mai mare provocare până acum a fost organizarea corului cu 550 de membri. A trebuit să coordonăm evenimentul în aşa fel încât toate corurile din oraş să poată fi prezente în centru unde au cântat împreună, iar acest lucru a fost o premieră în istoria oraşului.

 

În aceste programe sunt implicaţi atât copii, cât şi adulţi. Cum aţi reuşit să îmbinaţi evenimentele în aşa fel încât toate categoriile de vârstă să găsească ceva pe gustul lor?

– Se întâmlpă să fie şi suprapuneri în programe, dar ne-am străduit să organizăm câte ceva pentru toată lumea, iar reacţiile de până acum au fost pozitive. De asemenea ne străduim ca evenimentele să fie de calitate, să dăm ceva nou oraşului, dar în acelaşi timp să îi facem pe locuitori să se simtă mândri de acest loc. Un alt aspect important este acela că suntem deschişi, orice locuitor poate veni cu idei, am primit deja câteva planuri de programe, dintre care aş numi unul, concursul de sculptură "Oraşul Balaurilor", care este în curs de organizare, dar trebuie ştiut faptul că nu este o iniţiativă a Biroului de Imagine, ci a cetăţenilor.

 

Ce expoziţii au avut loc până acum şi până când vor putea fi vizitate?

– Aş menţiona expoziţia fotografilor Bortnyik György şi Bartha Árpád, al cărei vernisaj a avut loc pe data de 24 iunie şi va fi deschisă până pe 22 iulie în Casa cu Arcade. Lucrările celor doi fotoreporteri prezintă oraşul în anii ’70-’80. Ca şi continuare, vom organiza în septembrie o altă expoziţie a fotografilor Henning János şi Vargyasi Levente, care vor prezenta faţa oraşului de acum. La mijlocul acestei luni va avea loc şi o expoziţie a unor artişti plastici locali în aer liber, în centrul oraşului. Să nu uităm nici de următoarea fază a concursului de sculptură "Oraşul Balaurilor", în urma căruia creaţiile alese de juriu vor putea fi admirate de publicul larg, acestea urmând să fie expuse în mai multe locuri din oraş. Avem în plan pentru această vară şi o expoziţie de prezentare a cetăţenilor de onoare ai oraşului. La această expoziţie cei interesaţi vor putea vedea portretele acestor personalităţi, dar vor putea afla şi informaţii despre cum au contribuit ei la dezvoltarea oraşului.

 

Primăria organizează o strângere de fonduri pentru reproducţia statuii Sfântului Gheorghe de la Praga. Cum pot contribui oamenii de rând, şi care este atitudinea lor faţă de această strângere de fonduri?

– Primăria a comandat reproducţia statuii de la Academia de Arte Plastice de la Budapesta. Lucrarea va fi amplasată cel mai probabil la intersecţia străzilor Petőfi Sándor cu Oltului, iar dacă totul decurge planului, va fi dezvelită până la sfârşitul anului, dar acest lucru depinde şi de banii pe care vom reuşi să îi strângem. Până acum ne bucurăm de o atitudine pozitivă a locuitorilor. Toţi cei care donează măcar 550 de bani, adică 5 lei şi 50 de bani, primesc o vedere cu oraşul. De când am lansat apelul, au venit la Biroul de Imagine cupluri, bunici, elevi, toţi vrând să contribuie la costurile noii statui.

 

Câţi bani s-au adunat şi de ce sumă ar fi nevoie? Cum merge vânzarea tricourilor cu inscripţia "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani”? După cum ştim, banii de pe urma acestora vor merge tot către statuie.

– Statuia costă 120.000 lei, iar Primăria a alocat suma de 50.000 lei pentru acest lucru, urmând ca restul banilor să fie adunaţi din donaţii. Este o adevărată provocare. Până acum au donat în jur de patruzeci de persoane, a fost cine a pus în urnă un leu, alţii au dat mai mult, fiecare după posibilităţi. Cei mai mulţi au donat suma recomandată, 550 de bani. Încercăm şi metode alternative de a mai aduna bani. Unul este vânzarea tricourilor. La evenimentul intitulat "Cor de 550 de membri" toată lumea a primit un tricou cu inscripţia "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani”. După spectacol au fost mai multe persoane care s-au interesat de unde pot achiziţiona astfel de tricouri, şi de aici a pornit ideea de a vinde astfel de obiecte vestimentare tuturor celor interesaţi. Acestea se găsesc la Biroul de Imagine, preţul unui tricou fiind de 20 de lei, iar după ce a fost comandat, cumpărătorul intră în posesia lui în cel mult o săptămână. 550 de bani din preţul fiecărui tricou vor fi direcţionaţi către costurile statuii. Până acum am vândut 25 de tricouri, din care 11 au inscripţia în limba română.

 

Când va fi momentul culminant al evenimentelor, când este de fapt ziua de naştere a oraşului?

– Tot anul sărbătorim ziua oraşului, nu este legat de o zi anume. De când m-am implicat în organizarea acestor evenimente, foarte multă lume mi-a pus această întrebare. Ideea este tocmai aceea de a nu lega de o zi anume. În fiecare zi a acestui an sărbătorim ziua de naştere a oraşului.

 

Pe pagina de internet a şirului de evenimnte este şi un concurs de tip quiz, despre oraş. Câte persoane au jucat acest joc interactiv de cultură generală?

– Am răspuns şi eu la întrebările acestui quiz, iar rezultatul meu a fost suficient. Până acum au răspuns în jur de 10 persoane, maghiari şi români deopotrivă, rezultatele fiind bune, au fost şi concurenţi care au răspuns corect la toate întrebările. Un lucru interesant este acela că au jucat şi cetăţeni din alte ţări. Deocamdată acest joc este în stadiu de probe, dar în curând concurenţii pot câştiga şi premii constând în tricouri cu inscripţia "Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani".

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

ANUNȚ

Acum 1 zi, 3 ore

Convocator

2 octombrie 2024

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.